Результати дослідження стану демократії участі під час повномасштабної війни на місцевому рівні: аналітичний дашборд

Центр розвитку інновацій в рамках проєкту «Посилення демократичних процесів у територіальних громадах» за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» провів дослідження для оцінки стану демократії участі.


Серед респондентів - 68 представників органів місцевого самоврядування з 22 областей України (крім Тернопільської та Закарпатської), 204 мешканців з усіх областей України, у т.ч. 49 ВПО. Серед опитаних 62,3% складають жінки, 37,6% - чоловіки. Найбільш активними учасниками дослідження є особи віком від 35 до 54 років, що складає 63,2% від усіх опитаних респондентів.

За результатами проведеного дослідження, 56,4% опитаних громадян зазначили, що відчувають посилення взаємодії та співпраці між мешканцями та органами місцевого самоврядування щодо вирішення питань громади під час війни. Попри повномасштабне вторгнення, понад 20% опитаних ОМС реалізовували громадський бюджет у 2023 році. У той самий час, доступ до засідань місцевої ради та до ознайомлення з проєктами рішень у 17,6% опитаних ОМС є обмеженим. Також, 58,8% ОМС на момент проведення дослідження, не опублікували звіти про використання коштів місцевого бюджету за 2023 р. Тим часом, 50% ОМС зазначають, про створення нових громадських просторів взаємної підтримки в громаді, а 32,4% - впроваджували нові способи комунікації в громаді.

Найпопулярнішими інструментами взаємодії з органами влади під час війни, які визначають мешканці, є такі: Е-опитування (38,2%); Е-звернення (32,4%); Е-петиції (28,4%). Зі свого боку органи місцевого самоврядування вказали, що активно використовують такі способи комунікації з громадськістю: соціальні мережі (85,3%); офіційний вебсайт громади (79,4%); канали/групи жителів в месенджерах (75,0%).

Результати дослідження слугуватимуть основою для формулювання рекомендацій та наступних кроків щодо модернізації інструментів демократії участі.

Результати дослідження на Аналітичному дашборді:

 

 

Дашборд відображає дані про географію та профіль респондентів, агреговану інформацію щодо інструментів участі та форм залучення громадськості до процесу прийняття рішень.


Створення цього дашборду стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Вказана думка та висновки відображають позицію тільки виконавця дослідження. Інші партнери можуть не погоджуватись з вказаними висновками.

Views: 1022
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: participation of citizens
Read more: