Чому податковій та громадам потрібно співпрацювати

26 жовтня в Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл, присвячений темі співпраці об’єднаних територіальних громад з органами Державної фіскальної служби (ДФС). Ключова проблема – дуже низька культура сплати податків як фізичними, так і юридичними особами. Тому важливо налагодити співпрацю між органами місцевого самоврядування та фіскальною службою в адмініструванні та стягненні податкових платежів.

«Назріла проблема налагодження зв’язків між підрозділами ДФС та ОТГ. Реорганізовується ДФС, реформуються й органи місцевого самоврядування, тому в ході цих процесів десь втратився зв’язок між нами. Донедавна ми звикли працювати в трирівневому форматі. З 1 січня 2017 року на місцях залишилось сервісне обслуговування, а адміністрування й контроль за оподаткуванням залишився на рівні Головного управління в області. Зараз по області діє 7 територіальних управлінь, які й здійснюють сервісне обслуговування платників податків», - зазначила Наталія Чернівчан, заступниця начальника ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Під час дискусії сторони дійшли згоди щодо співпраці у напрямку роботи інспекторів праці. «Виявляти порушення в сфері трудового законодавства пропонуємо спільно з працівниками обласної фіскальної служби, які на це уповноважені», - сказав Вадим Комов, начальник управління податків і зборів з фізичних осіб. Також про об’єднання зусиль говорив і Олександр Гришкан, начальник відділу адміністрування екологічного податку, рентної плати, місцевих податків і зборів: «Для того, щоб здійснювати перевірки юридичних осіб, нам необхідні законодавчі підстави. Для цього органи місцевого самоврядування мають сформувати чіткі обгрунтування стосовно самостійно виявлених порушень».

Іншою проблемою, яку обговорили під час круглого столу учасники, стало кадрове питання. Для того, щоб зробити більш ефективним стягнення місцевих податків та зборів, у органів ДФС в зв’язку з реорганізацією не вистачає кадрових ресурсів. Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької ОТГ, запропонував можливість делегування певних повноважень, які стосуються збору та внесення даних по місцевих податках, працівникам ОТГ. Якщо такий варіант стане прийнятним, то потрібно окрім делегування функцій подбати і про внесення змін до програмних комплексів. Для затвердження цих змін потрібні зміни до законодавства, які своїм зверненнями готові ініціювати Асоціація ОТГ та Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування. В підсумку представники ОТГ та ДФС згодились ініціювати реалізацію такого пілотного проекту в Чернівецькій області.

Учасники торкались і теми планування місцевих бюджетів. «Значна частина ОТГ вже двічі робила коригування бюджетів в сторону їх збільшення. Сумарно майже на 45 млн грн. І я очікую, що до кінця року буде ще коригування на 15 млн грн», - підкреслив Ілля Чукля, заступник директора Департаменту фінансів Чернівецької ОДА. Тому службовець наголошував на ретельнішому підході до планування власних бюджетів збоку громад.

Дмитро Прокопець, радник з місцевих фінансів Чернівецького ЦРМС, створеного за підтримки Програми U-LEAD та Мінрегіону, довів присутнім ключові показники проекту Закону про Державний бюджет на 2019 рік, розміри основних субвенцій, які будуть спрямовані з держбюджету в розрізі кожної ОТГ та основні зміни в бюджетному законодавстві, які будуть застосовані з наступного року. «Зарахування ПДФО за здані в оренду земельні ділянки повинно здійснюватися за місцезнаходженням таких орендованих земель. На сьогодні часто трапляється, коли податкові агенти здійснюють сплату ПДФО за орендовані ними землі за місцем свого знаходження або за місцем своєї податкової адреси. Відповідно, територіальні громади, на територіях яких знаходяться відповідні земельні ділянки та проживають її орендодавці, не отримують жодних надходжень до своїх бюджетів», - акцентував Дмитро Прокопець.

29.10.2018 - 18:26 | Переглядів: 7943
Чому податковій та громадам потрібно співпрацювати

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...