Громади підсумовують успіхи з бюджетної партисипації
Громади підсумовують успіхи з бюджетної партисипації

16-17 жовтня 2024 року у Києві відбувся форум «Бюджетна партисипація в громадах», який став завершальною подією річного проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я». Ця активність від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» об’єднала 20 громад-учасниць, які стали відкритішими і доступнішими для жителів.


У форумі взяла участь Директорка Місії USAID в Україні Джулі Конен, яка привітала представників місцевої влади з прогресом у стандартах бюджетного процесу в українських громадах, завдяки яким рівень бюджетної прозорості зріс більш ніж удвічі:

«Результати цих зусиль очевидні: прозорість процесу бюджетного планування зросла вдвічі, а члени ваших громад подали майже 700 бюджетних пропозицій, які відображають їхні найбільші потреби. Обидві ці цифри відображають наполегливу роботу органів місцевого самоврядування та ентузіазм громадян до участі у цьому процесі», - зазначила у своєму виступі Директорка Місії USAID.

 

 

Найсміливіші й наймасштабніші зміни у громадах відзначили нагородами у кількох номінаціях:

  • У номінації за «Найбільший прогрес у стандартах бюджетного процесу» відзнаки отримали Жовківська громада з Львівщини, Ємiльчинська з Житомирщини і Південна (колишня Южненська) з Одещини.
  • У номінації «За найкращий Бюджет для громадян» відзначили Арцизьку громаду з Одещини, Горінчівську з Закарпаття й Острозьку з Рівненщини.
  • Відзнаки за перемогу в номінації «За найкращий День бюджету» отримали Боратинська громада з Волині,  Здолбунівська ТГ з Рівненщини й Тетерівська з Житомирщини.
  • У номінації «За найбільшу залученість ОМС» відзнаки здобули Вишнівська громада з Волині і  Рокитнівська з Рівненщини.

Після нагородження відбувся круглий стіл, під час якого Джулі Конен залучила мерів до детальної дискусії про залучення громадян до бюджетного процесу, економічні виклики в умовах війни, їхні зусилля з відновлення економіки та інфраструктури, а також про інтеграцію ветеранів у місцеву економіку та соціальне життя.

«Ми справді прагнемо бути відкритими для громадян, пояснювати складне простими словами, ілюструвати фінансові показники малюнками й отримувати від жителів поради щодо розподілу бюджетних коштів. Адже у розвитку демократії немає кінцевої точки: опанувавши абетку партисипації від А до Я, треба тепер складати слова й речення», - підсумувала Руслана Лихолай, представниця Боратинської громади.

 

 

У проєкті «Бюджетна партисипація від А до Я» за результатами відкритого конкурсного відбору взяли участь Боратинська, Вишнівська, Рожищенська, Локачинська громади з Волині; Ємiльчинська й Тетерівська громади з Житомирщини; Ясінянська, Полянська, Великобичківська, Горінчівська, Іршавська громади із Закарпаття; Жовківська громада з Львівщини; Арцизька, Південна (Южненська) і Білгород-Дністровська громади з Одещини; Здолбунівська, Острозька, Рокитнівська, Радивилівська та Білокриницька громади з Рівненщини. У межах проєкту 20 громад-учасниць за підтримки експертів розробили власні «Бюджети для громадян» – буклети, що містять інформацію про бюджет громади простою мовою та з креативною візуалізацією; отримали дорожні мапи для посилення бюджетної прозорості та партисипації; провели Дні бюджету, під час яких збирали ініціативи від жителів для формування бюджету громади 2025. Крім того, понад 300 представників цих громад опанували інструменти бюджетної партисипації під час навчальних тренінгів.

Через такі ініціативи Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад та територій України у розвитку прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування.

Переглядів: 284
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: громадський бюджет
Читайте також: