В єдності – сила громади

Децентралізація і процес об’єднання громад – це історичний момент, від якого дуже багато залежить у майбутньому. Про це сказав в інтерв'ю газеті депутат Волинської обласної ради Сергій Котюк.

- Реформа місцевого самоврядування нерозривно пов’язана з добровільним об’єднанням територіальних громад. Деякі з них,  котрі вирішили стати на цей перспективний, хоч і тернистий шлях, часто-густо наштовхуються на обставини, що гальмують процес. Не поталанило якраз тим громадам, чиї лідери тупцюють на місці, воліючи залишити все, як є, — нехай сутужно, але ж «стабільно». Що повинна зрозуміти громадськість та які кроки до майбутнього об’єднання повинна зробити вже сьогодні?

- У нашому випадку для об’єднання територіальних громад держава зробила одну позитивну річ - дала можливість людям подумати та самотужки сформувати ті громади, які вони хочуть. Був також представлений перспективний план, де перераховано перелік чинників, від яких громади повинні відштовхуватись у процесі формування територіальних громад, і щоб люди зрозуміли, що лише при об’єднанні стануть сильною спроможною територіальною громадою. В цьому, звісно, є свій плюс, але, водночас, і мінус. Позаяк, як доводять реалії, громади самостійно ще не готові до такого кроку, аби вирішувати умови об’єднання, не володіючи належним науковим підґрунтям.

На сьогоднішній день для голів місцевих рад головне завдання - правильно інформувати населення про об’єднання територіальних громад, збираючи збори громад, надавати людям належну інформаційну базу, яка допоможе кожному зрозуміти суть цієї реформи, її переваги, можливості і перспективи.

- Що повинна на сьогоднішній день зробити місцева влада, аби закласти початки об’єднання територіальних громад?

- Перш за все, місцеві голови, як лідери громади, повинні бачити це об’єднання як позитивну річ для своєї громади  і спонукати до його проведення, проводити необхідну роботу з іншими головами, населенням. Якщо інформація буде донесена своєчасно і правдиво - громада зробить правильний вибір, а результат буде якнайшвидший і позитивний. Як голови донесуть до громади потрібну інформацію, так і відбуватиметься процес на практиці.

У Рожищенському районі ще сьогодні є багато противників реформи. Люди бояться ліквідації сільських рад, бо думають, що їх інтереси представляти буде нікому і про них просто забудуть. Така думка абсолютно хибна. Інтереси кожної, навіть найменшої сільської громади  після об’єднання представлятиме староста. У нашому районі багато таких рад, до складу яких входять декілька населених пунктів, де немає представника. Ми повинні думати про одне: при об’єднанні станемо сильнішими, адже усі фінанси, владу та повноваження віддадуть на місця.

- Хто може виступати ініціатором добровільного об’єднання територіальних громад?

− Ініціаторами добровільного об’єднання громад можуть виступати, в першу чергу, сільські та міський голови, або не менш як третина депутатів від загального складу сільської чи міської рад, також члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи, або ж органи самоорганізації населення відповідної території (за умови представлення ними інтересів не менш як третини членів відповідної територіальної громади).

Повноваження органів місцевого самоврядування, сільського, міського голови територіальних громад, що об’єдналися, припиняються з моменту набуття повноважень новообраними органами місцевого самоврядування, сільським, міським головами територіальної громади, утвореної внаслідок добровільного об’єднання.

Водночас відповідна обласна рада одночасно з прийняттям рішення про утворення ОТГ призначає перші місцеві вибори депутатів відповідної ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, міського голови.(…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Волинська область

Джерело:

Сайт Волинської ОР

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...