Громади розширюють можливості для спільного розвитку
Громади розширюють можливості для спільного розвитку

4-6 вересня в Одесі громади з Одеської, Миколаївської, Полтавської та Харківської областей взяли участь у заході з міжмуніципального співробітництва, проведеного Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».


У воєнні часи перед громадами постають виклики, які складно вирішити самостійно. Впоратися з легше спільними зусиллями - разом з сусідніми громадами залучати додаткові ресурси для підвищення якості життя мешканців і розвивати свої території. Як налагоджувати міжмуніципальне співробітництво та розширити свої можливості за допомогою партнерств — з’ясовували учасники тренінгу разом з командою експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Станом на 1 серпня 2024 року, українські громади уклали 1130 договорів міжмуніципального співробітництва, більша частина з яких передбачають реалізацію спільного проєкту — це найпростіша форма партнерства для громад. Серед найпоширеніших сфер співробітництва — адміністративні, соціальні інклюзивні та реабілітаційні послуги, медицина, цивільний захист населення, освіта, культура і туризм.

 

 

Молоді громади, які утворилися лише кілька років тому, уже роблять перші кроки в міжмуніципальному співробітництві. Серед них — Красноградська громада в Харківській області, що має три договори, однак не планує на цьому зупинятися.

«Під час тренінгу я зрозуміла, що у нас може бути як мінімум п’ять договорів із сусідньою громадою. Голова цієї громади готовий до співпраці, ми вже розпочали переговори. Також плануємо підписати меморандум з Миргородською громадою у сфері культури та спорту», — говорить Світлана Кривенко, голова Красноградської громади.

У той час коли одні громади тільки розпочинають свій шлях у напрямі міжмуніципального співробітництва, більш досвідчені громади поділилися своїми кращими практиками. Наприклад, Миргородська громада є лідеркою в Полтавській області за кількістю підписаних угод. Ця співпраця допомагає громадам швидше відновлюватися після надзвичайних ситуацій, ефективно розподіляти ресурси та реалізовувати масштабні проєкти. Зокрема, за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Миргородська громада розширила послуги комплексної реабілітації дітей з інвалідністю на шість громад.

 

 

Учасники тренінгу вивчали актуальне законодавство щодо міжмуніципального співробітництва, ознайомилися з ключовими етапами та фінансовими аспектами цього процесу, обговорили реалізацію транскордонних проєктів і поділилися своїм досвідом.

Одразу після відвідування заходу Арцизька громада, що в Одеській області, розпочала впроваджувати здобуті знання у свою роботу. Арциз уже давно співпрацює із сусідніми громадами за спрощеною системою в рамках Бюджетного кодексу — зокрема, це договори на спільне утримання комунального майна, однак тепер планує застосовувати інший підхід.

 

 

«Після тренінгу ми зрозуміли, що нам потрібно виходити на новий рівень. Тепер прагнемо перевести нашу співпрацю в законодавчу площину та зареєструвати ці договори в Міністерстві розвитку громад та територій. Ми вже розробили дорожню карту і сподіваємося, що увійдемо в 2025 рік з 14 договорами міжмуніципального співробітництва», — розповідає Тетяна Бахчеван, перша заступниця Арцизького міського голови.

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує громади-партнерки в налагодженні міжмуніципального співробітництва, яке є каталізатором цілісного розвитку громад.

Переглядів: 177
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: