У Мостівській ОТГ поділилися секретами успіху

Мостівська об’єднана громада у Доманівському районі Миколаївщини існує вже рік. За цей невеличкий час вже зроблено капітальний ремонт доріг, водогонів та дитячих садків у селах громади, зроблено вуличне освітлення, відновлено розвиток культури, створено «Молодіжну раду», а ще Мостівська ОТГ отримала нагороду від державної служби зайнятості як кращий роботодавець року. Миколаївське регіональне відділення Асоціації міст України тісно співпрацювало з Мостівської громадою увесь цей час. На думку регіонального консультанта з бюджетних питань Юлії Забродкіної ‒ ці всі досягнення відбулися завдяки сільському голові громади Надії Бабанської та її вміння вибудовувати зґуртовану та професійну команду на всіх рівнях сільської ради.

Щоб зрозуміти, що вдалося зробити за рік і як змінилося життя у населених пунктах Мостівської об’єднаної громади – варто звернути увагу на стартові ресурси об’єднання та обставини, за яких воно відбулося. Мостівська об’єднана громада утворилася поза перспективного плану територіальної громади у Доманівському районі. Кількість населення невелике і, навіть, не добігає до 4 тисяч мешканців. З цього приводу у різних колах були застороги, що об’єднана громада не зможе бути спроможною. Чи вистачить ресурсів для розвитку громади і чи зможе нове об’єднання забезпечити належний рівень надання послуг населенню?

Надія Бабанська, яка до об’єднання була сільським головою Сухобалківської сільської ради, змогла і організувати роботу, і перекреслити застороги щодо спроможності громади, і сформувати команду – своїх однодумців, з якою вони здійснили те, про що варто розповісти. Так, звичайно, новосформовані об’єднані громади не залишаються без підтримки як методичної, наприклад, консультативна діяльність Асоціації міст України за проектом ПУЛЬС, так і не залишаються вони без фінансової підтримки, через спеціальне державне фінансування Кабінету міністрів України, яка спрямована на розвиток інфраструктурних об’єктів. Однак, одна річ – мати можливості, інша – як ними скористатися.

Об’єднана територіальна громада – це і нові можливості і нові виклики. Чи не важливішу роль в успіхах Мостівської об’єднаної громади відіграло прагнення до навчання. За зізнанням нинішньої голови Надії Бабанської – вона протягом перших двох місяців майже не відпочивала, а вивчала всі аспекти діяльності цього органу місцевого самоврядування. Вона змогла донести необхідність у навчанні до своєї команди: своїх заступників, старост, керівників та спеціалістів підрозділів.

Заступник сільського голови з гуманітарних питань Лариса Гавриленко розповіла, що саме головне – це змінити психологію як працівників апарату ради, так і мешканців самої громади. Тому, всі працівники проходять фахові навчання за різними державними програмами та недержавними і закордонними проектами. До рішень і обговорень залучається громада, діє Координаційна рада ОТГ, яка підводить підсумки голосування за проекти в рамках «Бюджету участі». Створення «Молодіжної ради» стало кроком залучення до управління громади молоді, яка не лише розробляє проекти благоустрою Мостівської громади, але й захищає їх перед депутатами сільської ради.

Якщо вдаватися лише до числових показників, то за 2017 рік масштаби діяльності невеликої громади вражають. Відповідно до вчасно розробленої проектно-кошторисної документації та завдяки інфраструктурній субвенції з державного бюджету Мостівська громада змогла реалізувати три проекти загальною вартістю майже 4,3 млн.грн. За кошти інфраструктурної субвенції було зроблено капітальний ремонт доріг: с. Мостове по вул. Івана Федорова (1380 м.), с. Суха Балка по вул. Садовій (450 м.); капітальний ремонт дошкільного навчального закладу в с.Мостове. Крім того, за кошти місцевого бюджету було зроблено поточний ремонт доріг вулиць у селах Мостове, Суха Балка, Олександрівка.

У 2017 році на території сільської ради створено  комунальне підприємство  «Мостівський сількомунгосп» та за кошти місцевого бюджету було вирішено дуже гострі питання з водопостачанням, які не вирішувалися роками. Було зроблено: капітальний ремонт водогону в с.Миколаївка протяжністю 2660 м. загальною вартістю 300 тис.грн.; капітальний ремонт водогону по вул. Веселинівська в с. Мостове протяжністю 500 м. загальною вартістю 60 тис.грн.; ремонт водогону протяжністю 140 м. від водонапірної башти до вул. Верхня – 20 тис.грн. Мостівською ОТГ придбано 2 італійські насоси PEDROLLO. Це дало можливість економії електроенергії до 35 % щомісячно в с. Мостове та с. Миколаївка.

