"Усе повернеться на свої місця" – один день з життя Охтирки на Сумщині

 

Охтирку на Сумщині вже понад місяць нищить російська артилерія. Про один день з життя міста – у матеріалі Суспільного Суми.


З визволеного від російських військових Тростянця до Охтирки приїхала родина, де виховується 9 дітей. Три тижні вони жили під обстрілами окупантів без електрики, води та тепла. Зараз дітей годують у охтирській лікарні, а далі разом з іншими родина поїде до областей, де не ведуться активні бойові дії:

 – Що вас там, бомбили?

– Звісно, тікаємо.

– Немає нікого загиблих?

– Ні.

До евакуації готують і пацієнтів лікарні, які не можуть самостійно рухатися.

"Де б вас не розселили: чи ви будете у Полтаві, чи далі на Львів будете їхати, намагайтеся допомагати тим людям, до яких вас поселили. Не будьте тягарем. Тоді усе буде добре. Скільки б воно не було. Буде Перемога – і далі все повернеться на свої місця. Будинки ваші, хати відбудуються і буде ще краще", – каже міський голова Охтирки Павло Кузьменко.

 

Фото: Суспільне Суми

 

Прибула допомога з інших українських міст. Здебільшого це – ліки, засоби гігієни, підгузки.

 

Фото: Суспільне Суми

 

"Хочу подякувати всій Полтавській області: Зінькову, Котельві, Полтаві, іншим містам, які нам постійно надають допомогу. Також хочу подякувати Красному куту, є Богодухову. Харчі, медикаменти, буржуйки, теплий одяг, ліки – все це надходить до нас. Ліки ми одразу передаємо на лікарню, на сімейну медицину", – говорить Павло Кузьменко

Потім відбулася зустріч з жінкою, чий син загинув, захищаючи рідну Охтирку. На кладовищі – прощання з іншим земляком, який загинув в бою на Донбасі.

Далі міський голова йде грати навпроти зруйнованої мерії в футбол з бійцем територіальної оборони. Так він долає негатив. Нашвидкуруч – обід у волонтерському центрі, де годують тих, хто втратив все.

 

Фото: Суспільне Суми

 

На прибиранні завалів і сміття, яке утворилося після руйнації міста російською артилерією, працюють ті, кого спіймали на вживанні або продажу алкоголю, і при спробі мародерства.

"За мною працює комунальна техніка і її навантажують сміттям. Саме ті люди, які намагалися мародерити. Мені дехто говорив, що потрібно було розстріл і таке інше. Ви бачите, я – не вбивця, ці люди сьогодні працюють, працюють для міста", – говорить міський голова.

У одній з яток на речовому ринку міста до війни продавали необхідні зараз військову амуніцію і однострій. Власника товару наразі немає.

"Ми відкрили одну з торговельних палаток, де продавали військовий одяг і звідси забираємо його для наших військових. Власнику намагалися додзвонитися – він не взяв слухавку. Тут є охорона на ринку, були представники міської влади. Все перерахуємо, запишемо. Вперед – до перемоги. А все інше – будемо вже під час мирного життя розбиратися", – каже Павло Кузьменко.

 

Фото: Суспільне Суми

Нагадаємо, 24 березня Президент присвоїв Охтирці звання "Місто-герой", а її мера нагордив орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Теги:

історії війни

Область:

Сумська область

Громади:

Охтирська територіальна громада

Джерело:

Суспільне Суми

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...