На Вінниччині триває реалізація пілотного проекту щодо створення місцевої пожежної охорони у рамках децентралізації

З 2016 року в Україні впровадилася нова реформа - децентралізація. Яка дозволяє передавати значні повноваження та бюджети від державних органів органам місцевого самоврядування. Так, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.

Однією із сфер діяльності є напрямок цивільного захисту населення, що передбачає необхідність розвитку існуючих та утворення нових місцевих і добровільних пожежно-рятувальних підрозділів у всіх об’єднаних територіальних громадах.

Минулого року в Україні розпочалася реформа системи Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Важливим її напрямком стало вдосконалення системи реагування на пожежі та надзвичайні ситуації і, як результат - максимальне скорочення часу прибуття першого пожежно-рятувального підрозділу до місця події.

Фахівці зазначають, що досягти цього цілком реально, шляхом залучення до них місцевих пожежних команд добровольців-пожежникив.

На Вінниччині цей процес розпочато. Наразі в області утворено 24 об’єднаних територіальних громади, в яких вже функціонують МПК, але їхня кількість ще не достатня. З цією метою, головний рятувальник області Руслан Шевчук вирішив особисто провести зустрічі з головами ОТГ всіх районів області.

Зокрема, 11 травня начальник ГУ ДСНС України у Вінницькій області перебував у Немирівському районі, де провів зустрічі з очільниками п’яти ОТГ. В ході яких було вирішено винести питання на розгляд місцевої влади про створення на базі однієї із МПО центру безпеки. Його унікальність полягатиме в тому, що там функціонуватиме не лише місцева пожежна команда, але й служба екстреної медичної допомоги та поліції. Тож на місці громадяни можуть одразу отримати комплексну допомогу.

Також, начальник ГУДСНС зобов’язався надати громадам підтримку та необхідну допомогу стосовно питань створення місцевої і добровільної пожежної охорони. Адже саме однією із важливих задач територіальних громад є система цивільного захисту. Вона регулює відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...