У Перещепинському ЦНАПі розгорнули центри допомоги переселенцям

Зареєструвати себе і дітей, отримати необхідні речі та їжу, дізнатися, де розмітися на ночівлю, можуть переселенці у ЦНАПі Перещепинської міської ради. Про це розповів Перещепинський міський голова Ярослав Цвіркун.

 

 

«Станом на 13 квітня громада прийняла 1123 переселенців з територій, де тривають обстріли та ведуться активні бойові дії. Серед них 346 дітей. Частина з них залишається, хтось рушає далі. На території нашої громади функціонує Центр надання адміністративних послуг, створений за підтримки «U-LEAD з Європою». Весь час установа працює в стабільному режимі, як і раніше можна отримати понад 100 видів адмінпослуг. Наразі ЦНАП та чотири його відділення у старостатах виконують ще одну функцію. Спільно з центром соціальних послуг тут допомагають переселенцям. Окрім довідок про реєстрацію на території громади, які дають можливість отримати допомоги від держави, люди отримують гуманітарну допомогу - продуктові набори, засоби гігієни, речі першої необхідності, одяг», - розповів Ярослав Цвіркун.

З початку війни громада отримала понад 40 тон гуманітарної допомоги від громадських організацій, міжнародних фондів та програм. Це речі, продовольчі товари. Ті, хто приїжджають, отримують все необхідне. Особлива увага родинам з дітьми. Для найменших є підгузки та дитяче харчування, для трохи старших – іграшки, розмальовки, тощо.

«Приїжджих розселяємо у підготованих приміщеннях комунальних закладів. Це тимчасові прихистки. На жаль, у громади немає можливості залишати людей у комунальних закладах надовго. І тут на допомогу приходять місцеві жителі, які забирають приїжджих до себе і допомагають їм облаштуватися. Або ж наші волонтери підшукують помешкання в сусідніх громадах. Також допомагаємо організувати переїзд на Західну Україну та зібратися в дорогу», - зазначив голова Перещепинської міської ради. І додав, що громада допомагає виїхати у більш безпечні регіони також і місцевих мешканцям.

 

 

Переселенці, які залишаються в громаді, допомагають волонтерам та беруть активну участь в житті громади. Долучаються до заходів з благоустрою, які організовують місцеві служби.

Ініціатором багатьох заходів та активностей є молодь. Вони проводять різноманітні тренінги, плетуть сітки, збирають гуманітарну допомогу. Днями спільно з теробороною та національною поліцією провели навчання щодо використання зброї та поведінки в умовах війни.

Як зазначив Перещепинський голова, у громаді вже почали відновлювати роботу малі підприємці, які виїхали на початку війни. Громада є аграрною, тому тут триває посівна, аграрії працюють вдень і вночі.

«Бізнес працює. Сплачує податки. Ми закликаємо підприємців працювати, адже людям потрібна робота, а громаді – бюджет. Тоді ми зможемо виконувати наші соціальні програми, підтримувати ЗСУ та фінансувати необхідні видатки», - зазначив Ярослав Цвіркун.

За словами Олени Тертишної, керівниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, брати відповідальність на себе, ініціювати нові проекти та реалізовувати задумане – це якості, яких набуло місцеве самоврядування в результаті реформи децентралізації. І центри надання адміністративних послуг – це місце в громаді, де кожен може отримати допомогу та підтримку.

Tags:

social services war stories war

Область:

Дніпропетровська область

Громади:

Перещепинська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

26 July 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 July 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 July 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 July 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...