20 громад Прикарпаття розпочали процедуру отримання земель за межами населених пунктів

Алгоритм дій органів місцевого самоврядування при передачі земель, можливості розширення доходів громад за їх рахунок, а також напрямки розвитку територій та розробки містобудівної документації обговорювали під час тренінгу «Вимоги часу та зміни в законодавстві щодо управління земельними ресурсами та розробки містобудівної документації» 13 лютого в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

20 із 23 ОТГ Прикарпаття уклали меморандуми про співпрацю з управлінням Держгеокадастру в області щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. Ще три прикарпатських ОТГ (Рожнівська, Яблунівська та Білоберізька) земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів не мають.

«Громади мають для себе чітко з’ясувати, якими землями вони володіють. Адже земля – це той ресурс, який дає можливість не тільки отримувати надходження від податків та рентних платежів у бюджет ОТГ, але й залучати інвестиції», - наголосила Тетяна Данилів, радник з питань просторового планування та управління ресурсами Івано-Франківського ЦРМС.

До кінця року усі 20 ОТГ мають шанс отримати у своє розпорядження додатковий вагомий ресурс від держави в рамках реформи децентралізації.

«Передача земель за межами населених пунктів у розпорядження громад – це насамперед посилення їх спроможності та передумова для сталого місцевого розвитку», - зазначив директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк.

Проте основною проблемою, коли йдеться про надходження до бюджету ОТГ від земельних ресурсів, зокрема, від плати за землю, є відсутність актуальних даних про інвентаризацію землі та нормативно-грошової оцінки земель у громадах. Тож ці питання громадам потрібно вирішувати першочергово.

14.02.2018 - 12:01 | Переглядів: 9987
20 громад Прикарпаття розпочали процедуру отримання земель за межами населених пунктів

Приєднані зображення:

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...

16 вересня 2024