Вінничани вчилися самоврядування в Підляському воєводстві

Оскільки наразі українське самоврядування стоїть на порозі реформи децентралізації, яку Польща почала 25 років тому й ефективно впровадила, то саме до польських партнерів за досвідом та порадою поїхали представники сіл Жмеринського району.

Якнайшвидше об’єднуватись, а не розмірковувати над тим, об’єднуватись чи ні; разом розробляти ефективну стратегію об’єднання, використовуючи новації вітчизняного законодавства та можливість залучення додаткових коштів від держави та від фондів ЄС – такі поради дали українцям війт гміни Корицин Мирослав Лех та польські експерти.

Побачити на власні очі в дії польське самоврядування та отримати відповіді на питання, навіщо об’єднувались польські громади, жителі сіл Северинівка, Олександрівка, Носківці та Чернятин змогли завдяки проекту «Український шлях самоврядування», що реалізується Об’єднанням сільських гмін Підляського воєводства Республіки Польща та Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку», співфінансується Польсько-канадською програмою розвитку демократії (в рамках програми співпраці МЗС Польщі на підтримку розвитку) та урядом Канади.

Поїздка до Польщі жителів Жмеринського району розпочалася зі знайомства з  ґміною Збуйна, яка є невеликою і налічує 4600 мешканців. Як розповів війт ґміни Зенон Бялобжеський, назва Збуйна походить від слова «розбійник». Цікаво, що ґміна належить до найкращих, бо має унікальну природу – 5 природних заповідників. А ще тут досі зберігаються давні традиції – курпівські витинанки.

Жителі Вінниччини побачили, як працює пожежна частина у селі Кузях. Показуючи пожежну машину, Зенон Бялобжеський зауважив, що років 15 тому вони й не мріяли про таку. Сьогодні у ґміні є 4 пожежні частини. Всі пожежники – добровольці, крім механіка, який працює на півставки. Ремонт пожежного пункту і світлиці при частині був зроблений в рамках програми «Лідер».

«У нас був довгий і не завжди лише позитивний шлях самоврядування, і я радий, що ми маємо нагоду передати наш досвід українцям», - зазначив Зенон Бялобжеський.

У ґміні діє 3 початкові школи і гімназія. Дітей на уроки привозить автобус, харчування в школі безкоштовне.

Українці також мали нагоду познайомитися з представниками Локальної групи діяльності. Представники групи розповіли про впровадження проектів. З 2010 року ними було впроваджено 162 проекти  у різних сфера діяльності (освіта, культура, спорт).

У Польщі є Рибальські локальні групи, діяльність яких полягає в розвитку риборозведення. Такі групи допомагають підприємствам тримати водойми в належному стані, реалізовувати проекти з покращення територій біля водойм, реконструювати відпочинкову зону, покращувати вартість продукту риболовлі та розвивати туризм. З діяльністю однієї з таких груп познайомилися представники Жмеринського району в рамках проекту «Український шлях самоврядування». Більше - ТУТ

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Подільської агенції регіонального розвитку

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...

26 вересня 2024

Як громади розвивають культуру та долають виклики в цій сфері — тези з брифінгу мерів

Як громади розвивають культуру та долають...

Культура — галузь, що часто залишається позбавленою належної уваги в суспільстві, особливо в умовах війни. Однак саме...

26 вересня 2024

Диджитальний перехід у культурі: чому це має хвилювати українців?

Диджитальний перехід у культурі: чому це має...

Cвіт невпинно диджиталізується, і вже ні для кого не є фантастичним той факт, що поруч зі звичайною реальністю існує...