Премія від Єврокомісії: громади можуть отримати до 30 тисяч євро за проєкти з відновлення України
Премія від Єврокомісії: громади можуть отримати до 30 тисяч євро за проєкти з відновлення України

Цьогоріч Європейська Комісія вперше прийматиме заявки на грошову премію за проєкти з України. Зокрема, засновано спеціальну премію “Особливе визнання зусиль України з реконструкції та відновлення”, які сприяють соціальній та економічній відбудові нашої країни.


Делегація українських мерів та експертів Cities 4 Cities | United 4 Ukraine взяли участь в Європейському тижні регіонів та міст у Брюсселі 9-12 жовтня та зібрали найактуальніші новини з Європи для українських громад. Про цю можливість для громад розповіли представники премії New European Bauhaus 2024.

Заявки на премію New European Bauhaus приймаються до 10 листопада 2023 року через спеціальну платформу New European Bauhaus Prizes. Організатори рекомендують почати заповнювати аплікацію чимшвидше, адже чернетку можна зберігати й редагувати. Переможці отримають не лише фінансову винагороду від 15 000 євро до 30 000 євро, а й комунікаційну підтримку від Єврокомісії для просування своїх проєктів.

«Цього року ми радо приймаємо заявки з України для особливої нагороди на відзначення непересічної стійкості українців та на знак солідарності з майбутньою вкрай важливою роботою задля сталого й інклюзивного відновлення та відбудови цієї країни», — зазначає Еліза Феррейра, Європейська комісарка з питань згуртованості та реформ.

Ця нагорода відзначить як і 20 найкращих реалізованих проєктів в Євросоюзі, Країнах Балтії й Україні, так і концепції в чотирьох категоріях:

  1. відновлення зв’язку з природою;
  2. відновлення почуття приналежності;
  3. надання пріоритету місцям і людям, які цього найбільше потребують;
  4. формування циркулярної промислової екосистеми та підтримка мислення життєвого циклу.

Після попереднього відбору переможців обиратимуть професійні журі й громадськість шляхом публічного голосування.

Так, учасники з України можуть претендувати на премію у загальних категоріях, а також у спеціальній «Особливе визнання зусиль України з реконструкції та відновлення». Її мета – відзначити найкращий проєкт або концепцію, які можуть стати підтримкою на шляху до реконструкції та відновлення в Україні за принципом «Відбудувати краще, ніж було».

Деталі та вимоги доступні українською мовою на сайті Єврокомісії. Переможців оголосять під час фестивалю New European Bauhaus Festival в Брюсселі, який відбудеться з 17 по 21 квітня 2024 року.

Перед заповненням заявки рекомендуємо ознайомитися із переможцями минулих років. Більше проєктів можна знайти на сайті премії.

 

 

 

Публічний сад у Подгоріце (Чорногорія). Переможці 2023 року у категорії «Відновлення зв’язку з природою»

Публічний сад у Подгоріце – це найбільший місцевий громадський сад у Європі, який налічує 10 000 м2 екзотичних дерев, кущів, фруктів і овочів. Раніше територія була відома як «тернове поле», а зараз за садом доглядають волонтери різного віку та соціального походження. Він забезпечує органічну їжу для волонтерів і малозабезпечених сімей, доступ до природи та сприяє збільшенню біорізноманіття в місті.

 

 

 

De Korenbloem (Бельгія). Переможці 2023 року у категорії «Надання пріоритету місцям і людям,  які цього найбільше потребують»
De Korenbloem – це інноваційний житловий проєкт для вразливих мешканців міста Кортрейка у Бельгії: людей з ранньою деменцією, інвалідністю пов’язаною з інсультом, і соматичними розладами. Він поєднує в собі житлові будинки — два, створені для проєкту, і дві перепрофільовані вілли з центром денної опіки та центром послуг. Проєкт спрямований на розвиток систем догляду, які зменшують ізоляцію.


Сities4Cities | United4Ukraine — партнерські ініціативи, які об’єднали зусилля у вересні 2022.

Сities4Cities було засновано містом Зіндельфінген (Німеччина) під патронатом Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи. United4Ukraine започаткували SALAR International та місто Львів (Україна) за підтримки Шведської агенції міжнародного розвитку (SIDA).

Стратегічними партнерами ініціативи є Асоціація міст України і Всеукраїнська асоціація ОТГ.

Views: 1495
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: