Запорізькі ОТГ ознайомилися з польським досвідом децентралізації

27 вересня в Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування для представників ОТГ області відбувся семінар «Децентралізація ІІІ – діємо професійно. Підвищення компетентності управлінських кадрів у громадах».

Польські тренери-експерти Terra Humana працюють із запорізькими громадами з 2015 року. «Ми продовжуємо співпрацю з нашими польськими колегами, – розповів під час відкриття семінару директор Запорізького ЦРМС Олександр Свистун. – Сьогодні вони поділяться своїм власним досвідом із залучення інвестицій, стратегічного планування, формування іміджу територій».

Серед експертів – депутат ради Варшави Дорота Збіньковська, бурмістр міста і гміни Загуж Ернст Новак, спеціаліст з промоції та маркетингу самоврядних територій уряду гміни Кшивель, письменник і журналіст Анджей Кузьміньські, консультант з питань стратегій, програм та аудиту сталого розвитку, управління в місцевому самоврядуванні та НУО, розробки та управління проектами, програмами та планами місцевого розвитку Павел Ментельські, консультант з питань стратегій, програм та аудиту сталого розвитку, стратегічного планування Ярослав Біттель.

Тренери розповіли про структуру і функціонування самоврядної адміністрації в Польщі на конкретних прикладах гміни Загуж – про управління освітніми і медичними структурами, комунальним господарством, формування бюджету та управління ним, а також про те, яким чином залучити інвесторів та які умови необхідно створити, щоб зробити ОТГ привабливою для вкладень. Не залишились осторонь і питання промоції громади, підвищення її статусу як туристичного об’єкту.

«Ми переймаємо досвід Польщі в реформі децентралізації. Тому цей візит дуже важливий для нас, – зауважила Зінаїда Бойко, заступник голови – керівник апарату Запорізької ОДА. – Коли спілкуємось з громадами, вони говорять, що спираються на досвід своїх сусідів, які також тільки роблять перші кроки. Їм не вистачає практичного досвіду тих, хто пройшов увесь цей шлях, стикаючись з проблемами і долаючи їх, і багато чого досягнув. До того ж ці знання, сподіваюсь, громади Запорізької області зможуть втілити у життя».

«Досвід Польщі дуже цікавий, – діляться враженнями представники Широківської ОТГ. – Дещо схожий на наш, а в інших випадках розуміємо, що можна і в нас таке зробити. Є що перейняти».

Наприкінці семінару Запорізький ЦРМС, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України,  презентував новий фільм про громади області «Нові лідери: Хто вони?» - у ньому присутні голови ОТГ побачили й себе. 

28.09.2017 - 13:21 | Переглядів: 7715

Приєднані зображення:

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...