Високий політ децентралізації: на Чернігівщині ще одна громада чекає вердикту ОДА

Скоро на Чернігівщині побільшає ще на одну об’єднану територіальну громаду. Свої документи на затвердження в облдержадміністрацію вчора, 17 травня, подала Височанська ОТГ із Борзнянського району. Нині вона чекає на затвердження. Шлях до об’єднання видався нелегким і тернистим. Адже дві довколишні сільські ради – Головеньківська і Носелівська – категорично не хотіли об’єднуватися. І переконати сусідів було нелегко. Як з’ясувалося, «оборону» населені пункти тримали через незнання всіх вигод і переваг, які отримають об’єднані громади. Спостерігалися й маніпуляції з боку окремих чиновників – саботажників президентської реформи децентралізації.

 «На чолі об’єднавчого процесу стояла Ірина Грозенко, керівник виконавчої дирекції Чернігівського відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. Також дуже допомогли голова районної ради Віктор Горбащенко та голова Борзнянської РДА Віра Проскура. Усі гуртом ми неодноразово їздили до Носелівки й Головеньок і розповідали, для чого треба створювати нову громаду, як зміниться життя людей. На щастя, ми були переконливі», – зазначає височанський сільський голова Любов Норикова.

Головна перевага об’єднаної громади в тому, що люди самі вирішують, як жити та витрачати свої кошти, а не чекають вказівок згори. Тим паче, що фінансових можливостей у громад суттєво більшає, адже чимало податків залишається на місцях. Приміром, основне питання, над яким працюватиме Височанська ОТГ, – це створення нових робочих місць. Аби молодь не поневірялась у пошуках кращої долі в містах, а мала заробіток у рідному селі. «Маємо певні задуми і вже обговорювали на зустрічах у селах, де і яке підприємство відкриємо. Щоправда, поки що розповідати про це не хочу. Мине трішки часу, й усе дізнаєтеся. Створювати робочі місця нам дуже потрібно, адже в наших селах живе чимало людей середнього і молодого віку. На жаль, нині їм працювати, окрім своїх приватних господарств, ніде. Тож вони дуже сподіваються, що в рідних населених пунктах хоч якась робота з’явиться, хоч якесь підприємство відкриється. Нехай туди влаштуються 10-15 людей, але вони матимуть роботу. І це вже буде якийсь прогрес. Але марних обіцянок ніхто людям не давав, казали правду, що попервах буде непросто. На тарілочці нам ніхто нічого не принесе. Самим треба закласти фундамент нашого майбутнього життя», – зазначила Любов Норикова.

До Височанської об’єднаної територіальної громади ввійдуть 15 сіл. Тож наразі жителі всіх цих населених пунктів із нетерпінням чекають на рішення облдержадміністрації та сподіваються, що воно буде ствердним.

Область:

Чернігівська область

Джерело:

«Cheline»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...