За рахунок створення ОТГ та збільшення власних доходів вдалося профінансувати масштабні роботи по освітленню вулиць. Із загального фонду сільського бюджету на освітлення вулиць було виділено кошти в сумі 146,6 тис грн для встановлення 40 світлоточок протяжністю 2,2 км. Було встановлено вуличне освітлення по вулицях населених пунктів, де ця проблема стояла дуже гостро: відновлено вуличне освітлення в с. Олександрівка по вул. Миру та по вул. Зарічна, вул. Б.Хмельницького в с. Мостове.

У Мостівській об’єднаній громаді створений свій відділ освіти, який здійснює загальне керівництво та надає методологічну допомогу навчальним закладам, що знаходяться на території сільської ради. Проведено ремонт у навчальних закладах. Створена власна пожежна охорона, яка невдовзі отримає нову сучасну пожежну машину. Не можна не відмітити розвиток культури в громаді, де поліпшилося матеріальне забезпечення сільських клубів та застосовано практику проведення святкових заходів власними художніми колективами із запрошенням на концерти мешканців сусідніх сіл. Це значно зближує населення сільської ради, яке приймало безпосередню участь у процесі  об’єднання, сприяє формуванню нової ідентичності.

Однією з великих пересторіг, яка лякає людей при створенні об’єднаної територіальної громади, є те, що вони можуть втратити роботу. Особливо це стосується працівників апаратів сільських рад, які будуть реорганізовані. Оскільки в селі є серйозна проблема із працевлаштуванням, такі питання сприяють підвищенню соціальної напруги.

Сільський голова, Надія Бабанська, проявила себе як талановитий організатор та далекоглядний керівник. Розпочинаючи процес об’єднання, ще будучи сільським головою Сухобалківської сільської ради, вона одразу запропонувала модель, що в громаді всі працівники сільських рад, які «зникнуть» у результаті об’єднання, будуть працевлаштовані. Надія Володимирівна запропонувала робочу схему формування апарату Мостівської ОТГ та посад, на які бачила тих чи інших людей, здійснювала інтенсивну комунікацію з представниками інших сільських рад та узгоджувала з ними спільний план дій, у тому числі, і по працевлаштуванню. Після перемоги вона зайняла посаду сільського голови Мостівської сільської ради (ОТГ) та почала втілювати плани в життя. Були створені нові посади в апараті управління громади, на які запрошено людей з колишніх сільських рад. Ніхто не залишився без роботи. Крім того, було створено ще додаткові робочі місця.

Через створення власного комунального підприємства «Мостівський сількомунгосп»: було створено 53 робочих місця для громадських робіт; створено 33 тимчасових робочих місця для громадських робіт; заміщено 11 вакансій. Розширено кількість послуг, що надаються населенню. Зокрема, було прийнято на роботу державного реєстратора з речових прав на нерухоме майно. Відзнакою успіху вирішення кадрових питань стало нагородження Мостівської ОТГ від Миколаївського обласного центру зайнятості відзнакою «Кращий роботодавець року» в номінації «Створення сильної, спроможної, потужної громади».

У 2018 рік Мостівська сільська об’єднана територіальна громада у Миколаївській області входить сповнена планів оптимізму, адже підгрунттям того є виконання запланованих обсягів надходжень податків і зборів до сільського бюджету 2017 року на 107%, субвенцій з державного бюджету на розвиток громади у запланованих обсягах, а це значить і виконання запланованих видаткових завдань. Надія Бабанська, натхненна успіхами власної команди, працює над зміцненням Мостівської сільської ОТГ, а також не залишає без розгляду питання щодо приєднання до неї інших сільських рад.

Підбиваючи підсумки, можна зробити висновок: успіх Мостівської ОТГ – це приклад успішного сучасного менеджменту в умовах ресурсного та часового обмеження.

 

05.02.2018 - 09:31 | Переглядів: 8255
У Мостівській ОТГ поділилися секретами успіху

Область:

Миколаївська область

Громади:

Мостівська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

izvestia.nikolaev.ua

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...