За субсидією без черги: послуги на Донеччині надаватимуть «Прозорі соціальні офіси»

Коли в 2014 році в Донецькій області розпочалися бойові дії, а тимчасовим обласним центром став Краматорськ, у департамента соціального захисту населення Донецької ОДА з’явився намір організувати на вільній території Донецької області прозорі соціальні офіси, де б громадяни мали можливість отримати всі послуги соціальної спрямованості.

Процес було розтягнуто в часі, і лише в 2018 році почалася активна реалізація задуманого. Начальники міських та районних управлінь соціального захисту відвідали Вінницю, де вперше познайомилися з організацією роботи прозорих соціальних офісів. Згодом в рамках Програми «U-LEAD з Європою» Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування організував навчальний візит до Харкова, де делегація з Донецької області ознайомилася з новими підходами в наданні адміністративних та соціальних послуг.

За словами Людмили Романенко, заступника начальника обласного департаменту соціального захисту населення, загалом на підконтрольній українській владі території регіону функціонують 30 структурних підрозділів соцзахисту населення. Всі будівлі та приміщення потребують модернізації чи реконструкції, щоб бути приведеними у відповідність до вимог прозорого соціального офісу.

На теперішній час у реалізації проекту зі створення «соціального офісу» як самостійної установи беруть участь 8 міст та районів Донецької області: Дружківка, Мирноград, Авдіївка, Слов’янськ, Бахмут, а також Мар’їнський, Слов’янський та Мангушський райони. У складі ЦНАПів прозорі соціальні офіси будуть відкриті в Маріуполі, Вугледарі, Костянтинівці та Покровську, а також в чотирьох ОТГ: Соледарській, Миколаївській, Черкаській та Шахівській громадах.

За інформацією обласного департаменту соціального захисту, в семи містах та районах області вже розроблена проектно-кошторисна документація та отримані експертні звіти. В Слов’янському районі розробка ПКД на стадії завершення.

Фінансування проекту «Соціальний офіс» передбачається за рахунок коштів  державного, місцевих бюджетів, а також міжнародних організацій. Чотири міста обласного значення – Дружківка, Мирноград, Слов’янськ та Бахмут – увійшли до переліку міст, де відкриття соціалньих офісів фінансуватиметься в рамках спеціальної програми від Міністерства соціальної політики. Розподіл субвенції на проведення робіт з державного бюджету затвердили для Бахмуту, Дружківки та Мирнограду, на два роки фінансування складатиме 58 млн.грн.

Перший у Донецькій області прозорий соціальний офіс відкрився у Миколаївській ОТГ – його розмістили в будівлі Центру адмінпослуг.

«Власний відділ соцзахисту Миколаївська ОТГ утворила в грудні 2017 року, з того моменту він не мав власного приміщення, а фахівці базувалися в різних місцях. На початку червня 2018 року відділ переїхав у приміщення Центру адмінпослуг і відкрився прозорий соціальний офіс», – зазначає Наталія Осипенко, начальник відділу соціального захисту Миколаївської міської ради.

Під нові потреби надання послуг населенню відреконструювали будівлю колишнього дитячого садка, кошти на ремонт та обладнання були виділені Програмою розвитку ООН в Україні. Методичне навчання для працівників соціального офісу проводили в обласному департаменті соціального захисту населення.

Наразі прозорий соціальний офіс приймає відвідувачів і працює як фронт-офіс, надаючи 73 соціальні послуги, – розповідає Наталія Осипенко. – Усі пакети документів передаються на опрацювання в Слов’янське районне управління соцзахисту, яке виконує функції бек-офісу. Віддалені робочі місця наших фахівців організували в Малинівці та Райгородку – такий підхід використаний заради зручності місцевих мешканців, яким не треба їхати до Миколаївки.

14.06.2018 - 15:48 | Переглядів: 11525
За субсидією без черги: послуги на Донеччині надаватимуть «Прозорі соціальні офіси»

Приєднані зображення:

Область:

Донецька область

Громади:

Миколаївська міська об’єднана територіальна громада Миколаївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...