Згуртованість формується зі школи. Досвід Львівської агломерації з проведення краєзнавчих літніх таборів
Згуртованість формується зі школи. Досвід Львівської агломерації з проведення краєзнавчих літніх таборів

Дитинство, юність – той час, коли формуються установки, які залишаються з нами на все життя. Це, зокрема, стосується і розуміння, що кожне село чи місто, у яких ми живемо, є частинкою чогось більшого, і спільно, у співпраці, вони можуть бути більш стійкими і успішними. Це розуміння сьогодні надзвичайно важливе, тому що це основа нашої згуртованості для безпечного та благополучного майбутнього.

Відвідини молодими людьми сусідніх громад агломерації, знайомство з історичними пам’ятками, унікальними об’єктами культурної спадщини, а також з підприємствами, виробництвами, фабриками, - це і є шлях до усвідомлення цієї спільності. Так вирішили у Львівській агломерації, де цього року реалізували проєкт з проведення одноденних літніх краєзнавчих таборів. Тут розуміють, що формування взаємної довіри між мешканцями різних громад агломерації - дітей та дорослих - в кінцевому рахунку того, що науковці називають спільною ідентичністю, є передумовою успішного розвитку. І цю практику можуть використовувати й інші громади, які прагнуть розширення міжмуніципальної співпраці.


 

Ідея для формування спільної ідентичності

 

Напередодні нового навчального року у нещодавно створеній місцевій асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація» виступили з ідеєю організації та проведення одноденних літніх краєзнавчих таборів для школярів громад у її складі. Ця асоціація має на меті стати спільним майданчиком, який допомагатиме громадам у реалізації нових проєктів та сприятиме посиленню згуртованості громад, створенню довірливих стосунків та розвитку внутрішньої співпраці для розбудови доброго демократичного врядування в агломерації. Зміцнення спільної локальної ідентичності та згуртованості жителів Львівської агломерації  є значущим фактором для досягнення цієї мети. І все починається з дитинства.

Ініціатори проєкту хотіли не лише показати дітям туристичний потенціал навколишніх громад, а й сформувати у них розуміння спільної цінності місцевої культури, історії, економіки, а також майбутнього розвитку агломерації.

В асоціації впевнені, що коли громади об’єднують зусилля, їм треба формувати довіру одне до одного, розвивати спільну ідентичність, вказувати жителям правильні ціннісні орієнтири. Важливо, щоб люди, думаючи про перспективи і можливості, які є поруч з ними, виходили за межі села, міста чи навіть громади. Щоб сформувати таке мислення, ще зі школи дітям треба розповідати історію їхнього рідного краю, залучати до місцевих традицій, показувати, наскільки близькими і цікавими є сусідні громади, який потенціал вони мають.

«Важливо саме з дітей починати вибудовувати спільну роботу в агломерації, співпрацю між громадами на роки. Діти зараз мають набувати досвіду і знань про свою рідну землю, які застосовуватимуть і поширюватимуть у дорослому житті. Майже всі школярі громад агломерації бували у Львові, багато про нього знають, але мало хто знає про пам’ятні місця та історію сусідніх громад. А ці знання дуже важливі для того, щоб діти відчували рідною не лише власну громаду, а й інші громади агломерації», - вважає Пустомитівський міський голова Олег Серняк.

Літні табори Львівської агломерації якраз мали на меті ознайомити учнів середніх класів з потенціалом громад - учасниць Асоціації «Львівська агломерація». Ідея полягала у тому, що учні з однієї громади відвідають 2-3 сусідні громади, познайомляться з історичними, природними та туристичними аспектами різних громад агломерації. Також відвідають місцеві підприємства.

Громади – члени асоціації зголосились взяти участь у проєкті, тобто приймати шкільні табори і відправляти своїх школярів у такі поїздки. Загалом у проєкті взяли участь 9 сусідніх зі Львовом громад: Бібрська, Великолюбінська, Городоцька, Давидівська, Жовківська, Жовтанецька, Куликівська, Новояричівська та Пустомитівська.

