У Дніпропетровському ЦРМС відбувся день відкритих дверей

3 березня у Дніпропетровському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, відбувся день відкритих дверей для представників громадськості, журналістів, працівників органів влади та громад.

Це вже третій день відритих дверей в цьому році, його тема – «Моніторинг спроможності ОТГ Дніпропетровської області. Місце Дніпропетровщини у загальнонаціональному рейтингу». На заході обговорили успіх децентралізації на Дніпропетровщині та реалізацію окремих секторальних реформ, визначили пріоритетні завдання та плани роботи на березень.

«МінРегіон опублікував рейтинг фінансової спроможності ОТГ, який очолюють три громади нашої області: Слобожанська, Вербківська та Богданівська. Також у десятку найкращих потрапила Новоолександрівська громада (сьоме місце). У цьому рейтингу бралися до уваги такі показники: доходи на душу населення, рівень дотаційності бюджету, капітальні видатки на одного мешканця та питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ», - зазначила Олена Тертишна, директорка Дніпропетровського ЦРМС.

Фінансова спроможність пов’язана з якісною підготовкою та реалізацією стратегій розвитку громад, наголосила Олена Тертишна. Створювати такі стратегії - один із пріоритетів роботи ЦРМС.

«Успіх наших громад пов'язаний з розумним баченням їх стратегічного розвитку. 14 затверджених стратегій розвитку було в минулому році, а ще 12 стратегій супроводжується партнерами децентралізації у цьому році. Дніпропетровський ЦРМС допомагає розробляти 8 стратегій розвитку громад», - сказав експерт ЦРМС Ігор Мамонов.

Експертка з децентралізації ЦРМС Ольга Кірєєва зазначила, що в Дніпропетровській області створено вже 60 громад, ще 22 громади мають вийти на перші вибори у жовтні цього року.

Олена Тертишна повідомила, цього місяця до Дніпропетровщини завітають представники п’яти регіонів України для вивчення досвіду децентралізації – це Київська, Чернівецька, Миколаївська, Кіровоградська та Донецька області. Вони будуть знайомитися з тим, як працюють старостинські округи, центри безпеки, ЦНАПи та інші сфери.

У фокусі роботи ЦРМС – впровадження медичної реформи. «Одним з актуальних питань є впровадження цієї реформи в громадах та перетворення закладів охорони здоров’я у комунальні некомерційні підприємства», - розповіла експерт з надання муніципальних послуг ЦРМС Олена Гладка.

Також Дніпропетровський ЦРМС починає унікальний захід, аналога якого ще не існує в Україні, - дистанційний курс «Мистецтво жити в громаді». Цей курс має за мету пояснити громадянам, активістам та депутатам процеси децентралізації.

 

05.03.2018 - 09:03 | Переглядів: 10946
У Дніпропетровському ЦРМС відбувся день відкритих дверей

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...