У Надвірнянському районі можуть утворити потужну Пнівську ОТГ

У с. Пнів потенційної Надвірняської ОТГ Надвірнянського району Івано-Франківської області відбулася зустріч з ініціативи керівництва і депутатів селища Битків, сіл Пнів і Пасічна з активістами цих населених пунктів.

У рамках акції «Децентралізаційний марафон» у заході взяли участь регіональні консультанти з фінансових і правових питань Юрій Стефанчук і Марія Баран(проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID), а також координатор регіонального Офісу реформ Руслан Панасюк. Як відомо, відповідно до Перспективного плану формування територіальних громад Івано-Франківської області до потенційної Надвірнянської ОТГ належать місто Надвірна, селище Битків, села Верхній Майдан, Гвізд, Млини, Лоєва, Молодків, Назавизів, Мирне, Парище, Лісна Велесниця, Пнів, Білозорина, Мозолівка і Стримба. 

Проте, як зазначила Марія Баран, селище Битків і село Пнів, які б мали увійти в Надвірнянську ОТГ, виявили бажання разом із Пасічною, що згідно з Перспективним планом належить до потенційної Зеленської ОТГ, утворити громаду з адміністративним центром у Пневі. На думку прихильників утворення саме такої громади, для цього є чимало передумов, передовсім це культурно-історична спорідненість. Також вони акцентують на фінансових перевагах від такого формату об’єднання для кожного з цих населених пунктів зокрема.  

Під час зустрічі Марія Баран ознайомила присутніх з алгоритмом об’єднання громад, тобто послідовністю кроків, які потрібно зробити, щоб утворити громаду. Експерт зазначила, що якби ці три села пройшли процедуру об’єдналися ще торік і утворили громаду, то вони б отримали у 2016 році значно більше коштів на освіту, медицину, а ще чималу інфраструктурну субвенцію від держави. Також власні надходження від ПДФО за умови об’єднання становили б 9 млн. грн. А ще Марія Баран  звернула увагу, що чисельність учнів у школах Биткова, Пнева і Пасічної – це понад 10 відсотків від загальної кількості їх населення, що також яскраво свідчить про спроможність і великі шанси для розвитку такої громади, оскільки діти – це майбутнє нашої країни. 

Руслан Панасюк наголосив, що в Надвірнянському районі може бути утворена потужна Пнівська ОТГ за умови досягнення належного порозуміння між селищем Битків, селами Пнів і Пасічна. Бюджет цієї громади може сягнути 48 млн. грн., оскільки вона має належну економічну складову. На її території проживає 16,5 тис. осіб, багато дітей, тут розвинута нафтогазова промисловість. Нині Битків, Пнів і Пасічна не доотримують з районного бюджету майже 2,8 млн. грн. на освіту і 2,5 млн. грн. на медицину. Звісно, що Надвірнянська райдержадміністрація мусить розподіляти ці гроші на менш спроможні населені пункти району. За умови об’єднання Пнівська ОТГ отримуватиме ці кошти. І якщо буде утворено Пнівську ОТГ, то це буде одна з найсильніших громад Прикарпаття.

Джерело:

Сайт Івано-Франківської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...