 

Організація у співпраці

 

Зазвичай, школи самі організовують екскурсії для дітей і вирішують всі пов’язані з цим фінансові питання. Але в асоціації «Львівська агломерація» впевнені, що до цього мають долучатися і органи місцевого самоврядування, за можливості виділяючи кошти з місцевих бюджетів чи залучаючи позабюджетне фінансування.

Цього року проєкт одноденних літніх краєзнавчих таборів асоціація спільно з громадами реалізувала у межах гранту «Зміцнення доброго демократичного врядування у Львівській агломерації», наданого Радою Європи через Програму «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Організаційні моменти взяли на себе самі громади. Відділи освіти місцевих рад формували групи дітей, обирали місця для відвідування, надавали свій супровід.

Програма одноденного табору була розрахована на 6 годин – з 10:00 до 16:00. За один день близько 40 дітей відвідували 2-3 громади. Табори проходили тричі на тиждень протягом місяця. Загалом було організовано 12 поїздок, а до участі в таборах долучились майже півтисячі дітей.

Асоціація, відповідно до тої ролі, яку вона має відігравати в агломерації, взяла на себе  об’єднуючу функцію.

 

Проведення таборів: культура, туризм, бізнес

 

Кожна громада підготувала для відвідування культурні, історичні, туристичні та бізнес локації, а також програму, яка дозволяла більше дізнатися і про громаду, і про видатних людей, які тут жили, і про перспективи та можливості, які створює громада для своїх жителів та гостей. У деяких громадах діти мали можливість поспілкуватись з місцевими головами та краще зрозуміти, як організоване місцеве самоврядування.

Так, Новояричівська громада здивувала дітей екскурсією на кондитерську фабрику, де школярі на власні очі побачили виробництво солодощів.


 

Жовтанецька громада організувала екскурсію до старовинної церкви 1762 року в селі Вислобоки, екскурсію на меблеву фабрику та історичну лекцію просто неба.

Куликівська громада знайомила дітей з Костелом Святого Миколая, музеєм Богдана Ступки,  світлицею-музеєм «Мистецький Куликів» та місцевим молодіжним центром, а також провела коротку історичну лекцію у дзвіниці Храму Успіння Пресвятої Богородиці з виглядом на краєвиди громади. До заходів долучилася і Куликівська селищна голова Лілія Бова.

 

 

У Пустомитівській громаді школярі мали екскурсію еко-стежками парку XIX століття.

 

 

Давидівська громада відкрила для дітей Музей історії давньоруського міста Звенигород, де є змога побачити те місто через окуляри віртуальної реальності. Також діти відвідали залишки Старосільського замку.

 

 

Бібрська громада серед іншого показала дітям парк сучасної скульптури PARK3020.

 

 

Чи не найбільше емоцій у дітей викликали візити на підприємства з виробництва меблів, годинників, на рибне господарство та на інші локації, де їм показували процеси виготовлення продуктів і товарів, розповідали про особливості професій.

 

Учасники та учасниці літніх таборів під час екскурсії на меблевій фабриці

 

«На нашу думку, це дало дітям змогу познайомитися з місцевою економікою, а найголовніше - заохочувало до роздумів про майбутній вибір професії. Впевнені, що місцевому бізнесу корисно розповідати про себе дітям і молоді, показувати, що мати цікаву роботу і гідну зарплатню можна й недалеко від дому», - сказала Ірина Телегій, проєктна менеджерка виконавчої дирекції асоціації «Львівська агломерація».

 

Результати: думка громад

 

В ході проведення літніх краєзнавчих таборів Львівської агломерації асоціація проводила опитування серед супроводжуючих осіб та освітніх менеджерів у громадах про необхідність подібних заходів, про їхній вплив на дітей та перспективи таких таборів. Не стало несподіванкою те, що проєкт отримав загалом схвальні відгуки. Тому в асоціації впевнені, що він став важливим кроком до розвитку міжмуніципального співробітництва та зміцнення спільної ідентичності громад агломерації.  Не кажучи вже про те, що такі табори вносять свій вклад і в покращення якості освітнього процесу.

«У Стратегії розвитку Львівської агломерації до 2027 року однією з цілей визначено високу якість освіти, і наші літні табори стали прикладом, як громади можуть разом працювати над цим завданням», - говорить Ірина Телегій.

У громадах вважають, що цей проєкт може стати поштовхом для співпраці і обміну досвідом в інших сферах: мистецькій, спортивній, молодіжній, медичній, соціальній тощо.

«Діти отримали незабутні емоції, високо оцінили такий формат співпраці і, впевнений, в майбутньому, після закінчення школи, залюбки відгукуватимуться і з радістю братимуть участь у спільних проєктах, а можливо, й самі генеруватимуть ідеї для співробітництва в межах агломерації», - зазначає Олег Серняк.

 

Плани на майбутнє: формування традиції

 

В асоціації уже планують продовжити цей проєкт наступного року, хочуть зробити ще цікавішим, залучити більше дітей і громад. Є ідея, що такі літні краєзнавчі табори мають стати щорічною традицією для громад Львівської агломерації.

«Коли я вперше почула про Літні табори агломерації на одній з нарад, одразу підтримала цю ідею, по перш за все побачила в ній можливості для дітей. Я відразу знала, які наші вчителі з радістю поїдуть і яких дітей ми запросимо на екскурсії, - розповідає Наталія Миляник, начальниця відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Новояричівської селищної ради.  - Для участі у таборах ми зібрали дітей - переможців районних та обласних предметних олімпіад. Для них це був як подарунок, бо їм цікаво побачити щось нове, про щось дізнатися, чомусь навчитися. І це спрацювало…
Ми відвідали Бібрську і Звенигородську громади. Я бачила, як світяться захопленням очі дітей, і не помітила, щоб хоч комусь було нецікаво. Програма була настільки насиченою і захоплюючою, що діти не хотіли повертатися, хотіли продовження. Для них було дивовижно, що такі прекрасні місця є поруч з їхньою громадою.
Сподіваюсь, літні табори Львівської агломерації стануть доброю традицією, бо подібні заходи гуртують і надихають берегти і розвивати нашу спільну культуру та історію».

 

В асоціації сподіваються, що цьогорічними таборами зробили найголовніше - заохотили дітей вичати свій рідний край, дізнаватися більше про усе цікаве, що є громадах Львівської агломерації, шукати тут можливості для відпочинку, навчання, роботи.

«Плануємо у 2025 році дещо змінити акцент на профорієнтаційні поїздки. Вважаємо, що це дозволить краще познайомити дітей з можливостями місцевого бізнесу, економіки та плануванням майбутнього. Зараз ми шукаємо варіанти залучення фінансування для цього спільного проєкту. Можливо, це вже частково будуть кошти місцевих бюджетів та місцевого бізнесу», - зазначила Ірина Телегій.

Олег Серняк теж говорить про зацікавленість бізнесу проводити ознайомчі візити на свої виробництва, налагоджувати практичні навчання для старшокласників, ліцеїстів, заохочувати їх здобувати прикладні навички для майбутнього працевлаштування на місцевих підприємствах та в організаціях.

«Бізнес завжди потребуватиме кваліфікованих і мотивованих працівників. І, звичайно, дітей, які свого часу відвідали місцеві підприємства, дізналися про них більше, у майбутньому буде легше заохотити навчатися і будувати кар'єру саме тут. При цьому важливо, щоб органи місцевого самоврядування та підприємці самі пропонували ідеї для спільних проєктів, ініціювали спільні заходи. Задача ж асоціації «Львівська агломерація» - об’єднати зусилля громад-учасниць, допомогти організаційно та методично», - вважає голова громади.

Ставку на спільну культуру та історію громад, які мають потужну об’єднавчу силу, в асоціації мають намір робити і далі. В найближчих планах Асоціації – підготовка краєзнавчого атласу агломерації, ярмарок-виставка її громад у Львові. Але ця практика заслуговує поширення не тільки в агломераціях. Ініціативи, які допоможуть сусіднім громадам більше дізнатися одна про одну, розбудовувати довірливі стосунки, усвідомлювати спільні інтереси, можуть використовувати скрізь, де думають про розширення міжмуніципальної співпраці.

Віримо, що попри будь-які злочини ворога, громади Львівської агломерації вистоять та будуть успішними. Гуртом зробити це легше, ніж поодинці.

Більше про створення агломерацій в Україні.

Переглядів: 1987
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: агломерація
Читайте також: