Маємо 1375 перспективних центрів спроможних ОТГ, - Зубко

В Україні згідно перспективних планів маємо 1375 проектних  центрів спроможних ОТГ. Малі міста, які мають свої особливості, сьогодні повинні рухатись у напрямку об’єднання у громади, адже саме це відкриває їм можливості для розвитку. Це питання повноважень, фінансів, ресурсів, а головне – перспектив.  Про це на ХІІІ Конференції малих міст України сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він зазначив, що маршрутна карта щодо подальшого просування реформи децентралізації на місцевому рівні включає два блоки завдань.

«По-перше, подальше об’єднання громад. Вже є 731 ОТГ,  але залишається 130 районів без жодної громади. Завдання – заповнити цю «білу пляму», активізувавши процес об’єднання, приєднання до вже створених ОТГ та  приєднання до міст обласного значення. Друге завдання - реалізація пріоритетних проектів, які спрямовані на єдину мету – підвищення якості послуг і розвиток людського потенціалу.  Це  створення сучасних ЦНАПів, Нового освітнього простору, Центрів безпеки громадян, сучасних амбулаторій,  дитячих садочків та інфраструктури. Якщо говорити про ЦНАПи, це мінімальний стандарт з надання від 60 послуг до 300. Щодо опорної школи – вона має мати відповідну інфраструктуру з наданням обов’язкових загально-освітніх послуг та позашкільних. Первинна медицина у сільській місцевості – це в першу чергу впровадження телемедицини, можливість спілкування сімейного лікаря з фахівцями районного рівня і великих міст. Сьогодні на перше місце виходять безпекові функції. Тому відкриття Центрів безпеки в громадах, які об’єднують як рятувальну службу, патрульну, а також залучають можливості екстреної медицини в цих центрах. Це той план, який ми будемо впроваджувати наступні три роки», - зазначив Геннадій Зубко.

Він наголосив, що для реалізації цих проектів  є  потужна державна підтримка  за різними напрямками: 5 млрд грн – субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій; 6 млрд грн – Державний фонд регіонального розвитку; 1,9 млрд грн – субвенція на формування інфраструктури ОТГ; 5 млрд грн – субвенція на розвиток медицини у сільській місцевості; 11,5 млрд грн– кошти на місцеві дороги та інші державні програми.

«Тож потрібно шукати інструменти для впровадження стратегій розвитку малих міст. Крім того, на часі – розробка Стратегії розвитку малих міст України. І це завдання для Асоціації у співпраці з іншими профільними асоціаціями, Мінрегіоном, міжнародними партнерами. Адже наша мета і мета реформи  – аби сильними були абсолютно всі громади і міста, а не лише великі», - зазначив Геннадій Зубко.

15.05.2018 - 12:27 | Переглядів: 6170
Маємо 1375 перспективних центрів спроможних ОТГ, - Зубко

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...