10 громад Житомирської області працюватимуть над розвитком економіки в умовах війни за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
10 громад Житомирської області працюватимуть над розвитком економіки в умовах війни за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Установча зустріч щодо реалізації проєкту сприяння економічному розвитку 10 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» в Житомирській області відбулася 15 червня. Проєкт реалізовується НУО «Сучасний Формат» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Учасницями проєкту стали такі громади Житомирщини: Гришковецька, Ємільчинська, Звягельска, Іршанська, Коростенська, Любарська, Тетерівська, Хорошівська, Черняхівська, Чуднівська.

У заході взяли участь представники громад-учасниць, Житомирської ОВА, експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а також місцеві підприємці.

Під час установчої зустрічі учасники ознайомилися з основними етапами проєкту зі сприяння місцевому економічному розвитку та подискутували на тему, чи можливий економічний розвиток в умовах війни.

Олеся Голинська, експертка з місцевого економічного розвитку Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:

«Це перший у Житомирській області проєкт такого значення. Він має суто практичний характер. І він направлений на розробку документів економічного стратегічного прогнозування і планування місцевого економічного розвитку. Ми будемо розробляти місцеві цільові програми, спрямовані на відновлення територій громади через посилення місцевої економіки. Ці проєкти базуватимуться на документах, які раніше не розроблялися в Житомирській області. Це економічний аналіз, економічні профілі громад і територіальний аналіз. Ці дані будуть слугувати для того, щоб визначити точки економічного втручання і навіть точки економічного зростання в громадах».

Віктор Градівський, заступник начальника Житомирської обласної військової адміністрації:

«Для нас співпраця з Проєктом «ГОВЕРЛА» дуже важлива. Ми отримуємо досить суттєву підтримку. Наші громади отримали і транспортні засоби, і генератори, і багато інших важливих речей. Далі ця співпраця продовжується. Дуже важливим є такий компонент, як безпосереднє навчання, яке дає можливість забезпечити сталий інституційний розвиток, економічний розвиток. Ми повинні вийти на довоєнний рівень економічного розвитку. І забезпечити самих себе власними фінансовими надходженнями. Для цього потрібно розвивати економічну складову. Цей проєкт дає можливість органам місцевого самоврядування повністю переорієнтуватися на поствоєнний і воєнний економічний розвиток. Для нас це дійсно дуже важливо, і я сподіваюся, що громади вберуть усі ці сучасні знання та підходи до розвитку бізнесу, залучення інвестицій. Це дійсно буде гарним імпульсом для нашого подальшого розвитку».

Жанна Соловйова, виконавча директорка НУО «Сучасний Формат»:

«Це перша установча зустріч із 10 громадами проєкту, які будуть працювати над своїм місцевим економічним розвитком у рамках підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Сьогодні у нас проводилася дискусія «Чи можливо розвивати економіку України в умовах війни?». Були різні погляди, але, врешті, всі зійшлися на думці, що у нас немає іншого виходу, окрім як тримати економічний фронт, розвивати економіку навіть за тих складних умов, в яких нам доводиться жити і працювати зараз. Наша експертна команда буде працювати з цільовими громадами проєкту над розробкою економічних профілів і територіальним аналізом громад. Житомирська область є пілотною в плані реалізації проєкту з місцевого економічного розвитку, і наш досвід може стати основою для того, щоб інші громади в інших областях України брали в роботу цю методологію, яку ми розробимо».

У межах гранту команда НУО «Сучасний Формат» разом із залученими експертами допомагатиме громадам у розробці програм місцевого економічного розвитку для подальшого відновлення економіки, яка постраждала від повномасштабного вторгнення російських військ.

Проєкт націлений на:

  • надання органам місцевого самоврядування (ОМС) Житомирської області методичної, просвітницької та консультативної підтримки з питань місцевого економічного розвитку;
  • здійснення територіального аналізу місцевого економічного розвитку відібраних до проєкту громад;
  • проведення навчальних заходів для представників ОМС з питань основ, процедур та процесів місцевого економічного розвитку, антикризових інструментів МЕР;
  • забезпечення швидкого реагування для вирішення соціально-економічних труднощів і потреб громад у воєнний та післявоєнний період та ін.

 

Захід організований НУО «Сучасний Формат» у рамках проєкту «Сприяння поступовому переходу між реагуванням на надзвичайні ситуації органами місцевого самоврядування та сталим соціально-економічним розвитком і зростанням шляхом запровадження антикризових інструментів місцевого економічного розвитку (МЕР) та демонстрації програм МЕР, які передбачають відновлення території громад» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Views: 2171
Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Related news: international support
Read more: