Бочечківська ОТГ: сьогодення та перспективи

Бочечківська ОТГ, що знаходиться на відстані 18 кілометрів від Конотопа, об’єднала близько 4 тисяч мешканців 4 сільських рад в одну «родину». За короткий проміжок часу, менше року, їй вдалося реалізувати чимало соціальних проектів, залучаючи як власні ресурси, так і кошти з різних джерел

«Цьогоріч ми спробували наблизити соцпослуги до своїх мешканців, створивши у штаті сільської ради посади інспектора з праці, фахівця із соціальної роботи та спеціаліста служби у справах дітей. Введення цих посад є позитивним для населення, адже служби, що надавали дані послуги, знаходяться в місті Конотоп. На отримання довідки, наприклад, з центру зайнятості, житель Бочечківської громади змушений був витрачати 5-6 годин свого життя, із них близько 2 годин на дорогу», – розповіла голова Бочечківської ОТГ Світлана Граченко.

Що стосується анонсованих проектів, Бочечківська ОТГ у майбутньому бачить себе громадою, що надає комплекс певних соціальних послуг не лише жителям своєї ОТГ, а й сусіднім громадам. Для початку, у планах громади – відкриття територіального центру та створення на базі Бочечківської амбулаторії хоспісу або Будинку пристарілих, який буде відкритий для всіх бажаючих людей похилого віку.

Світлана Граченко зазначає, що вже є певні напрацювання і громада активно шукає партнерів та спонсорів для втілення цих двох задумів у життя.

Роботу у сфері культури громада розпочала налагоджувати з капітального ремонту Бочечківського будинку культури. Вже можна бачити нову покрівлю, енергозберігаючі вікна, робочий процес ремонту вестибюлю, актової зали клубу тощо.

За кошти ДФРР у громаді будується міні-футбольне поле зі штучним покриттям у селі Козацьке, у Сахнах побудований водогін довжиною близько 9 кілометрів, капітально відремонтовано вулицю Набережна в селі Козацьке та вулицю Тракторна в селі Бочечки. В Бочечківській ОТГ, як і в інших громадах України, людей більш за все турбує питання ремонту доріг. Тому працівниками сільської ради були підготовлені ще два дорожні проекти та подані на розгляд комісії ДФРР.

На 2018 рік громада запланувала вирішити ще кілька питань, з якими найчастіше звертаються мешканці ОТГ: реконструювати покрівлю їдальні Бочечківського НВК, відремонтувати опалювальну систему в Бочечківському будинку культури та завершити усі ремонтні роботи, побудувати водогін в селі Козацьке. Розглядатимуть цьогоріч і питання розвитку зеленого туризму.

Наразі ОТГ має на своїй території декілька агропідприємств, які і формують бюджет. 3 мільйони гривень до об’єднання, і 30 мільйоні гривень після. Бюджет розвитку на 2018 рік складає близько 2,2 мільйона гривень. Наразі громада активно займається стратегічним баченням розвитку своїх територій. Тому потребує розробки та написання стратегії розвитку, завдяки якій сформуються загальні перспективи, сценаріїв можливого розвитку. Стратегія для громади не лише дає чіткий план сталого розвитку, а й сприяє залученню додаткових коштів, як з обласного та/або державного бюджетів, так і за рахунок іноземних донорів та інвесторів.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...