Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці
Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку: тези з форуму у Вінниці

26 червня у Вінниці відбувся другий із серії культурних форумів Швейцарсько-українського проєкту «Згуртованість та регіональний розвиток України», UCORD, який втілюється за підтримки Швейцарії через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва компанією NIRAS Sweden AB. Форум називався «Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку» і був присвячений питанням поєднання економічного розвитку з традиційною та сучасною культурою. Захід був організований у співпраці з Агенцією регіонального розвитку у Вінницькій області, за сприяння Вінницької обласної військової адміністрації та участі Вінницької обласної ради.


Вітаючи присутніх, голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий зазначив, що захід – знаковий для Вінниччини:

«Кожен куточок нашої країни має свої культурні й мистецькі здобутки, традиції, а головне – талановитих людей. Наша культура, традиції, мистецтво, наша ідентичність – це те, на що зазіхнув ворог, і те, за що борються українці. Наші воїни захищають не тільки українську незалежність, але й демократію всього цивілізованого світу».

 

 

Головний задум організаторів форуму полягав у тому, щоб показати, що культура – це не тільки про розваги і творче самовираження, культура - це також про зростання економіки, сенси, цінності, системність, мережі і зв’язки. Все це тісно переплетене і нерозривне.

Марина Бриль, керівниця проєкту UCORD у своєму вітальному слові зазначила:

«Культура спонукає до економічного розвитку, але за умови, коли перестає бути просто соціальним об’єктом. Культура може і повинна мати суб’єктність для економічного розвитку, а отже - і розвитку громади, регіону й країни в цілому. При цьому культура має розвиватися і змінюватися. Часто наші музеї пусті, бо нецікаві дітям, молоді. Ми поступово втрачаємо зацікавленість нашими традиціями і нематеріальною спадщиною, бо ще з дитячого віку вони подаються не як щось цінне, унікальне і важливе для нас як нації, а як щось древнє та нудне. Отже, потрібно креативити, додавати інновацій для перетворення культурних об’єктів у привабливі атракції, а культурних традицій – у яскраві дійства. Це привабить інвестора та відвідувача».

 

 

Марина Кулініч, керівник компоненту 3, радниця з питань культури та соціальної згуртованості проєкту UCORD, додала:

«Організовуючи черговий культурний форум у Вінниці, ми прагнули показати, що поєднання економічного розвитку з традиційною та сучасною культурою можливе. Так, наше майбутнє — це інновації в культурі, але ми повинні не забувати нашу спадщину, адже це те, що робить нас українцями, яких сьогодні знає і поважає світ. Тому панелі, спікери і модератори форуму були підібрані таким чином, щоб показати учасникам: не треба ламати голову і щось вигадувати, у нас уже все є, лиш треба озирнутися, взяти наш культурний ресурс, покреативити з ним, і в майбутньому ми зможемо конкурувати в креативних індустріях із будь-якою країною. Чому ні?»

 

 

Під час заходу учасники змогли долучитися до дискусійних панелей на тему культури та креативних індустрій у політиках, стратегіях, програмах та документах, ознайомитися з цікавими кейсами поєднання культури та креативних індустрій, з унікальною екосистемою креативного підприємництва в макрорегіоні Поділля, успішними культурними маршрутами.

Тематикою саме вінницького форуму креативні індустрії були обрані невипадково, адже цей регіон має успішний досвід поєднання традиційної культури з інноваціями. Ось що про це сказала Ольга Дернова, начальниця управління культури та креативних індустрій департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА:

«Креативні індустрії є двигуном економічного зростання регіону. Ці два елементи сьогодні нероздільні. У нас, на Вінничині, ми намагаємось за рахунок культурної спадщини, традицій, додавши інновацій, створити гарний продукт. Зберігаємо, пам’ятаємо, популяризуємо і при цьому робимо все можливе, щоб цей культурний продукт був максимально актуальним сьогодні. Це творчі колективи, це вироби наших майстрів. Коли ми об’єднуємо наші зусилля у спільних проєктах, маємо вражаючий результат».

 

 

Галина Григоренко, співзасновниця та продюсерка Open Opera Ukraine, незалежна експертка у сфері культури та креативних індустрій, екс-заступниця міністра культури та інформаційної політики України зазначила, наскільки важливо поширювати успішний досвід Вінничини:

«Особливість регіонального розвитку полягає в тому, що на рівні міст, громад, всі один одного знають і вміють об’єднуватися та давати розвиток креативним індустріям. Національний рівень швидше дає рамку, загальні регуляторні речі, політичні пріоритети, а реалізується це все саме на регіональному рівні тими людьми, які бачать безпосередній результат тут і зараз. Креативним індустріям у різних стратегічних документах Вінницької області і Вінниці приділено багато уваги. Цей форум ще раз показує важливість цієї сфери для регіону. Також важливо цей досвід поширювати, тому що гарний приклад завжди надихає. Цей форум якраз і допомагає це робити».

 

 

Також кожен із присутніх мав змогу обрати та відвідати одну із чотирьох тематичних секцій, які були присвячені ресурсам і можливостям креативних індустрій для розвитку громад і регіонів. Тут варто підкреслити, що одним із завдань таких форумів проєкт UCORD бачить діалог та мережування серед учасників, які приїжджають на заходи не лише, щоб почути щось нове, а й для того, щоб почули їх, щоб знайти потенційних партнерів та обмінятися досвідом. Саме тому під час форумів проєкт UCORD велике значення приділяє тематичним секціям, де учасники вільно спілкуються між собою на визначену тематику.

Форум у Вінниці був організований у партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Вінницької області. Про те, чому форум та тематика креативних індустрій важлива для роботи агенції, розповіла Наталія Гижко, директорка Агенції регіонального розвитку Вінницької області:

«Для Агенції регіонального розвитку Вінницької області креативні індустрії цікаві з кількох причин. Найперша з них полягає в тому, що це також сфера економіки. Відповідно, все, що стосується дохідності, місцевого економічного розвитку є нашим пріоритетом. Також серед завдань агенції є сприяння розвитку культури через соціальну згуртованість, а креативні індустрії є гарним підгрунтям для такого розвитку. Дуже тішить, що незважаючи на Covid-19, потім війну, сфера культури потужно розвивається, їй лише потрібна підтримка, зокрема така, яку надає проєкт UCORD». 

 

 

Кожен із культурних форумів проєкту UCORD має свою унікальну тематику, айдентику та особливості. Вінницький культурний форум не був виключенням - цікавинок не бракувало. Паралельно зі змістовною частиною форуму проходила барвиста ярмарка крафтів, на якій місцеві майстри представили свої вироби. Також під час заходу учасники могли поринути у віртуальну реальність - на окремій локації працював VR, де, одягнувши окуляри, можна було переглянути фото та відео зруйнованих російськими агресорами об’єктів, в тому числі культурних. Таким чином організатори намагалися нагадати, що війна триває і що вона поруч.

Views: 159
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: culture
Read more: