Питання адміністративно-територіального устрою та виборів обговорили під час відкритого діалогу у Житомирі

 

19 грудня в Житомирі пройшло виїзне засідання двох підкомітетів Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Захід «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів» відбувся у форматі відкритого діалогу. У ньому взяли участь народні депутати України, представники Уряду та ОМС, всеукраїнських асоціацій ОМС, а також міжнародних проєктів. Захід відбувся за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Метою засідання було обговорення стану законодавчого процесу у сфері адміністративно-територіального устрою і потенційного впливу на всі аспекти здійснення державного управління і місцевого самоврядування, зокрема й на електоральні питання.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін зазначив:

«Необхідно обговорити ті майбутні кроки, які будуть стосуватися сфери адміністративно-територіального устрою, виборчого законодавства і подібних речей. Оскільки це безпосередньо стосується місцевого самоврядування, то правильно починати обговорювати це з представниками місцевого самоврядуванням. І Житомир – це перший регіон, в якому ми проводимо таке обговорення».

 

 

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко зауважив, що Житомирщина до війни була серед лідерів процесу децентралізації, і цю реформу необхідно продовжувати:

«Війна поставила перед нами нові виклики та пріоритети. Територіальні громади навчилися жити та працювати в нових умовах. Громади й райони, які були об’єднані ще два роки тому, показали, як вони можуть тримати удар та реагувати на виклики воєнного часу. Якщо ми хочемо перемогти у цій війні та створити потужну незалежну державу, ми в жодному разі не повинні зупинятися».

 

 

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода наголосив на необхідності продовжувати реформу децентралізації, оскільки на це є суспільний запит і підтримка 76,5% українців.

У рамках заходу відбулися дві панельні дискусії. Перша з них була присвячена питанням адміністративно-територіального устрою України. Учасники дискусії обговорили:

  • законодавче врегулювання питань адміністративно-територіального устрою;
  • потенційні критерії (методологію) формування адміністративно-територіальних одиниць;
  • проблемні питання адміністративно-територіального устрою України;
  • можливе корегування адміністративно-територіального устрою;
  • новий законопроєкт № 8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» та пропозиції щодо змін і доповнень до тексту законопроєкту.

Ігор Парасюк, керівник компоненту «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації», Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначив:

«Законопроєкт №8263 дозволяє продовжити реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади, та продовжити процеси в сфері адмінтерустрою, які стались після тектонічних змін 2020 року і, нарешті, дозволяє суттєво актуалізували і посилити законодавче забезпечення адміністративно-територіального устрою. Це перший етап на шляху до внесення змін до Конституції, які будуть можливі після війни та, зрештою, на шляху до прийняття Закону про адміністративно-територіальний устрій. У цьому законопроєкті важливо звернути увагу на статті, які стосуються встановлення і зміни меж населених пунктів, адже це важлива категорія, яка впливатиме на економічний та просторовий розвиток, а також і на виборчі аспекти».

 

 

На другій панельній дискусії учасники обговорили проблемні питання організації та підготовки виборів у повоєнний період і можливі шляхи їх законодавчого врегулювання. Зокрема, були порушені такі теми:

  • терміни призначення виборів після припинення або скасування воєнного стану;
  • можливий перегляд меж виборчих округів і утворення нових виборчих дільниць з огляду на стан внутрішньо переміщеного населення;
  • механізми визначення належності особи до певної територіальної громади з метою реалізації виборчих прав;
  • реалізація виборчих прав громадянами, які підозрюються в колабораціонізмі або державній зраді.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко закликала учасників долучатися до пошуку шляхів вирішення проблемних питань:

«Я переконана, що все обговорене знайде відображення у наших законодавчих ініціативах. Не стійте осторонь цих проблем, звертайтеся. Ми завжди готові до такого діалогу і, сподіваюся, продовжимо його в інших регіонах».

 

 

Учасники заходу погодились, що вирішення проблемних питань має відбуватись у процесі інклюзивного діалогу зацікавлених сторін, включно з інститутами місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжить підтримувати проведення заходів, які сприятимуть такому діалогу.

Детальніше читайте за посиланням.

Повний запис засідання можна проглянути за посиланням.

Attached images:

Tags:

administrative and territorial structure V.Nehoda Vitalii Bezghin

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

16 September 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 September 2024

16 September 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 September 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...