Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин
Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену роботі з молоддю та зоозахисту.


В рамках програми Довгострокового волонтерства громадська організація «Будуємо Україну Разом» (БУР) і «U-LEAD з Європою» попрацювали над створенням pet-friendly просторів та просторів для розвитку місцевої молоді з невеликих сіл чи селищ.

Географія програми підтримки: Куликівська громада з Чернігівської, Новобузька громада з Миколаївської, Василівська громада з Одеської та Миропільська громада з Житомирської областей. Загалом, було створено чотири pet-friendly простори. Ці ініціативи були підтримані місцевими активістами та молоддю, що прагнуть створити комфортне середовище для людей та їхніх домашніх улюбленців. Про це зазначила Аліна Бондар, координаторка проєкту від U-LEAD.

За її словами, U-LEAD не обмежується професійним розвитком громад, а також активно підтримує молодь і зоозахисні ініціативи. Однією із таких ініціатив, реалізованих у співпраці з БУР, є створення pet-friendly просторів:

«Ми віримо, що тривала волонтерська діяльність у зоозахисній сфері створює атмосферу взаємодопомоги, виховує почуття відповідальності за беззахисних тварин і допомагає будувати свідоме суспільство, яке дбає про майбутнє, будувати європейську Україну».

Василівська громада вперше за свою історію долучилася до такого проєкту. Координаторка молодіжної ініціативної групи Ірини Сотніченко розповіла, для громади це стало новим етапом розвитку:

«Для нас це була нова історія, оскільки ми є сільською громадою й таких проєктів у нас ще не було. Місцева молодь підтримала цю ініціативу, і зараз щодня люди та діти з домашніми тваринами проводять час у новому просторі. Ми показуємо цим простором, що й у сільській місцевості можна жити цивілізовано».

У Новобузькій громаді, де раніше не було спеціальних зон для вигулу тварин, відкрито перший майданчик для домашніх улюбленців. Анна Афоніна, координаторка проєкту, зазначила:

«У нас є райони виключно з багатоповерховими будинками, де тваринки живуть у квартирах, випускати собак без повідка під час прогулянки — там не було можливості. Бажання створити pet-friendly простір було присутнє у місцевої молоді, міська рада отримала від старшокласників багато пропозицій із зоозахисною тематикою. І ось ми маємо перший такий майданчик: тут є огорожа, лавочки та тренажери для собак, і молодь активно користується цим простором для спілкування».

Куликівська громада також долучилася до ініціативи, створивши не лише pet-friendly зону, але й вуличний простір для молоді. Діана Вишненко, учасниця проєкту, розказала, що більшість мешканців громади мають домашніх тварин, тому виникла ідея створити місце, де можна було б комфортно провести час разом із ними:

«Це перший подібний майданчик у нашій громаді. Майданчик у майданчику, так можна назвати, бо тут є простір і для молоді, і для тварин. Для чотирилапих друзів ми передбачили й водичку, мисочки з кормом, гігієнічну станцію (пакетики та рукавички для прибирання). Це місце вже користується популярністю. Ми також провели кілька інформаційних заходів з питань зоозахисту (роз’яснення щодо стерилізації котів та собак) та організували збір на закупівлю корму для місцевого притулку для тварин».

А Миропільська громада, на чолі з селищною головою Світланою Власюк, у рамках програми підтримки відновила простір для зустрічей молоді та людей старшого віку та також на його базі організувала pet-friendly простір:

«У нас раніше був простір для зустрічей на базі музею, але вже років 3-4 він не працює. Ось ми створили новий простір (у якому була потреба) на базі бібліотеки, він і для молоді, і для дітей і для людей старшого віку, проводимо тут навіть майстер класи із народних ремесл. Організували на базі простору й книжковий клуб, а також виокремили місце для гри з домашніми улюбленцями, годування безпритульних тварин. У наших найближчих планах ініціювати збір коштів на стерилізацію тварин, щоб покращити ситуацію з безпритульними собаками».

Як підсумувала Аліна Бондар, створені об'єкти та реалізовані волонтерські ініціативи стали не лише конкретними досягненнями, але й цінними місцевими ресурсами для майбутнього розвитку громади, забезпечуючи тривалий та стабільний вплив на її розвиток у довгостроковій перспективі.

Views: 122
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: youth
Read more: