Громада для всіх: як Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає розвивати доступність для жителів

Нині в Україні є 3 мільйони людей з інвалідністю, а це близько 10% населення України — і ця цифра щоденно зростає через війну. Ще в серпні 2023 року The Wall Street Journal писав про те, що від 20 до 50 тисяч людей в Україні втратили кінцівки, що вже тоді нагадувало масштаби Першої світової війни. Також, згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції, у країні є 3,5 мільйони ВПО та, за даними заступника міністра у справах ветеранів, 1,2 мільйони ветеранів.

Тому перед громадами постав серйозний виклик — кардинально змінити свої підходи до соціальної інфраструктури, послуг та взаємодії всередині громади, аби подбати про інклюзивні групи людей.

За останні кілька років Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» доклав чимало зусиль, щоб підвищити інклюзивність, якість та доступність муніципальних послуг для людей з інвалідністю, ВПО, ветеранів, дітей-сиріт — з урахуванням як міжнародних стандартів, так і найкращих місцевих практик.

Разом з такими організаціями громадянського суспільства, як Фундація «Простір», Львівська асоціація розвитку туризму, Правозахисна спілка інвалідів, Українська мережа за права дитини, Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу, Волинський інститут права, Європейський діалог, Національна Асамблея людей з інвалідністю України, вдалося досягти помітних результатів та змін.

 

Учасники Програми організаційного розвитку ОГС від USAID «ВзаємоДія»

 

Аудити і рекомендації

 

У 80+ громадах провели комплексні аудити фізичної і цифрової доступності, зокрема міжмуніципальних соціальних послуг, центрів надання адміністративних послуг, культурно-історичних пам’яток та головних туристичних об’єктів, медичних закладів, а також дослідили участь людей з інвалідністю у процесах прийняття рішень у громадах. На основі отриманих результатів експерти підготували індивідуальні рекомендації щодо підвищення доступності, допомогли створити «соціальний паспорт» — детальний документ зі статистичними даними та переліком соціальних закладів (інтернатів, хоспісів, інклюзивних шкіл і садочків тощо), інформація щодо наявності у громаді місцевих цільових соціальних програм (з роботи з ВПО, людьми та дітьми з інвалідністю, ветеранами, інклюзивної освіти та безбар’єрності тощо), аби на основі цих даних покращувати цей напрямок. Також зараз експерти розробляють 12 Дорожніх карт для забезпечення доступності та якості реабілітаційних послуг.

 

Тренінги та зустрічі

 

 

1300+ посадовців держорганів та місцевого самоврядування, представників ОГС, туристичної та музейної галузей, викладачів ЗВО, студентів та соціальних волонтерів підвищили обізнаність щодо питань безбар'єрності в муніципальних послугах, туризмі, роботи з ВПО, дітьми-сиротами і дітьми, позбавленими батьківського піклування тощо. Про одне з таких навчань читайте тут.

Зокрема, за результатами одного з навчань, підготовлено 20 інклюзивних радників, які популяризують ідею розбудови інклюзивного суспільства, допомагають владі розробляти місцеві програми розвитку та проєкти покращень і консультують маломобільних людей щодо соціальних послуг.

Також у 10 громадах Волині провели понад 60 інтеграційних заходів для ВПО, що посприяло їхній соціалізації та адаптації. У Горохові, наприклад, мер створив музичний гурт, коли дізнався, що один з переселенців був музикантом. Цей гурт не лише додав яскравості місцевим заходам, але й надихнув молодь взяти до рук музичні інструменти.

 

Обладнання

 

 

7 громад отримали сходоходи для комунальних об'єктів, 8 громад — комплекти для реабілітації, зокрема ігрові та розвивальні набори для творчості дітей. Також громади отримали 6 комплектів реабілітаційного обладнання для медичних закладів та стільки ж комплектів обладнання та меблів для кабінетів реабілітації. Це обладнання стимулює громади шукати нові рішення для розвитку інклюзії — про це читайте в історії про Білокриницьку громаду.

Для двічі релокованого Центру реабілітації «Донбас-Прикарпаття», який нині відвідує понад 200 людей з інвалідністю з навколишніх громад Івано-Франківщини, Львівщини та Закарпаття, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надав тренажер для відновлення верхніх кінцівок і медичні сходи та бруси для тих, хто знову вчиться ходити. Також медичне ліжко з функцією відкидання, аби було зручно пересаджувати пацієнтів, велотренажер для розминання м’язів та реабілітаційний стіл, який використовують на заняттях з відновлення моторики пальців. Більше про історію центру та його допомогу дивіться у відео.

 

 

Нещодавно у Центрі фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» у Володимирі, що на Волині, відкрили оновлений спортивний зал із сучасним обладнанням, яке надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Цей зал, який відвідують близько тисячі людей на рік, пропонує широкий спектр обладнання, призначеного для тренування всіх груп м'язів. Ці тренажери дозволяють користувачам ізолювати певні рухи, такі як згинання або розгинання травмованої кінцівки, що сприяє відновленню рухливості. Тренажерний зал також допомагає соціальній інтеграції, адже багато молодих людей тут активно взаємодіють з ветеранами. У спортзалі займається близько 40 ветеранів та представників інших інклюзивних груп. Один з них — ветеран Валерій Костюк, який відновлюється після важких поранень, отриманих на війні (читайте його історію тут).

Невдовзі 12 громад також отримають 6 комплектів реабілітаційного обладнання для медичних закладів та 6 комплектів для кабінетів реабілітації, а також 12 комплектів офісного обладнання для робочих груп з питань інклюзії.

 

Сенсорні путівники та допоміжні технології

 

 

Щоб допомогти маломобільним туристам подорожувати, розробили спеціальну інтерактивну карту Рівненської, Волинської, Закарпатської та Львівської областей з інформацією про доступність, якою нині скористалося близько 1200+ людей, та створили путівник західними теренами України зі шрифтом Брайля — великошрифтовим друком, з додаванням аудіоверсії та рельєфно-тактильного малюнка.

Також Музей Митрополита Андрея Шептицького у Львові отримав аудіовізуальне обладнання для людей з вадами зору. Тут розробили тактильно-мнемонічний план музею, тактильні вказівники напряму для слабозорих відвідувачів музею, комбіновані медіатаблички з використанням шрифту Брайля з голосовим описом експонатів для незрячих відвідувачів музею, аудіогіди. Близько 20 тисяч людей уже відвідали безбар’єрні екскурсії Музею, з них близько 500 – маломобільні. Як вони відбуваються, читайте у статті.

Інклюзивні практики послідовно впроваджуються у співпраці з партнерами і стають стандартним підходом. Наприклад, у партнерстві зі своїм грантоотримувачем ГО «Еколтава» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» випустила посібник з комунікацій у сфері управління відходами шрифтом Брайля. У посібнику є поради щодо проведення опитувань, створення вдалих меседжів, висвітлення історій успіху тощо, що допоможе громаді ефективно впроваджувати інформаційні кампанії, підвищуючи обізнаність про важливість правильного управління відходами та залученню мешканців до активної участі у збереженні довкілля.

Експерти Проєкту та партнерських організацій працюють над тим, аби інклюзивні підходи були підкріплені нормативно-правовою базою (зміни до державних будівельних норм тощо) та в органах центральної виконавчої влади. Крім того, в рамках більшості інклюзивних проєктів відбуваються масштабні комунікаційні кампанії для широких аудиторій, аби підвищити обізнаність українців у темі доступності.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури у створенні рівних можливостей для всіх громадян. Розвиваючи інклюзивність, ці ініціативи сприяють економічному зростанню України, соціальній згуртованості, інноваціям та просуванню демократичних цінностей і прав людини.

Переглядів: 430
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: