Сергій Яцковський – реалії децентралізації Хмельниччини

Про те, як Хмельниччина зорієнтована в децентралізаційних реаліях України, з керівником Центру розвитку місцевого самоврядування Хмельницької області Сергієм Яцковським спілкувались кореспонденти «Марічка NEWS».

– Пане Сергію, чим на сьогодні є реформа децентралізації для нашої області і чи громада, на Вашу думку, адаптувалась до децентралізаційних змін?

– Потрібно дати роз’яснення, чим, власне, є децентралізація, а саме – докладним покроковим процесом передачі влади та повноважень, можливостей на той рівень краєтворення, на якому вони будуть найбільш ефективними. Іншими словами, реформа зорієнтована на всебічне укріплення територіальних громад на місці. До прикладу, розбудова та вирішення побутових проблем села Вітівці відтепер стане сферою діяльності громади села, а не обласного центру чи столиці країни.

 З чого на Хмельниччині починався процес впровадження децентралізаційних реформ?

– З 1 січня 2016 року в нашій області було створено 22 об’єднані територіальні громади. 18 грудня відбулись вибори ще в 4-х громадах, тому на сьогодні у нас офіційно 26 ОТГ, що у відсотковому відношенні складає 42 % сільської території. Тим самим наша область підійшла до рубікону децентралізації, тобто для її остаточного освоєння необхідно трохи більше 50 % реформування ОТГ.

 Розкажіть, будь ласка, про основні тези книги «Децентралізація на Хмельниччині: рік перший».

– Цей посібник став спільним здобутком Центру підвищення кваліфікації державних службовців і швейцарського проекту DESPRO, діяльність якого спрямована на постійний аналіз концептуальних стратегічних засад розвитку місцевого самоврядування. Базуючись на результатах цих досліджень, експерти проекту розробляють навчальні та тренінгові програми для представників органів місцевого самоврядування, які стануть ключовою ланкою здійснення реформ. Видання містить опис проектів, реалізованих новоствореними громадами, та методику вирішення проблем, які не були вирішені впродовж 25 років, тобто ще до реформування системи ОТГ. Наприклад, вуличне освітлення в селі Клинове Городоцького району було проведене завдяки клопотанню та виділенню коштів із Сатанівської ОТГ, до якої увійшло це село.

– Як сьогодні держава опікується новоствореними громадами?

– Громади Хмельницької області у 2016 році отримали від держави 216,7 млн грн, що перевищило фінансування всієї області порівняно з попередніми роками. В такої фінансової незалежності громад є й зворотній бік. Так, деякі з ОТГ виявились просто неготовими розпоряджатись новими сумами виділених коштів. І тут вже жоден сільський голова не міг послатись на недостатність фінансової уваги центру, адже повноваження щодо розпорядження коштами стали локальними. Серед прогресивних прикладів можна назвати громаду Нової Ушиці, куди придбано цілий комплекс техніки та засобів комунального господарства та де розпочато ремонт центру дитячої творчості. Тобто успіх та розбудова громади напряму залежать від професійного рівня очільництва ОТГ. У Дунаєвецьку громаду придбана сміттєсортувальна станція. В партнерстві з чеськими підприємствами та грантами ЄС запустили цех з переробки сміття. В цілому минулого року громади витратили 60 млн грн на ремонт доріг, 50 млн грн на придбання спеціалізованої техніки для власних комунальних господарств, приблизно 50 млн грн вартували заходи з енергозбереження. Також варто зазначити, що бюджети сьогоденних громад порівняно з минулими роками, тобто до об’єднання, зросли в 7 разів.

– Яке Ваше бачення прийдешньої діяльності в об’єднаних громадах області?

– На території держави на сьогодні налічується 366 ОТГ, що складає 20 % планових об’єднань. За кількістю громад і їхньої загальної площі Хмельниччина продовжує утримувати лідерські позиції. «Винуватцями» такого ставлення області є не тільки «Офіс реформ», такі темпи та надбання стали можливими за участю обласного адміністративного керівництва, колективної та злагодженої роботи голів районних адміністрацій та обласної ради. В планах завершення паралельних реформ медичної галузі: створення госпітальних округів, втілення нових проектів освітнього характеру задля покращення якості освітніх послуг.

– Мешканці ОТГ, на Ваше переконання, вже не так сторожко сприймають реформу?

– Громада змінилась, зміни, внесені до тієї чи іншої ОТГ, звичайно, викликають позитивну реакцію містян, проблеми, вирішення яких, здавалось, необхідно чекати десятки років, – подолані: проведені водогони, світло, газ тощо. Тому населення до розбудови громади відтепер ставиться з більшою відповідальністю. Так, сесії в ОТГ іноді тривають на 6–8 годин довше за міські чи обласні, розглядаються всі питання. Громада відповідає за медицину, освіту, дороги й отримує 85 % податків від плати за землю, податку на прибуток – тобто кошти повноцінно йдуть на утримання ОТГ.

На 2017 рік у нас є спільне побажання – продовжити процес об’єднання, який надає можливість сталого розвитку регіону та сприяє терміновому вирішенню нагальних проблем кожної подільської родини.

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Марічка»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...