«Не припустіться фатальної помилки, зупиніть цю війну, допоможіть Україні!»: тези першого дня Міжнародного марафону місцевого самоврядування

Під час Міжнародного марафону «Єднання місцевого самоврядування світу задля благополуччя людей і миру» міські голови України розповіли про ситуацію у своїх містах та закликали своїх європейських колег збільшити тиск на уряди своїх країн. Від них треба вимагати негайного закриття неба над нашою державою, а також постачання українському війську й підрозділам територіальної оборони не тільки гуманітарної допомоги, але й летальної та нелетальної зброї

Автор: Дмитро Синяк


В ефір вийшли представники місцевого самоврядування українських міст та міст країн, які приймають найбільшу кількість біженців з України. Насамперед це міста Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії та Словаччини. Метою цього діалогу було показати світу справжнє обличчя війни, яку розгорнула проти України росія, а також посилити партнерство місцевого самоврядування України та світу. Захід відбулася за ініціативи Міністерства розвитку громад та територій та партнерської підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», проекту USAID «Економічна підтримка Східної України», Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, порталу «Децентралізація».

Діалог розпочав Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.  

- Органи місцевого самоврядування цілої Європи протягом останніх років відчували певну спорідненість і це стало надзвичайно важливим під час війни, яку розв’язала проти України російська федерація, – сказав він. – Всі наші громади різні, однак багато з них цілком однаково зараз потерпають від російських куль, снарядів та ракет. Одним з найбільших здивувань нашого ворога стало те, що українські громади – це сила. Кожна громада – тепер фортеця, яка продовжує боротися із загарбниками навіть в умовах тимчасової окупації. Безглузду, непотрібну війну треба зупинити негайно, і це у вашій силі. Те, що у центрі Європи відбувається кривава бійня, результатом якої є знищення українських міст та вбивства дітей, є тероризмом та варварством. Минулої суботи наш президент Володимир Зеленський, виступаючи перед мерами європейських міст, повідомив, що внаслідок російської агресії в Україні загинули 79 дітей. Пройшло тільки декілька днів, і тепер таких дітей вже більше ста… У назві нашого міністерства головне слово – розвиток. Це наша мета і водночас те, у чому росія намагається завадити нам. Для путінського режиму розвиток України – це вирок!

Олексій Чернишов висловив до мерів європейських міст кілька прохань, які, враховуючи їхню важливість, прозвучали як вимоги. Адже кривава війна, щоденні смерті тисяч українців, а також той факт, що Україна зараз боронить від російських імперських амбіцій всю Європу, дає право українським урядовцем звертатися до своїх партнерів саме з вимогами. По лінії фронту в Україні проходить зараз межа між тоталітаризмом та цінностями вільного демократичного суспільства.

Найперша вимога українських очільників місцевого самоврядування стосувалася закриття неба, що мало би захистити мешканців українських громад. На переконання Олексія Чернишова, мери міст повинні тиснути на уряди своїх країн, негайно вимагаючи цього. Наступна вимога – застосування найжорсткіших економічних санкцій, щоб ведення війни стало для росії економічно неможливим. Третя вимога стосувалася пришвидшення процедур для прийняття України до Європейського Союзу, за право на членство у якому українці зараз платять своєю кров’ю.

 

Директорка з демократичного управління Генерального директорату Ради Європи з демократії Клаудія Лучіані зізналася, що «почувається присоромленою, бо не знаходиться зараз в Україні». Також вона нагадала про виключення росії з Ради Європи, «що є неабияким кроком з підтримки України».

- Ми чуємо заклики наших партнерів в Україні, з якими ми плідно працювали багато років, – сказала пані Клаудія. – Це надзвичайно важкий час для всієї Європи і всього, що дороге для нас. Насильство з боку росії матиме величезні наслідки для світової економіки, міжнародних відносин, довкілля тощо. І я пишаюся українцями, які відважно борються із цим насильством, захищаючи своїх людей та свої інституції. Ми хотіли б віддати належне всім працівникам місцевого самоврядування України, які беруть участь у цій боротьбі, а також усьому українському народові.

 

Читати на тему: Як живуть українські громади в стані війни дізналися муніципалітети Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії та Словаччини

 

Дуже емоційним, щирим і водночас приголомшливим був виступ Київського міського голови, президента Асоціації міст України Віталія Кличка. Він продемонстрував металічні гранули розміром приблизно сантиметр на сантиметр, які розлітаються в радіусі 500 метрів від місця вибуху. Російська зброя, зроблена для того, щоб масово вбивати людей, тепер винищує їх у мирному Києві. За словами Віталія Кличка, з початку війни у столиці загинули 222 людини, з них 6 дітей. А міста-супутники Києва – Ірпінь, Буча та Бородянка перетворилися на міста-примари, на вулицях яких лежать трупи мешканців.

- Ми звикли казати на початку дня «Доброго ранку!», але тепер ранки у нас не можна назвати добрими, бо саме вранці починаються обстріли мирного Києва ракетами, снарядами та бомбами, – сказав міський голова столиці. – Щодня я виїжджаю в обстріляні райони, щоб допомогти ще одним людям знайти дах над головою, який вони щойно втратили, і поховати нових загиблих. Щойно я повернувся з Подільського району та з Виноградаря, де снарядами зруйновані школа та дитячий садок. Мало того, п’ятиповерхові будинки, які знаходяться поруч, тепер непридатні до життя. Через такі беззмістовні, направлені суто проти мирного населення обстріли ми й називаємо російських військових орками. Адже це не люди... Українці завжди славилися своєю миролюбністю та гостинністю. Але знаєте, що вони тепер відчувають до ворогів? Лють, невимовну лють! Один чоловік, віком близько шістдесяти років, сказав мені, стоячи коло свого палаючого будинку: «Я тільки про одне прошу – дайте мені зброю!» Люди, які навіть у думках не мали піднімати на когось руку, тепер сповнені рішучості захищати свою державу і безжально знищувати тих, хто приніс їм таке горе. Зараз ми відчуваємо люту ненависть до кожного, хто вбиває наших людей та руйнує наше місто. І ми краще помремо, ніж віддамо його оркам. Ми готові битися з ними! Київ завжди був і залишиться вільним європейським містом! Ми ніколи не перетворимося на рабів!

Віталій Кличко також закликав європейських працівників місцевого самоврядування «не давати росії заробити жодного євро чи долара».

- Ці гроші російський уряд вкладає не у свої лікарні та дороги, а у свою армію, у нову зброю, якою вони вбивають нас, – зазначив він. – Росія хоче захопити всю Україну, не майте ілюзій щодо того, що їй потрібні тільки Донецька та Луганська області. Згодом вона зазіхатиме на країни Європи, і НАТО не є жодною перешкодою для цього. Бо імперіалізм не має меж. Росію не влаштовує наша самоврядна держава, вона хоче призначати міських голів з москви. Багато росіян вже зараз кажуть, що треба захопити всі країни колишнього Радянського Союзу і навіть всі країни Варшавського договору. Вони хочуть зруйнувати не тільки нашу країну – вони хочуть знищити демократію у цілій Європі. Тож зараз ми б’ємося на тільки за Україну, ми стоїмо за європейські цінності!

 

Цю тезу підтримав міський голова Житомира Сергій Сухомлин, котрого, за його словами, у росії внесено до чорного списку – за допомогу Збройним силам України.

- Зараз не у Брюселі, а у Маріуполі, Харкові та Сумах вирішується доля Європи, – сказав він. – Ми дякуємо державам Євросоюзу за гуманітарну, економічну та іншу допомогу. Нещодавно ми, наприклад, відправили хворих дітей з небезпечних регіонів до Швейцарії, та Нідерландів, де їх лікуватимуть безкоштовно. Ми також постійно отримуємо з Євросоюзу медикаменти та продукти, які згодом розсилаємо по цілій Україні. Це добре, але більше за них нам потрібна зброя. Якщо не можете дати зброю, дайте хоча б бронежелети, каски, бронеавтомобілі й таке інше. У нас є багато людей, які мають потребу у цьому, бо кількість бажаючих служити у територіальній обороні Житомира зараз зашкалює. А все решта ми вирішимо самі.

 

Мукачівський міський голова Андрій Балога звернувся з проханням до Євросоюзу, і, зокрема, до угорської влади, з якою Мукачево має багато дружніх контактів, хоча б нелетальну зброю: «шоломи, аптечки тощо».

- Подивіться, що ці російські потвори зробили з Харковом! – обурено сказав він. – Те ж саме вони можуть зробити і з Мукачевом, бо не мають жодних моральних запобіжників. Тому навіть у Мукачевому ніхто зараз не почувається у безпеці. Ворог наносить удари повсюди, і майже у кожному українському місті щоночі звучать сигнали повітряної тривоги. Якщо хтось думає, що, захопивши Україну, путін зупиниться, то він глибоко помиляється: останньою для путіна буде та війна, у якій він зазнає поразку. Україна може завдати йому цієї поразки, якщо за спиною у неї стоятимуть міста-побратими з цілої Європи. Тож давайте будемо разом у цей складний для всіх нас час!

 

- Ми теж почуваємся на війні, і бойовий дух у Чернівцях дуже високий, до військоматів шикуються довгі черги, – додав Чернівецький міський голова Роман Кличук. – Ми прихистили у місті близько п’ятдесяти тисяч внутрішньо переміщених осіб з регіонів, у яких ведуться бойові дії. Ми боремося не тільки за свою країну, але й за вільну та незалежну Європу. Але й і Європа має допомагати нам не тільки гуманітарною допомогою, а насамперед припиненням будь-якої торгівлі з росією!

 

Найбільше усім запам’яталися слова Харківського міського голови Ігоря Терехова, які, відчувалося, йшли від роз’ятреного побаченим серця і водночас залишалися вбивчо точними.

- 23 дні війни – це 23 дні постійного бомбардування – «Градами», «Ураганами», САУ – сказав він. – Крім того, нас постійно бомблять з неба. Ось зараз оголошено повітряну тривогу, це означає, що російські літаки знову летять скидати бомби на наше місто. Я бачив їхні бомбардувальники, я лежав на землі під снарядами. Я знаю, про що кажу. Харків руйнують тотально. 708 будинків зруйновано, з них понад 600 житлових. Люди залишаються без даху над головою, і ми розміщуємо їх у школах та дитсадочках. Але російська артилерія б’є і по школах із садочками. Понад 60 харківських шкіл вже зруйновано. Росіяни цілеспрямовано атакують електропідстанції, водогони та газогони, щоб викликати гуманітарну катастрофу. Наші героїчні комунальники працюють 24 години на добу під обстрілами, які не вщухають ні на годину. Ми фактично робимо неможливе, щоб забезпечити життєдіяльність міста. Уявіть собі, 102 машини досі вивозять сміття з Харкова! По них стріляють, але вони працюють і далі! Скажіть, що ще має відбутися, щоб Європа захистила нас? Я прошу мерів європейських міст: вимагайте від своїх урядів закрити небо над Україною! Цим ви допоможете не тільки Харкову, але й своїм містам, адже Україна тепер – форпост демократії у Європі. Зараз вся дипломатія має бути скерована на припинення бойових дій! Закрийте небо, дайте нам тяжке озброєння, і наша армія сама зможе розібратися з росіянами. Бо більшість харків’ян будь-що не хочуть залишати «своє улюблене місто», вони прагнуть захищати його від ворога. Дух, який зараз панує у Харкові та й в усій Україні, свідчить про те, що перемога буде за Україною і за Європою!

 

Вражаючим був і виступ Чортківського міського голови Володимира Шматька. Він приєднався до онлайн-марафону просто з кабіни фури з гуманітарною допомогою, якою він саме вертався з Німеччини до рідної громади.   

 - На кордоні зараз стоять тисячі українських жінок та дітей, які хочуть перейти на безпечний польський бік, – розповів пан Володимир. – Вся Україна переживає зараз найчорніші часи у своїй історії. Але ми маємо вистояти, і ми вистоїмо, бо хочемо, щоб усі жертви, принесені за незалежність України, були недаремними. Маленький Чортків прийняв вже 2,5 тис. біженців. Причому я був вражений наполегливістю чоловіків з Харкова, які привезли до нас жінок та дітей, а потім повернулися захищати рідне місто. Ми отримуємо багато гуманітарних вантажів, і зараз навіть взяли під опіку окуповане місто Тростянець Сумської області. Ми відправили 300 тонн вантажів лише на Сумщину та на Миколаївщину, де наші військові щойно звільнили від орків цілі громади. У Чортківській лікарні працюють лікарі з Вишгороду, Ірпеня та інших міст. У наших школах отримали роботу вчителі з цілої України. Росіяни мають зрозуміти, що проти них бореться не лише українська армія, а й уся наша держава! Однак наші європейські партнери теж мають зрозуміти, що без закриття нашого неба нам буде надзвичайно важко із цією ордою. Зупиніть транзит товарів через Білорусь, яка допомагає Росії обходити санкції! Добивайтеся повної міжнародної ізоляції росії! Ви не реагували на анексію Криму, ви висловлювали тільки глибоке занепокоєння цим, і тепер-ось стоїте фактично на порозі світової війни. Україна здатна зупинити її, Україна здатна зробити світ якісно іншим, тому я пишаюся тим, що Бог дав мені честь народитися українцем!

 

Зарубіжні представники місцевого самоврядування висловили свою солідарність з міськими головами, на яких російські війська влаштовують “полювання”, викрадають (Мелітополь, Дніпрорудне), чи навіть прилюдно вбивають (Гостомель).

«Виступи мерів українських міст розривають моє серце. Ми - об’єднання 14 асоціацій місцевого самоврядування - створили робочу групу допомоги Україні. Це координаційний центр, який визначає потреби український міст у медикаментах, генераторах, пальному, в організації таборів для тимчасово переміщених осіб. Ми робимо все, що можемо, щоб, принаймні, трішки допомогти вам. Ми скеровуємо нашу допомогу до логістичних хабів у Польщі. Ви постійно у наших молитвах за мир в Україні і за припинення страждань українців», - сказав Йоахім Рот з Мережі асоціацій місцевих органів влади Південно-Східної Європи (NALAS).

 

- Я з величезною вдячністю кажу про отримання нами гуманітарної допомоги, – сказав під час підбиття підсумків марафону Олексій Чернишов. – Але я прошу, щоб ця допомога не стала відкупом за мовчання у тому, що стосується життєво важливих для нас питань: закриття неба та співпраці з країною-агресором. Адже, наприклад, корпорації Nestle, Danon, Metro, Auschan та інші продовжують працювати у росії. Вимагайте припинення цієї роботи!.. Ми вдячні за розвиток вектору приєднання до Європейського союзу. Але зараз найважливіше для нас – припинити знищення української нації та руйнування українських міст. Тепер від вас сьогодні залежать наші життя, а коли ви не захистите нас, завтра теж можете зіткнутися з путінською армією. Не припустіться фатальної помилки, зупиніть цю війну, допоможіть Україні!

Теги:

війна міжнародна підтримка репортаж

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...