Міжнародне визнання децентралізації в Україні – це багато в чому заслуга лідерів громад, - В’ячеслав Негода

Лідери громад, які підтримали децентралізацію і скористалися її перевагами, взяли також на себе і долю відповідальності за цю реформу. Завдяки їхній готовності до змін, успіхам їхніх громад, заперечувати ефективність і необхідність децентралізації в Україні вже майже неможливо.


Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода під час п’ятого засідання Робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації.

«Місцеві лідери взяли на себе велику відповідальність за майбутнє їхніх громад, а отже і за майбутнє реформи. І ми бачимо, що вони готові нести цю відповідальність й надалі. Очевидно, що ніхто з них не хоче повернення часів, коли за кожною копійкою місцева влада мала звертитися до держави. Вони вже залучають гроші з різних джерел, а також вчаться вибудовувати стратегії розвитку, які дозволять громадам заробляти самостійно. Набувати цей досвід їм усе охочіше допомагають зарубіжні колеги», - зазначив В’ячеслав Негода.

«Мені приємно чути, що наші міжнародні партнери вважають децентралізацію однією з найуспішніших реформ в Україні. Ваш досвід і слова підтримки для нас мають не меншу вагу, ніж технічна допомога. Ваша оцінка надихає нас і вселяє у місцевих лідерів впевненість, що вони вчинили правильно, коли стали на шлях децентралізації», - звернувся перший заступник Міністра до представників міжнародної спільноти.

Читати на тему: У Європі високо оцінюють і підтримують децентралізацію та розвиток регіонів в Україні

Він також підкреслив важливість ініціативи «рівний-рівному», яка вже майже рік впроваджується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Сьогодні під час презентації проміжних результатів цієї ініціативи ми побачили, що українські та європейські регіони і громади можуть розробляти спільні проекти розвитку сільських територій, туризму, бізнесу тощо. Такі проекти зближують наші країни більше, ніж будь-які заклики і гасла на високому рівні. Обмінюючись досвідом у проектах формату «рівний-рівному», ми зміцнюємо довіру одне до одного, а отже торуємо шлях до спільного європейського майбутнього», - впевнений В’ячеслав Негода.

Читати також: У Брюсселі українські громади та регіони презентували свої досягнення і плани в рамках ініціативи "Рівний рівному"

Довідка

Ініціатива «Рівний-рівному» розроблена в рамках Робочої групи «Комітет Регіонів-Україна». Вона спрямована на розвиток партнерства між місцевими та регіональними органами влади ЄС та України, а також на обмін досвідом, що сприяє місцевому та регіональному розвитку.

Комітет Регіонів ЄС запропонував своїм членам та їх адміністраціям (місцевим та регіональним органам влади ЄС) співпрацювати з українськими колегами. Тому було обрано п’ять рівнозначних партнерів, що представляють два регіони України та два регіони ЄС, а також три муніципалітети – об'єднані територіальні громади – з України та три міста з країн-членів ЄС.

Учасники від України: Харківська та Хмельницька обласні ради, а також Чемеровецької, Широківської і Веселівської об’єднані територіальні громади. Учасники від ЄС відповідно: Великопольський регіон (Польща), регіон Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), місто Зарасай (Литва), місто Барлебен (Німеччина), місто Раквере (Естонія).

Ще на тему: «Рівний рівному»: регіони і громади України та ЄС обміняються досвідом та кращими практиками місцевого самоврядування

25.09.2018 - 16:03 | Переглядів: 9833
Міжнародне визнання децентралізації в Україні – це багато в чому заслуга лідерів громад, - В’ячеслав Негода

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...