Реформа децентралізації створила потужні «соціальні ліфти», — Зубко

Для України наразі є дуже важливим сконцентрувати потужний ресурс з небайдужих і розумних українців, які беруть на себе відповідальність, йдуть у владу і змінюють країну. Якщо говорити про «соціальні ліфти», то нині можливості, котрі дає реформа децентралізації,  для українців і особливо для активної молоді на місцях зросли у рази. Про це у передачі «Економічний прорив» з Павлом Шереметою на радіо «Новое время» заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, якщо раніше молоді люди обиралися у сільську, селищну чи міську раду, то це давало їм лише ефект присутності при вирішенні тих, чи інших питань. Бо не маючи повноважень, можливостей, фінансів людина могла лише спостерігати за виконанням доручень і завдань, котрі місцевим радам спускалися з району або області. Впливати на них не було можливості. Наразі вже є приклади, коли активна молодь очолює ОТГ, приймає управлінські ефективні рішення і виконує їх.

«Базовими речами, котрі показали молодим людям, що можна залишатися у своїх громадах, створювати сім’ї, народжувати дітей є якраз те, що обраний голова має повноваження і ресурс для розбудови необхідної інфраструктури. А ще розуміння того, що він фінансово підзвітний, а тому у населеному пункті буде якісна школа, якісна медицина, ЦНАП, тротуари, дороги, можливості для підприємницької діяльності. Тому хочу закликати молодих людей брати активну участь у виборах голів громад, брати на себе відповідальність, формувати стратегію розвитку і втілювати її. У вас є всі шанси бути успішними», — наголосив Геннадій Зубко.

За словами урядовця, показовим у реформі є також гендерне питання на місцях. «Зараз, розуміючи ступінь фінансових можливостей, які відкриваються перед ОТГ, чоловіки намагаються очолити громади. Але той рівень гендерної рівності, який запропонувала реформа децентралізації є показовим. Усі мають рівні можливості для розвитку та створення нової якості життя. Окрім того, жінки-голови активніше залучають членів громад до управління, до громадських обговорень і це формує рівень довіри. Створення умов для втілення життєво важливих проектів спільними зусиллями, відчуття ліктя, задоволення від досягнутого результату і є головним досягненням реформи децентралізації», — підкреслив Зубко.

24.07.2018 - 17:11 | Переглядів: 6825
Реформа децентралізації створила потужні «соціальні ліфти», — Зубко

Відео:

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...