Дослідження щодо дотримання етичних правил особами, які здійснюють функції місцевого самоврядування
Дослідження щодо дотримання етичних правил особами, які здійснюють функції місцевого самоврядування

Зміцнення доброчесності службовців та виборних представників місцевого самоврядування, а також формування довірливої взаємодії між виборцями та обраними представниками є однією із важливих складових демократії та стійкості держави загалом. Нині, коли Україна чинить спротив агресії Російської Федерації, ці питання набули особливого значення.


Саме тому Програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» на запит Національного агентства з питань запобігання корупції та за сприяння Асоціації міст України й Асоціації об’єднаних територіальних громад провела дослідження з питань дотримання правил етичної поведінки особами, уповноваженими на здійснення функцій місцевого самоврядування. Дослідження здійснювалось шляхом проведення опитувань фахівців органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад протягом червня-жовтня 2023 р.

679 осіб взяли участь в опитуванні, які представляли усі типи територіальних громад (сільські, селищні, міські). Опитування вказує на необхідність вдосконалення правового регулювання та методичного супроводу етичної поведінки осіб, уповноважених на виконання функцій місцевого самоврядування. Узагальнений звіт про результати дослідження доступний за посиланням.

Спираючись на результати дослідження, НАЗК спільно з Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» та у співпраці Асоціацією міст України й Асоціацією об’єднаних територіальних громад працюватимуть над рекомендаціями щодо шляхів вдосконалення правового регулювання етичної поведінки осіб, уповноважених на здійснення функцій місцевого самоврядування. На думку фахівців, чинні норми, які регулюють правила етичної поведінки, часто застарілі, містять необґрунтовану дискрецію або суто декларативний характер.


Співпраця Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» та НАЗК здійснюється в рамках реалізації Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення, відбудова» на 2023-2026 роки, одним з пріоритетів якого є зміцнення системи доброго демократичного багаторівневого врядування в Україні, а також на виконання Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки, яка передбачає низку заходів для розбудови доброчесності органів місцевого самоврядування.

Згадану Програму Ради Європи впроваджує Центр експертизи доброго врядування Ради Європи.

Центр експертизи доброго врядування Ради Європи створив практичний інструментарій з публічної етики для центральних органів влади та органів місцевого самоврядування. Інструментарій напрацьовано, щоб допомогти державним органам та органам місцевого самоврядування оцінити корупційні ризики, покращити стандарти публічної етики та розвинути етичну інфраструктуру. Він містить покроковий алгоритм дій щодо того, як запровадити рамки публічної етики, а також оцінити, забезпечити та покращити дотримання етичних норм.

Views: 529
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: anti-corruption
Read more: