2017-й стане на Дніпропетровщині роком децентралізації

Прямі зв’язки з державним бюджетом, збільшення доходів та самостійність у розпорядженні коштами – ці переваги вже відчувають 34 об’єднані громади Дніпропетровщини. Минулоріч на розвиток власних територій вони отримали з різних бюджетів майже 1 мільярд гривень. На досягнутому область зупинятися не збирається. У регіоні планують створити 84 громади.

«Сьогодні на Дніпропетровщині 34 об’єднані територіальні громади. За цим показником область – у числі лідерів в Україні. 2016-го на розвиток власних територій громади регіону отримали з різних бюджетів майже 1 мільярд гривень. Це дорівнює державній субвенції, виділеній у 2016-му на всі громади країни, – підкреслив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман. – На досягнутому не зупиняємося. Створення спроможних громад – принципова позиція Президента України Петра Порошенка та очільника області Валентина Резніченка. 2017-й має стати на Дніпропетровщині роком децентралізації».

Про переваги децентралізації не на словах, а на ділі знає Апостолівський район Дніпропетровщини. Він першим в Україні завершив процес децентралізації. Тепер тут чотири об’єднані громади.

«До недавнього у нас в районі налічувалося 10 сільських та 2 міські ради. Після децентралізації – чотири об’єднані громади: Апостолівська, Зеленодольська, Грушівська та Нивотрудівська. Їхній бюджет зріс з 60 до 130 мільйонів гривень. Фінансування проектів розвитку збільшилося в 5 разів. У 2016 році завдяки державним субвенціям ремонтували школи, дитсадки, дороги – назвав плюси об’єднання очільник Апостолівської районної адміністрації Олександр Харченко. – Тим, хто ще вагається, раджу не боятися децентралізації і згуртовуватися. Ви матимете вагому фінансову підтримку задля розвитку територій».

Софіївський район має дві об’єднані громади. Ще одну, останню, створить цьогоріч.

«Ми першими в Україні стали на шлях децентралізації. У 2015 році об’єдналася Вакулівська громада, у 2016-му – Софіївська. Цьогоріч плануємо завершити процес децентралізації і створити Девладовську громаду. Тут об’єднаються чотири сільських ради і повноваження будуть у руках майже 6 тисяч жителів», – розказала голова районної Софіївської ради Надія Шевцова. – Переваги очевидні – фінансова незалежність, більші надходження до бюджету, самостійність в прийнятті рішень. Бюджет громад збільшився втричі – і це не межа».

 

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Сайт Дніпропетровської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...