Майже половина об’єднаних громад Черкащини одночасно отримала землю

6 червня, синхронно зі всіма областями України, Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області передало у комунальну власність об’єднаним територіальним громадам землі сільськогосподарського призначення державної власності. Майже половина усіх ОТГ регіону – 12 громад – отримала 1457 ділянок загальною площею 15 167 гектарів.   У цей день Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував прес-тур для місцевих журналістів, що отримали можливість  поспілкуватися з головами громад і мешканцями ОТГ, які роками чекали на землю.

Цього дня землю було передано Білозірській і Степанківській ОТГ (Черкаського району), Ліплявській (Канівського району), Бузівській (Жашківського району),  Моринській і Стеблівській (Корсунь-Шевченківського району), Михайлівській (Кам’янського району), Мокрокалигірській (Катеринопільського району), Буцькій (Маньківського району), Тальнівській, Жашківській ОТГ і Ротмистрівській ОТГ (Смілянського району). Найбільше землі отримала у розпорядження Стеблівська ОТГ – більше 3000  гектарів.  Ще 12 громадам земельні ділянки буде передано до кінця року, відповідно до розробленого Держгеокадастром плана-графіка. Підставою для передачі громадам земель сільгосппризначення державної власності в комунальну власність є розпорядження КМУ від 31.01.2018 р.

За словами голів ОТГ, цього дня у громадах з нетерпінням чекали уже давно.

- У нас багато АТОвців, що хочуть отримати землю, особливо, ті з них, що займаються тваринництвом. Є вчителі і лікарі, які також чекають на землю, - констатує голова Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко.

- Спершу ми плануємо провести інвентаризацію отриманих земель. Насамперед, забезпечимо землею АТОвців, решту – здаватимемо в оренду, - зазначив  голова Бузівської ОТГ Олександр Фуркало.

За словами голови Білозірської ОТГ Володимира Міцука, уже сьогодні у громади є інвестор, готовий встановити на великій земельній ділянці комплекс сонячних батарей. Є задуми передати інвесторам землю для вирощування ягід.

- Про отримання землі ми фактично мріємо уже три роки, - констатує виконавчий директор сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Новатор-2018» Юрій Стоянов. – Земля потрібна нам для випасання худоби та заготівлі трави на зиму. Уже сьогодні у нас є багато планів розвитку молочного виробництва, зокрема – виготовлення сирів.

За словами Анатолія Рудя, голови кооперативу, що діє у Степанківській громаді, для утримання 1 корови сьогодні необхідно мати під випас або покіс принаймні 1 га землі. І якщо раніше люди змушені були брати цю землю в оренду – і не знати, що з нею буде далі, то тепер впевненість у завтрашньому дні стимулює до тваринництва все більше людей.

07.06.2018 - 14:50 | Переглядів: 9150
Майже половина об’єднаних громад Черкащини одночасно отримала землю

Приєднані зображення:

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...