Об’єднання зусиль муніципалітетів може стати сильним інструментом для захисту демократії в Україні та світі, - В’ячеслав Негода

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода та Програмна директорка транснаціональної організації «Європейський регіональний фонд розвитку» Антонелла Валморбіда провели онлайн-зустріч.

Антонелла Валморбіда, яка кандидатує на посаду Генсекретаря Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, окреслила основні кроки плану дій, в разі підтримки її кандидатури Конгресом. Вона зазначила, що вражена результатами реформи місцевого самоврядування в Україні, які сьогодні, в умовах повномасштабного військового вторгнення росії, ще раз довели правильність обраного шляху. На її думку, потужне місцеве самоврядування, яке вибудувала Україна, і яке поряд зі Збройними Силами України протистоїть російській агресії, своїми діями і своїм прикладом здатне об’єднати і зробити сильнішим демократію в Європі та світі. 

«Місцева демократія - це шлях, щоб відбудувати демократію в Європі і, мабуть, у всьому світі. Ми бачили, що голови українських громад є провідниками змін. Щоб Конгрес місцевих і регіональних влад був сильнішим не тільки в Раді Європи, а й за її межами, він має вибудувати партнерські зв’язки з усіма, хто може нам допомогти зробити місцеву демократію потужнішою. Конгрес - це лише інструмент, через який ми зможемо зміцнити місцеву демократію і через неї збудувати мир та спільно відбудувати Україну», - зазначила Антонелла Валморбіда.

Вона також відзначила сильне громадянське суспільство в Україні, підкресливши, що його потужні організації також мають стати партнерами Конгресу.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, таке бачення майбутнього Конгресу і його подальшої ролі у розбудові місцевої демократії має отримати шанс на втілення.

«Ситуація, яка склалася в Україні, в Європі і світі змушує нас подумати, як ми будемо далі боронити і захищати права людини, демократичні цінності. Об’єднання зусиль муніципалітетів може стати сильним інструментом для такого захисту. Тому на цьому шляху треба бути більш рішучими й активними. Ми переконалися, що громади, які ми утворили, реформуючи систему місцевого самоврядування та територіальну організацію влади, сьогодні є надійним фронтом, який забезпечує функціонування всієї системи управління. Не уявляю, якою би сьогодні була ситуація, якби ми з понад 11 тисяч громад не утворили 1470 з повноваженнями, ресурсами і потенціалом до розвитку. І, як ви зазначили, в Україні розвинуте громадянське суспільство, тому важливо вибудувати сучасну модель функціонування системи місцевої демократії не лише на рівні органів управління і в цьому ми розраховуємо на підтримку в тому числі і Конгресу», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, у березні 2022 року під патронатом Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи створена онлайн-платформа «Cities4Cities» для кращої координації необхідної допомоги, зокрема гуманітарної, між українськими та європейськими містами.


Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи є консультативним органом, який представляє інтереси органів місцевих і регіональних влад 47-и держав-членів Ради Європи. Пріоритетами Конгресу є захист інтересів органів місцевих і регіональних влад, забезпечення їх участі у процесах європейської інтеграції, моніторинг дотримання державами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та спостереження за місцевими та регіональними виборами в цих країнах.

14.10.2022 - 09:06 | Views: 1791
Об’єднання зусиль муніципалітетів може стати сильним інструментом для захисту демократії в Україні та світі, - В’ячеслав Негода

Tags:

international support V.Nehoda

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

18 September 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 September 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 September 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 September 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...