В ОТГ Запорізької області навчаються впроваджувати реформу охорони здоров’я

«Реформа охорони здоров’я вносить багато нового, створює нову систему. Буде складно, але варто зрозуміти, що по-іншому вже не буде, зворотного шляху немає. І чим швидше це усвідомимо, тим буде краще, – пояснила Аліса Макаріхіна, експерт програми регіональних експертів підтримки медичної реформи, під час тренінгу для представників ОТГ «Управління закладами первинної медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я».

За мету поставили підвищити потенціал управлінських команд ЦПМД і органів місцевого самоврядування в управлінні медичними закладами при реформуванні системи фінансування охорони здоров’я. Зокрема, зупинились на стратегічному управлінні, реорганізації діяльності центрів первинної медичної допомоги в умовах автономізації та управління практикою сімейного лікаря. Приділили увагу й сімейним лікарям, які тепер мають дослухатися до потреб і побажань пацієнтів. Безпосередньо питання обрання сімейного лікаря можна вирішити за допомогою «Ярмарку здоров’я», під час якого надати можливість медпрацівникам презентувати себе, а споживачам послуг – визначити найкращих.

При реформуванні змінюються не тільки управлінські підходи і повноваження, але й фінансування.

«Уже цього року для Запорізької області передбачено 120 млн грн на розвиток сільської медицини, – розповіла заступник голови-керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко. – Ці кошти – на будівництво фельдшерсько-акушерських пунктів в об’єднаних територіальних громадах, моделі яких вже розроблені й узгоджені Мінрегіоном. Це житло для лікаря разом з ФАПом. Вартість одного ФАПу – від 3 до 5 млн грн. Передбачених коштів не вистачить на всіх. Переваги надаватимуться тим громадам, які мають виділену й оформлену землю під будівництво ФАПу в транспортній доступності для всіх жителів громади».

Протягом найближчого часу тренери програми регіональних експертів підтримки медичної реформи, підготовлені Програмою «U-LEAD з Європою», проведуть навчання для представників інших ОТГ Запорізької області.

07.02.2018 - 17:21 | Переглядів: 13136

Приєднані зображення:

Теги:

медицина

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...