В Хмельницькій області реалізовується проект підтримки розвитку об‘єднаних територіальних громад ініційований Інститутом громадянського суспільства з Києва

Це унікальний з точки зору організації проект, адже його підтримують різноманітні програми та донори з різних європейських країн, зокрема Німеччини, Швейцарії, Швеції, власне Європейського Союзу, Ради Європи та міжнародного фонду Відродження. 

Успішність цього проекту дає змогу Хмельниччині стати регіоном, про якого знають в Європейському Союзі! А це – додаткові можливості і для регіональної економіки. 

Проект ЄС з підтримки сталого регіонального розвитку в Україні є партнером Інституту громадянського суспільства у його роботі в Хмельницькій області, і це партнерство динамічно розвивається.  

В рамках такого партнерства, задля того, щоб дізнатися, який стан справ в об‘єднаних територіальних громадах (ОТГ) , і яка потрібна допомога для того, щоб влада у громадах стала спроможною самостійно вирішувати місцеві проблеми, а мешканці громад відчули зміни, і приїхали на Хмельниччину досвідчені експерти в сфері регіонального розвитку Сергій Максименко та Хольгер Піндт – провідний експерт із Данії в сфері місцевого самоврядування. 

Чому Данія? Тому, що Данія в повоєнний період уже двічі проводила глибоку реформу адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування в 1958-74 та 2005-06 роках. Унікальний досвід Данії , яка спробувала і дуже «довгу» і дуже «коротку» реформи, є цікавим для України і повчальним. Хольгерд Пінд якраз брав безпосередню участь у проведенні «короткої» реформи. 

«Я приїхав разом з паном Хольгером, щоб очима українського і європейського експертів побачити, що вам потрібно і чим вам допомогти»,- каже пан Сергій. Він розповів про майбутній великий Проект міжнародної технічної допомоги від Євросоюзу, який заходить в Україну. 

Кошти Євросоюзу будуть направлені на підтримку ОТГ. Для наших європейських друзів дуже важливо, щоб ці кошти були використані з максимальною користю для об’єднаних громад. 

Програма включає два основних компонента. 

Одна складова – консалтингова, яка передбачає консультування, різні навчальні програми, поїздки з обміну досвідом, тобто направлена на підсилення потенціалу місцевої влади. Також в рамках даної складової буде надаватися допомога в розробці Стратегій розвитку громад та фінансуватиметься розробка Схеми планування громад. 

Друга складова направлена на створення ЦНАПів (Центрів надання адміністративних послуг). Такі центри передбачаються у всіх об’єднаних громадах. Сьогодні вони надають адміністративні послуги, але в перспективі будуть працювати за принципом «єдиного вікна». Людина,прийшовши у визначене місце зможе отримати весь спектр послуг як самоврядних, так і делегованих державою. На цьому неодноразово наголошував заступник Міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода. Кошти від даного проекту, фактично, можна буде використати як на реконструкцію приміщення, його обладнання, так і на розробку і впровадження програмних матеріалів та навчання працюючого персоналу. Без таких центрів реально наблизити послуги і зробити їх якісними буде практично неможливо. Більше - ТУТ 

Область:

Хмельницька область

Source:

Сайт Інституту громадянського суспільства

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

20 September 2024

20 September 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 September 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 September 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...