Децентралізація: найважливіше за січень
Децентралізація: найважливіше за січень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення, які прийняв Уряд чи Парламент, або які набули чинності, а також про події та обговорення, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу або долучитися до них.


Січень традиційно не дуже багатий на значні події та важливі рішення центральної влади. Січень 2024 року не став виключенням.

Головною подією місяця, мабуть, є те, що 26 січня набув чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» №3285. Цей закон нарешті прибрав чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою, встановив чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ сіл, найменування та перейменування населених пунктів, спростив процедуру встановлення меж населених пунктів тощо. Автоматичної зміни статусу населених пунктів Закон не передбачає. Єдине, що автоматично відбулося, усі селища міського типу (а їх в Україні було 881) стали селищами, а міста більше не мають статусів районного, обласного чи республіканського значення.

Верховна Рада України у січні засідала нечасто, а серед законопроектів, які потрапили до порядку денного минулого місяця, був лише один, котрий прямо стосується роботи органів місцевого самоврядування. 16 січня Парламент ухвалив за основу законопроект №10202, який повертає органам місцевого самоврядування право на замовлення ремонту чи комплексного відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків.

Варто також згадати, що 18 січня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України ухвалити у другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроект №9450 про міжнародне співробітництво місцевого самоврядування. До другого читання змінилася не лише назва законопроекту, а й зона його впливу. Детальніше про ці зміни ми писали тут.

Серед січневих ініціатив народних депутатів треба згадати зареєстрований 8 січня законопроект №10395. Він пропонує дозволити передавати майно закладів вищої освіти у комунальну власність громад, але при цьому передбачає багаторівневу систему запобіжників, які мають нівелювати ризики, пов’язані з цим процесом..  

Інфографіка про 10 законопроектів, важливих для підтримки та розвитку громад і територій, є за посиланням.

Не був багатий січень і на важливі рішення Уряду. За минулий місяць ми виділили два, на нашу думку, найвагоміших для місцевого самоврядування:

  1. 19 січня Кабінет Міністрів України затвердив механізм розподілу додаткової дотації місцевим бюджетам у 2024 році обсягом 33,4 млрд грн. Розподіл дотації відбуватиметься у два етапи.
  2. 23 січня Кабінет Міністрів України ухвалив Порядок організації діяльності та забезпечення функціонування центрів життєстійкості - просторів, у яких фахівці надаватимуть психосоціальну допомогу жителям громад.

Також згадаємо, що у січні Міністерство фінансів України підбило бюджетні підсумки 2023 року. Як повідомили у Міністерстві, за минулий рік до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 441,9 млрд грн, що на 43,8 млрд грн більше, ніж у 2022 році. Збільшення доходів загального фонду місцевих бюджетів вдалося досягти завдяки швидкій адаптації до воєнного стану підприємств, органів державної влади та місцевого самоврядування, вважають в Мінфіні.

Фінансові прогнози на 2024 рік для місцевих бюджетів, на жаль, гірші, бо ще більше ресурсів держава спрямовуватиме на забезпечення Збройних Сил України. Але віримо, що нам вдасться гідно пройти цей рік і спільно наблизити Перемогу.

Ну і нагадаємо, що в січні стартувала ініціатива «Децентралізація на зв’язку» - серія комунікаційних заходів для суб’єктів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, покликаних вести спільний діалог і шукати відповідні на складні питання, з якими стикаються громади. «Децентралізація на зв’язку» – спільна ініціатива Програми USAID (DOBRE), Українського кризового медіа-центру, Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад та порталу «Децентралізація». Перший широкий діалог присвятили питанням компенсаційності адміністративних послуг та законодавчому регулюванню адміністративного збору. Пишіть нам на пошту decentralization.ua@gmail.com, які актуальні теми для громад важливо обговорити на майданчику «Децентралізація на зв’язку».

Вдалого місяця! Про результати лютого поговоримо на початку березня.

Переглядів: 2041
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: щомісячний дайджест
Децентралізація: найважливіше за травень
Децентралізація: найважливіше за квітень
Децентралізація: найважливіше за березень
Децентралізація: найважливіше за лютий
Читайте також: