У Тарутинському районі обговорюють створення Серпневської ОТГ

Питання створення спроможної об’єднаної громади з центром у селищі Серпневому обговорили 21 лютого під час робочої поїздки Юлії Молодожен, директора Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, та радника з питань децентралізації  Оксани Гуненкової.

Фахівці ЦРМС зустрілися з представниками Серпневської і Березинської селищних рад, а також Тарутинської районної ради і обговорили процес об’єднання громад. Учасників зустрічі хвилювали особливості наповнення бюджетів ОТГ, розподілу коштів між усіма учасниками об’єднання та врахування інтересів кожної громади в подальшому спільному функціонуванні, а також – можливі варіанти об’єднання в Тарутинському районі.

«Розглядаючи перспективи об’єднання, всі учасники цього процесу повинні усвідомлювати, що створені громади мають бути спроможними, щоб взяти на себе більшість повноважень, що на сьогоднішній день виконуються райдержадміністраціями та районними радами, та забезпечити належний рівень надання публічних послуг населенню», - зауважила Юлія Молодожен.

За словами експертів Одеського ЦРМС, однією з таких громад може стати Серпневська селищна ОТГ. Таку ж позицію підтвердили Мінрегіон спільно з обласною державною адміністрацією, включивши селище до Переліку рекомендаційних перспективних адміністративних центрів спроможних територіальних громад на основі соціально-економічних показників, географічних, культурних та інших особливостей розвитку.

«Враховуючи особливості процедур створення ОТГ та виборчого процесу, громадам, які зацікавлені в об’єднанні, варто активізуватись, щоб встигнути підготувати необхідні документи, обговорити їх з громадськістю, прийняти відповідні рішення та вийти на вибори восени цього року», - нагадала Оксана Гуненкова.

Поки що на території Тарутинського району немає об’єднаних громад. Всього ж в Одеській області створено 28 ОТГ, у трьох з яких перші вибори відбудуться 29 квітня цього року.

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...