Переваги децентралізації в освіті

Створення опорних шкіл, збільшення повноважень керівництва навчальних закладів, зміна форм навчання,  прозорість шкільних фінансів – ці та інші питання обговорювали  12 грудня у смт Веселому під час семінару-тренінгу "Ефективне управління освітою в ОТГ: Від створення органу управління освітою до реалізації плану оптимізації мережі шкіл".

Це вже третій семінар, який проводить департамент освіти і науки Запорізької ОДА за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" спільно з експертами шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні".  Аналогічні заходи вже відбулись в Оріхові та Приморську. Ще один запланований на 18 грудня в с. Владимирському (Широківська ОТГ).

– Реформа освіти стосується кожного. І реформувати її будемо ми з вами, – зауважила керівник департаменту науки і освіти Запорізької ОДА Тетяна Озерова, звертаючись до присутніх понад 130 представників органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, керівників закладів освіти, відділів освіти ОТГ і райдержадміністрацій Мелітопольського, Веселівського, Якимівського, Великобілозерського, Кам’янко-Дніпровського районів Запорізької області. – А починається все із законодавства.

Детально зупинилися на змінах у Законі України «Про освіту», структурі освітньої сфери, у теорії та на практиці розібралися з поняттям «опорна школа», визначивши її переваги для об’єднаної територіальної громади. Зупинилися на проблемі кадрового потенціалу та пошуку шляхів її вирішення.

– В ОТГ інші бюджетні відносини, інші можливості у порівнянні з відділами освіти райдержадміністрацій. Громади більш незалежні у своїй діяльності,  прийнятті рішень, – зазначила Тетяна Озерова. – Наприклад, директор може без погодження з відділами призначати заступника, тому що саме він формує кадровий склад.

– У громадах вчителі мають можливість і професійного росту, – додала начальник відділу освіти, культури,  молоді та спорту Смирновської сільської ради Більмацького району Ірина Сингур. – Вчитель, який працював у середній школі, має змогу викладати і в старших класах, підвищувати кваліфікацію, не боятися нових підходів у навчанні. Громади мають можливість залучати кращих вчителів, навіть з інших населених пунктів. Ми,  наприклад,  компенсуємо проїзд за рахунок бюджету ОТГ вчителькам, які їздять до нас за 25 км. Також змогли створити додаткові робочі місця в будинку культури, організували дві групи з дзюдо, діти грають у футбол і волейбол. Тепер і діти зайняті, і заклади не пустують. До того ж вдалося залучити додаткові кошти на опорну школу. Близько додатково залучених 5 млн грн вже вклали у розвиток школи.

– Якщо створена опорна школа, громада може розраховувати і на підтримку держави. На сьогодні виділяються кошти на обладнання навчальних кабінетів, з ДФРР – на реконструкцію закладів. Проте, – зауважує Тетяна Озерова, – громада  має визначитися, де буде розташована початкова школа, і вкладати кошти насамперед у неї, у тому числі на створення сприятливого освітнього простору. Це дуже важливо для дітей.

Особлива увага була приділена інклюзивній освіті, вирішенню проблем підвезення дітей та харчування в школах, а також можливостям залучення додаткового фінансування.

– Як один з варіантів додаткового фінансування – гранти від проектів міжнародної технічної допомоги, – розповіла Ольга Ставицька, заступник сільського голови Широківської сільської громади. – Спрямовані вони можуть бути як на інфраструктурні, так і на соціальні проекти.

13.12.2017 - 15:25 | Переглядів: 18391

Приєднані зображення:

Теги:

освіта

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...