Як трьом громадам вдалося встановити рекорд і закохати в читання тисячі жителів: покрокова інструкція
Як трьом громадам вдалося встановити рекорд і закохати в читання тисячі жителів: покрокова інструкція

11 жовтня 2024 року Горохівська і Рожищенська громади, що на Волині, та Рожнятівська громада, що на Прикарпатті, встановили національний рекорд — прочитали найбільшу кількість книг з місцевих бібліотек. До рекорду долучилося 3227 жителів трьох громад і прочитали аж 31 384 книги.


Вражає не стільки сам факт рекорду, а те, як ці три громади змогли залучити до читання стільки своїх жителів. Тож розповідаємо, як їм це вдалося.

 

 

Крок 1: Знайти партнерів

Насправді, встановлення рекорду — це лише один із пунктів на шляху громад до покращення послуг. Спочатку Рожище та Рожнятів вирішили разом зміцнювати соціально-економічний та культурний розвиток у своїх громадах. Внаслідок повномасштабної війни громадам стало ще важче поодинці покращувати послуги через брак коштів, кадрів та знищення інфраструктури, тож одним із ефективних і популярних рішень стало міжмуніципальне співробітництво, де громади об’єднують зусилля (більше про переваги і результати такого співробітництва читайте тут).

7 березня 2024 року за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» обидві громади підписали договір про міжмуніципальне співробітництво та домовилися разом оцифрувати свої бібліотечні фонди, створивши онлайн-платформу «КРЕДЕНС». Так громади прагнуть налагодити якісний облік книг, покращити доступ мешканців, зокрема військових та їхніх сімей, до літератури та читання, а також кооперуватися з видавництвами і письменниками, анонсувати новинки тощо.

Громади навіть подавалися на грант від Українського культурного фонду та увійшли у 20 з понад 300 найкращих учасників. Та хоч фінансування не отримали, руки не опустили і домовилися все ж довести справу до кінця, покрити ці витрати самотужки. А щоб було простіше, запропонували долучитися до співпраці ще й Горохівській громаді (нині триває процес доєднання Горохова до цього міжмуніципального договору).

Відтак, Рожище, Рожнятів і Горохів виділили по 129 тисяч гривень зі своїх бюджетів і заплатили за створення цифрової платформи, оренду хмарного сховища та купівлю комп’ютерів, принтерів, сканерів штрих коду для своїх публічних бібліотек. Саму платформу «КРЕДЕНС» запланували презентувати 21 листопада 2024 року у Горохові.

 

Крок 2. Придумати сміливу ідею

Щоб запуск платформи не минув для жителів непомітно і точно став подією, громади вирішили зробити «розігрів» і привернути увагу жителів до бібліотек, ознайомити їх з книжками і загалом змінити наратив про «непопулярні бібліотеки» та зробити читання трендом.

Надихнувшись ідеєю Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», партнери вирішили подали спільну заявку у Національний реєстр рекордів України і створити прецедент не лише у своїх громадах, а й наробити шуму на цілу Україну. Намір був серйозним, тож підняли на вуха навіть Міністерство культури та стратегічних комунікацій, яке погодилося долучитися до фіксування рекорду.

 

Крок 3. Створити суспільний резонанс

За ціль поставили з липня до вересня прочитати 30 тисяч книг, тож в хід пішли усі можливі «маркетингові інструменти»:

  • громади передусім поповнили бібліотеки близько сотнею нових українських книги за власний бюджет;
  • спочатку читати почали працівники місцевих рад та бюджетних установ, щоб повести жителів своїм прикладом;
  • проводили урочисті відкриття рекорду, куди запрошували письменників, священників та інших лідерів думок;
  • на заходах організовували спеціальні фотозони, щоб жителі за приз фотографувалися та поширювали свої світлини;
  • носили книги у лікарні, щоб люди на лікарняному ліжку не гаяли часу даремно;
  • залучали місцевих блогерів: до прикладу, у Рожищах долучалися місцева YouTube-блогерка, яка популяризує читання.

«Коли я побачив на столах своїх працівників міської ради стоси книг із бібліотек, то зрозумів, що змагання за рекорд розпочались! І сам пішов у бібліотеку, щоб взяти книжку й собі», — ділиться враженнями В’ячеслав Поліщук, Рожищенський міський голова.

Не зчулися, як долучилося і «сарафанне радіо» — самі люди тільки про це й говорили.

«Коли я їхала на роботу, то у всіх маршрутках люди говорили не про політику чи погоду, а про рекорд і книжки. Тільки й лунало: «А ти в бібліотеці був?», «А ти в рекорді участь береш?», «А що читаєш?» Це був суспільний резонанс!», — пригадує Галина Курташ, начальниця відділу культури Рожнятівської селищної ради.

Зрештою, ціль навіть перевиконали — і замість 30 тисяч, начитали 31 з хвостиком.

 

 

Крок 4. Грати за правилами

Аби все проходило чітко і прозоро, весь процес документували. Молодше покоління реєструвалося через гугл-форму, а люди старшого віку записувалися у паперові списки. Для учасників завели спеціальний формуляр, де вони фіксували прочитані книги, кількість витраченого часу, свої враження та улюблені цитати.

Ці формуляри перевіряли бібліотекарі, аби часом не було плагіату з інтернету або ж просто недостовірних рецензій. Після цього цілий тиждень написане ретельно перевіряв експерт Національного реєстру рекордів України.

«Такого цікавого рекорду в мене ще не було: фактично, я за тиждень прочитав 30 тисяч книг!», - ділиться реєстратор рекорду Павло Горішевський.

Під час встановлення рекорду буда присутня Діана Трима, директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій Міністерства культури та стратегічних комунікацій, яка сказала:

«Участь громад у такому рекорді — це не лише про популяризацію книги. Це перший успішний кейс в Україні, коли громади об’єднались навколо культури. Сила країни саме в єдності громад. Саме вони формують загальнонаціональний простір держави. Ніякі державні норми не будуть стимулювати розвиток громад краще за свідомий вибір їх жителів. Коли громада обирає культуру пріоритетом, то це свідчить про певний духовний рівень людей».

 

 

«Більшість наших мешканців відкрили для себе бібліотеку у громаді! Бібліотеку і те, чим вона насправді займається! Тепер у нашій громаді читатимуть більше», — додав В’ячеслав Поліщук, Рожищенський міський голова.

Під час фіксації рекорду у Рожнятівській громаді відбувся і Всеукраїнський відкритий діалог «Відкрий світ через книжку: бібліотека – твій ключ до знань», де обговорили роль міжмуніципального співробітництва у встановленні рекорду, важливість бібліотек у громадах, зміст та наповнення їхніх фондів та як це підсилює патріотичне виховання української молоді та протидію російській дезінформації.

У підсумку, громади не просто встановили рекорд, а навіть за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ініціювали заснування нової категорії рекордів в Нацреєстрі – «Рекорди у партнерстві», яку експерти Проєкту планують запровадити уже найближчим часом.

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допоміг громадам-партнеркам укласти вже 50 договорів міжмуніципального співробітництва, з яких них 39 уже затверджені у Міністерстві розвитку громад та територій України. Так Проєкт підтримує зусилля Міністерства у  сприянні цілісного розвитку громад,  допомагає оптимізувати використання ресурсів, сприяє культурному розмаїттю, стимулює економічне зростання і розв'язання екологічних проблем, допомагає створювати масштабні проєкти.

Переглядів: 523
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: