В Івано-Франківську обговорили реформу профільної середньої освіти
В Івано-Франківську обговорили реформу профільної середньої освіти

Для обговорення цілей реформи профільної середньої освіти й першочергових кроків для її впровадження Міністерство освіти і науки України ініціювало низку регіональних зустрічей. В Івано-Франківську громадське обговорення реформи та особливостей її впровадження відбулося 7 червня. Захід організовано в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Івано-Франківської ОВА.


До обговорення долучилися понад 150 учасників, серед яких представники МОН, ОВА, ОР, Проєкту DECIDE, голови РВА, керівники органів управління РВА, голови ТГ, керівники органів управління освіти ТГ, керівники закладів середньої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти.

На заході розглянули передумови впровадження реформи профільної середньої освіти й суть нововведень.

Ключовим аспектом реформи є створення мережі академічних ліцеїв, переважно відокремлених від початкової та базової шкіл. Тут учні 10–12 класів зможуть обирати профіль навчання, різні курси й навчальні предмети, у закладах проводитимуть поглиблену профорієнтаційну підготовку. Тому особливу увагу на заході надали обговоренню планування мережі закладів, що забезпечуватимуть здобуття профільної середньої освіти в Івано-Франківській області, моделі фінансування й управління такою мережею. Зокрема, гірські громади потребують врахування географічних та інфраструктурних особливостей. Для таких територій на законодавчому рівні МОН пропонує передбачити винятки.

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України, ознайомив учасників із принципами роботи майбутніх академічних ліцеїв, організацією освітнього процесу, зміною методів та підходів до навчання. Зокрема, розповів, що учнівство зможе напряму впливати на те, що вивчати: обирати профіль навчання за вподобаннями, а також предмети та курси поза профілем.

Важливо, що ліцеї мають бути великими, пропонувати широкий вибір різних профілів. Це мають бути переважно відокремлені заклади освіти, щоб учні не лишалися за інерцією у своєму закладі освіти, а робили вибір, виходячи з того, які профілі, предмети й курси пропонує той чи той ліцей. Тоді з’явиться можливість відійти від класно-урочної системи, навчати за модульним принципом та залучати до виконання проєктів, які охоплюють кілька дисциплін.

Результатом змін має стати ефективною мережа академічних ліцеїв, яка дасть змогу підвищити якість освіти, а особливо для сільських дітей. Адже основна мета реформи — допомогти учням визначити й розвинути сильні сторони, а також дати знання і вміння, необхідні їм для подальшого життя.

 

 

Андрій Сташків наголосив, що під час моделювання мережі кожен регіон України, кожну громаду розглядають окремо, щоб врахувати всі особливості та створити заклади, які забезпечать якісною освітою всіх дітей.

«Реформа передбачає, що учні зможуть обирати профіль і предмети або інтегровані курси для вивчення. Мережа академічних ліцеїв має бути такою, щоб вони мали доступ до широкого вибору профілів. На доступній відстані від місця проживання учня / учениці мають бути заклади, які пропонують суспільно-гуманітарні профілі, природничі, математичні профілі тощо. Нині маємо перекіс: найбільше закладів пропонують гуманітарні профілі, тож в учнів немає альтернативи. Проте для розвитку держави є дуже важливою підготовка спеціалістів в інших сферах, а отже, маємо забезпечити можливості для їхньої підготовки ще в школах», — заявив Андрій Сташків.

Івано-Франківська область налічує 62 громади. Кількість учнів, які потенційно навчатимуться в ліцеях і професійних коледжах у 2030 році, — понад 49,8 тисячі (це нинішні 4–6 класи). З огляду на це нині заплановано, що в області будуть 46 академічних ліцеїв і понад 30 професійних коледжів.

На важливості реформи та змін у мережі закладів освіти для підвищення якості освіти, майбутнього поступу та збереження дітей в Україні наголосив Богдан Футерко, заступник голови Івано-Франківської ОВА.

«Тема освіти — важлива для майбутнього України. Сьогоднішнє обговорення, ті рішення, які будуть ухвалені, дадуть результат через багато років. Від того, чи буде успішною ця реформа, великою мірою залежить, чи буде успішною наша держава. Особливо важливою вона є для громад, адже передбачає трансформацію мережі закладів освіти. Такі громадські обговорення є можливістю поставити запитання та обговорити дискусійні питання, тому ми вдячні МОН та Проєкту DECIDE за можливість організувати конструктивний діалог з громадами», — зазначив Богдан Футерко.

 

 

Найбільший виклик реформи профільної середньої освіти — це розуміння суспільством її важливості. Дати можливість кожній дитині себе реалізувати, поставити майбутнє молоді вище за поточні організаційні процеси. Потрібно знаходити найліпші рішення для підвищення якості освіти, тому так важлива плідна співпраця між МОН, ОВА і громадами.

Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE, заступниця голови ГО DOCCU, зауважила:

«Проєкт DECIDE працює з Івано-Франківською областю вже вісім років. Ми добре знаємо територіальні громади, освітян, у наших проєктах брали участь сотні шкіл області. Тому для нас є особливою честю бути партнером і підтримувати громадські обговорення реформи профільної освіти в Івано-Франківську. Проєкт DECIDE підтримує Міністерство освіти і науки України, області та територіальні громади в розробленні Стратегії реформування профільної середньої освіти до 2033 року, оновленні нормативно-правової бази, моделюванні мережі закладів профільної середньої освіти та багатьох інших заходах, що сприятимуть реформі й допоможуть втілити її в життя.

Для нас, як для Проєкту, дуже важливо, щоб був почутий голос громад. Одним із найважливіших наших завдань є створення діалогового майданчика для того, щоб позиція громад у цій реформі була врахованою. Адже можна написати найкращу стратегію, але якщо не буде однодумців, готових її впроваджувати, вона так і залишиться просто документом. Сподіваюся, що цей документ стане спільним напрацюванням і цю реформу ви будете впроваджувати спільно заради майбутнього українських дітей».

 

 

Результати опитувань, проведених до і після обговорення, показали збільшення кількості представників громад, які розуміють суть реформи профільної середньої освіти.

 

 

Це і є основною метою таких зустрічей — розʼяснити аспекти реформи та почути думку громад для її врахування під час ухвалення рішень. Обговорення всіх особливостей і викликів проєктування мережі академічних ліцеїв проводитимуть у різних областях. Наступна зустріч відбудеться 18 червня у Київській області.

Більше про реформу старшої школи читайте у секторальній рубриці порталу "Децентралізація"

Views: 214
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: high school
Read more: