У Кривому Розі запрацював Центр життєстійкості
У Кривому Розі запрацював Центр життєстійкості

2 вересня криворізький Центр життєстійкості офіційно відкрив свої двері для місцевих жителів. Це дев’ятий такий осередок у Дніпропетровській області, який підтримуватиме ментальне здоров’я українців. Однією з відвідувачок простору стала Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.


Криворізький Центр життєстійкості облаштований за принципами безбар’єрності. Сюди може звернутися кожна людина і отримати безоплатну психологічну допомогу. А ще - порадитися щодо різних соціальних питань і знайти найкоротший шлях до потрібних сервісів у своїй громаді. 

У перший день роботи місцеві жителі взяли участь у групових заходах Центру: занятті для батьків “Ненасильницьке спілкування з дітьми”, арт-терапії з техніками самодопомоги а також тренінгах “Шлях воїна. Життєві історії” та “Особливості комунікації з військовослужбовцями”.

 

 

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович поспілкувалася з представниками громади, командою простору та його відвідувачами. Вона запевнила: унікальність Центрів життєстійкості у двосторонній допомозі. Кожен тут може і отримати підтримку, і стати корисним через власну волонтерську діяльність. Крім того, важливу роль відіграють групи людей зі схожим досвідом, які формуються самими учасниками занять. 

“Люди, які звертаються по допомогу до Центру життєстійкості, дуже потребують спілкування. Саме такі простори можуть дати необхідну підтримку. І тут важливо напрацювати єдиний підхід – згуртуватися на базі спільних цінностей, таких як наші діти, саморозвиток, майбутня перемога тощо. Тож бажаю нам успіхів у формуванні цих спільнот взаємопідтримки,” – сказала міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

 

 

Зараз до Центрів життєстійкості найчастіше звертаються вимушені переселенці, родичі військовослужбовців, ветерани та ветеранки, а також сім’ї з дітьми. Робота у просторах організована таким чином, що спершу людина відвідує індивідуальну консультацію із фахівцем, а потім долучається до групових занять. Саме цей формат, переконані спеціалісти місцевого Центру, є найбільш ефективним для психологічного відновлення людини після кризових ситуацій. 

Основою Центрів життєстійкості є спільнота. Не секрет, що зараз багато українців залишилися сам на сам зі своєю проблемою і не мають, до кого звернутися. Наша команда - це, з одного боку, дружнє, а, з іншого боку, професійне плече, на яке кожен може спертися, коли важко,” - розповідає директор Центру життєстійкості у Кривому Розі Максим Фетісов. 

 

 

Міністерство соціальної політики України разом із міжнародними партнерами проєкту - фондами ЮНІСЕФ і ВООЗ - організували спеціалізовані тренінги для команд Центрів життєстійкості. “Самодопомога Плюс” та “Батьківство без стресу” – дві базові програми, за якими спершу проходять навчання фахівці, а опісля - проводять їх для жителів територіальних громад. 

Окрім таких навчальних сесій, кожен може приєднатися до терапевтичних занять, груп взаємопідтримки та різноманітних тематичних заходів, кожен з яких направлений на підтримку ментального здоров’я і покращення родинних стосунків.

 

 

Нагадаємо, Центри життєстійкості створені для того, щоб допомогти українцям відновлюватися після травматичних подій, повертатися до активного життя, включатися у ініціативи своєї громади.

Наразі проєкт є пілотним і реалізується в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров‘я Першої леді Олени Зеленської. У 22 областях України вже працюють Центри життєстійкості. Наразі їх 163.  У планах Міністерства соціальної політики - збільшити цю кількість до понад 200.

Більше про Центри життєстійкості

Views: 329
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: resilience centers
Read more: