Турбота про ветеранів як пріоритет: як у Володимирі розвивають ветеранську політику
Турбота про ветеранів як пріоритет: як у Володимирі розвивають ветеранську політику

Нещодавно у Центрі фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» Володимир-Волинської громади, що на Волині, відкрили оновлений спортивний зал з новим сучасним обладнанням. Тепер жителі зможуть займатися спортом у покращених умовах на якісних нових тренажерах, а ветерани – безкоштовно відновлювати здоров’я. Це є частиною зусиль громади у її пріоритетного напрямку розвитку – створити комфортні умови ветеранам для повернення до цивільного життя.


Серед відвідувачів – Валерій Костюк, ветеран, який має першу групу інвалідності. У лютому 2022 року, коли Росія напала на Україну, а його рідні ховалися у сховищі від ракет, Валерій не зміг стояти осторонь і пішов добровольцем захищати країну. Під Авдіївкою отримав важкі поранення кінцівок, тазу та внутрішніх органів.

Валерій переніс понад 20 операцій та проходив реабілітацію в різних містах України. І хоча лікарі не були впевнені, що він зможе знову ходити, нині чоловік уже пересувається з паличкою і мріє одного дня почати повноцінно ходити.

«Пів року тому я вже почав потроху ходити, займався з фізіотерапевтом. У лікарні мені склали програму, щоб я потроху відновлював ногу і міг на неї повністю ставати», – говорить Валерій.

 

 

Чоловік займається у спортзалі кілька разів на тиждень під супроводом інструктора з реабілітації. Загалом у спортивний зал щороку ходить близько тисячі відвідувачів, з них – 40 ветеранів та представників інших інклюзивних груп.

Сучасні тренажери, на яких можуть відновлюватися ветерани, допоміг закупити Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

«Ми підбирали ряд тренажерів, щоб можна було пропрацювати усі м'язи тіла з різним навантаженням, яке регулюється від 5 до понад 100 кілограмів. На цих тренажерах можна ізолювати, наприклад, згинання або розгинання травмованої ноги чи руки, щоб відновлювати їхню рухову активність. Крім того, це і соціальна інтеграція, адже у зал ходить багато молоді, з якими ветерани активно спілкуються», - розповідає Роман Горошкевич, директор Центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх».

 

 

«Лікарі казали, що ймовірність того, що я буду ходити – 50 на 50, але завдяки таким закладам і людям, які хочуть допомогти, вже скоро ви побачите мене без палички!», – впевнено додає Валерій.

 

 

У Володимирі розташовано кілька військових формувань, тож все більше захисників повертаються у громаду. Тому якісна ветеранська політика є стратегічним пріоритетом місцевої влади.

«Наш обов'язок – створити умови для того, щоб ветерани могли відновити фізичне та ментальне здоров’я, отримати необхідні послуги та інтегруватися у цивільне життя. Тож нині один із найважливіших проєктів у Володимирі – будівництво великого реабілітаційного центру на місці колишньої лікарні», – розповідає Ігор Пальонка, Володимирський міський голова.

Співпрацюючи з ГО «Волинський інститут права» (ВІП) та «Агенція регіонального розвитку Прибужжя» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у громаді реалізували проєкт «Вдосконалення врядування орієнтованого на громадян на Волині». В межах проєкту провели дослідження потреб жителів та ветеранів. Щоб якісно напрацювати та реалізувати ветеранську політику, з супроводом експертів ВІП, при виконавчому комітеті міської ради створили комісію співпраці, яка напрацювала ряд заходів, котрі вдалося реалізувати впродовж року завдяки владно-громадській взаємодії. До штату міської ради ввели посаду радника з ветеранських питань. Завдяки роботі комітету вдалося винести на порядок денний питання щодо ветеранської політики та ініційовано створення міжфракційної депутатської групи у справах ветеранів, військовослужбовців та членів їхніх сімей.

 

 

Нині у громаді вже відбуваються відчутні зміни: на сайті міської ради створили спеціальний розділ для ветеранів з інформацією, як оформити статус учасника бойових дій, де отримати медичну допомогу і навіть як провести дозвілля.

У ЦНАПі відкрили єдине ветеранське вікно, де ветерани, не чекаючи в черзі, можуть отримати повний перелік послуг. З Центром зайнятості працюють над розширенням вакансій для ветеранів, їх перекваліфікацією та наданням їм кредитів для відкриття бізнесу.

Також навесні у Володимирі розпочав роботу ветеранський простір «Ветеран Хаб». Тут військові та члени їхніх родин отримують психологічну допомогу та практичні консультації щодо оформлення документів.

«Мене приємно дивує, як відчутно змінюється ставлення до поранених військових: у тих установах, які я останнім часом відвідував, до тебе звертаються з повагою та лояльністю. Дуже радію, що у місті з’явився «Ветеран Хаб», де не лише допомагають ветеранам, а ще й об’єднуються однодумці. Важливою ініціативою стала акція «Кава для пораненого», коли ми з волонтерами і небайдужими жителями відвідуємо поранених у лікарні, частуючи їх кавою, смаколиками та приносимо адаптивний одяг та милиці. Така увага та спілкування – це надзвичайно важливо під час реабілітації і поверненні ветеранів до цивільного життя,- підсумовує ветеран Валерій Костюк.

Переглядів: 1144
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: