Відбулося засідання регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад області

В облдержадміністрації відбулося засідання регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад області за участю уповноважених представників потенційних об’єднаних текторіальних громад, які планують утворитися. Розглядалося питання внесення змін до перспективного плану формування територій громад області.

Розпочинаючи засідання, його головуючий, заступник голови облдержадміністрації Валерій Крецул, зазначив, що прийнятий 9 лютого цього року Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад» спрощує процедуру утворення ОТГ у тих громадах, де раніше не було консенсусу між усіма суб’єктами об’єднавчого процесу. Закон дозволяє створювати ОТГ у випадку, коли визначено її центр і громади, які прагнуть до об’єднання, мають суміжну між собою територію, а на ній проживає більше половини населення. Громади, які вирішать приєднатися до ОТГ пізніше, можуть зробити це за спрощеною процедурою: без переобирання голови громади, тільки з виборами депутатів до вже існуючої ради громади.

Директор Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк звернув увагу присутніх на тенденції до збільшення кількості громад в Україні. За його словами, темпи об’єднання громад в Україні зростають. Нині в державі створено З66 громад, у 47-ми громадах оберуть голів та депутатів 30 квітня, більше сотні громад – у процесі об’єднання. На Івано-Франківщині у квітні вибори відбудуться в Олешанській ОТГ.

«Якщо в Україні буде подолана межа у 50 і більше відсотків утворених ОТГ від перспективного плану, експерти схиляються до думки, що законодавець завершить добровільне об’єднання громад і перейде у площину законодавства про зміну адміністративно-територіального устрою. Адже більшість ОТГ до того часу уже житимуть в новому форматі та з новими можливостями», – сказав Руслан Панасюк.

У ході засідання розглядалися пропозиції щодо створення Рожнівської, Корницької, Черніївської, Загвіздянської, Устеріківської потенційних ОТГ. Уповноважені представники від цих громад наводили аргументи на користь їх створення, виходячи із аналізу кількості учнів у загальноосвітніх закладах, бюджетних показників, наявності закладів соціальної інфраструктури і адміністративних приміщень для розміщення управлінського апарату, розмірів територій, які увійдуть до ОТГ, тощо.

Члени регіональної робочої групи заслуховували доповіді представників потенційних об’єднаних громад, висловлювали власні думки та зауваження. Зрештою по кожній із потенційних ОТГ було прийняте відповідне рішення.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

«pravda.if»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024