Безбар’єрні громади: корисні посилання
Безбар’єрні громади: корисні посилання

Безбар’єрність – це про індивідуальні потреби кожної людини та про спільну відповідальність. Адже ми всі хочемо жити у зручних містах, де поїздка на громадському транспорті є звичною справою, а не викликом. Кожна людина заслуговує почуватися зручно на робочому місці, мати можливість працювати і забезпечувати себе. А послуги, які ми отримуємо в ЦНАПі, у банку чи у магазині, мають бути доступними для всіх за замовчуванням. Це лише частина сенсів та завдань, які закладені в одне слово “безбар’єрність”.

Щоб краще зрозуміти, що таке безбар’єрність та як почати її втілювати, зібрали корисні посилання. Це джерела, які допоможуть краще зрозуміти базові проблеми безбар'єрності та шлях до їх вирішення у розрізі Національної стратегії з безбар’єрності.


Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору

Офіційний документ Стратегії для додаткового ознайомлення з ключовими принципами. Тут ви можете знайти ключові завдання й цілі, також їхнє розподілення за 6 напрямками безбар’єрності: фізична, інформаційна, соціально-громадянська, цифрова, економічна та освітня.

Посилання

 

Довідник безбар’єрності

Зручне інтерактивне джерело з відповідями на поширені питання щодо змістів понять та принципів безбар’єрності. Окремо варто звернути увагу на Словник, де прописані рекомендації для толерантного спілкування.

Посилання

 

Офіційна сторінка Радниці-уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності

Щоб слідкувати за всім ключовими змінами у межах реалізації Нацстратегії з безбар’єрності, рекомендуємо слідкувати за офіційною сторінкою пані Тетяни Ломакіної, радниці-уповноваженої з питань безбар’єрності. На сторінці публікуються новини про ключові рішення, зміни та події. Також пані Тетяна регулярно висвітлює приклади реалізації безбар’єрних рішень.

Посилання

 

Освітній серіал «Безбар’єрна грамотність»

Змініть своє мислення, переглянувши освітній серіал. Інклюзивність відкриє для вас ширше бачення світу. Дізнайтеся, як люди з порушенням зору, слуху чи моторики користуються ґаджетами, інтернетом та простором навколо. Звільнитись від упереджень у роботі з людьми — це ще один бар’єр, який ви можете подолати.

Посилання

 

Освітній серіал «Держава без бар’єрів»

В освітньому серіалі дізнайтесь про різні аспекти безбар’єрності в роботі публічних службовців. Ви навчитесь правильно комунікувати з людьми з інвалідністю, щоб всі відчували повагу і людяність. Зможете готувати й реалізовувати державні та муніципальні рішення для інклюзивного суспільства. Дізнаєтесь, як позбавлятись упереджень щодо інших та попереджувати дискримінацію.

Посилання

 

Методичні рекомендації для громад зі створення місцевих рад безбар’єрності

Ці методичні рекомендації мають на меті надати лідерам територіальних громад інформацію, яка буде корисною під час ухвалення рішень про створення місцевих рад безбар’єрності. Документ допомагає розібратися у темі державної та місцевої політики безбар’єрності. Також знайомить з різноманітними успішними практиками у сфері розбудови безбар’єрного простору, які вже використовуються у громадах.

Посилання

 

Наше завдання розвивати країну. Навіть в умовах найбільшої кризи в історії незалежної України ми здатні захищати себе та своїх близьких, розвивати та змінювати оточення навколо. Безбар’єрність для України зараз це можливість стабілізуватися зсередини як суспільство, знайти точку опори та підтримки у простих рутинних речах та забезпечити гідні умови життя. Адже поки наші права і свободи захищають на лінії фронту, ми зобов’язані їх розвивати та втілювати.


Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Розробка Плану заходів із реалізації Національної стратегії на 2025–2026 роки проходить за координації Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Аналітичний та технічний супровід надає експертний консорціум за участю проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe Project), що фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International. Координація заходів відбувається у співпраці з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності за підтримки Уряду Великої Британії British Embassy Kyiv.

Переглядів: 825
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: