Як живуть українські громади в стані війни дізналися муніципалітети Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії та Словаччини

Закрити небо, посилити санкції проти росії і підтримати прагнення України до європейської і євроатлантичної інтеграції – три головні заклики українських мерів під час Міжнародного марафону «Єднання місцевого самоврядування світу задля благополуччя людей і миру».

 

 

Марафон триватиме до кінця місяця і має об’єднати місцеве самоврядування країн світу у питаннях підтримки суверенітету України та миру, а також сприятиме налагодженню горизонтальної співпраці між муніципалітетами України і закордонними партерами.

Першого дня лідери місцевого самоврядування України провели діалог зі своїми колегами з Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Словаччини. Саме ці країни сьогодні приймають та опікуються найбільшою кількістю біженців з України.

Разом зі словами вдячності, міські голови закликали своїх зарубіжних колег разом звертатись до керівників держав, національних урядів та політиків, керівництва міжнародних інституцій на підтримку тих рішень, які допоможуть вберегти життя звичайних українських громадян.

«Перш за все ми просимо допомогти нам закрити небо – тим способом, яким це можливо. За ці три тижні було вбито більше 100 дітей. Зруйновані сотні шкіл, дитячих садочків, лікарень. Поки російські літаки і ракети будуть мати можливість атакувати наші міста, все це буде продовжуватись», - наголосив Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

Учасники марафону підкреслили, що росія за підтримки Білорусі веде війну не лише проти України, а проти усього цивілізованого світу, його цінностей та інституцій. Тому не варто мати ілюзій, що після загарбання України путін заспокоїться. Політика поступок, яку довший час практикує захід щодо росії (стосовно нападів на Грузію, Сирію, Крим і Донбас) і яка нібито мала б запобігти «великій» війні, тільки заохочує путіна йти далі до його фанатичної мети відновити Радянський Союз (де-факто російську імперію) і зруйнувати єдність країн Європи і демократичного світу.

Кожен з українських мерів в рамках марафону говорив про ситуацію в своєму місті і про те, з якими викликами вони стикаються в умовах російської збройної агресії і як вони в таких непростих умовах забезпечують життєдіяльність своїх громад.

«Ми звикли вітатися «Доброго ранку», але тепер ранки у нас не можна назвати добрими, бо кожен день починається обстрілами мирного Києва ракетами, снарядами та бомбами. Щоранку я виїжджаю, щоб допомогти людям знайти дах над головою і поховати загиблих. Щойно я повернувся з Подільського району та з Виноградаря. Там зруйновані школа та дитячий садок. П’ятиповерхові будинки, що знаходяться поруч, непридатні до життя. Ось металеві кубики розміром сантиметр на сантиметр, які розлітаються на 500 метрів. Ця зброя зроблена для того, щоб масово вбивати людей. І такі ракети прилітають до Києва. З початку війни у Києві загинули 222 людини, з них 6 дітей. Міста-супутники Києва – Ірпінь, Буча, Бородянка повністю зруйновані. Ми називаємо російських військових орками, бо це не люди. В Ірпені уздовж доріг лежать фрагменти тіл вбитих українських громадян, інфраструктура повністю зруйнована», - сказав Віталій Кличко, Київський міський голова, президент Асоціації міст України.

«23 дні війни – це 23 дні постійного бомбардування «градами», «ураганами», САУ. Також нас постійно бомблять з неба. Ось зараз оголошено повітряну тривогу, і російські літаки знову летять бомбити наше місто. Я переконаний, що «народна» дипломатія може допомогти нам. Я звертаюся до мерів міст за підтримкою нашої вимоги закрити небо над Україною. Для нас це вкрай важливо. Я лежав на землі під час авіа бомбардувань. Харків руйнують тотально. 708 приміщень зруйновано, понад 600 житлових будинків в руїнах. Люди залишилися без даху над головою, і ми розміщуємо їх у школах та дитсадочках. Але понад 60 шкіл теж зруйновано. Росіяни цілеспрямовано атакують електропідстанції, теплоцентралі, водогони, каналізацію, комунальники працюють 24 години на добу під обстрілами, які не вщухають ні на годину», - розповів Ігор Терехов, міський голова Харкова, міста, яке щодня зазнає нових і нових руйнувань.

«Ми майже щодня вивозимо людей автобусами з Ірпеня та Бучі. Серед них є діти без руки чи ноги, деякі діти розповідають про те, що від їхнього будинку залишився тільки сам підвал, у якому вони й вціліли. Ми відправили онкохворих дітей до Швейцарії, інших хворих дітей до Нідерландів. Через наше місто йде багато гуманітарної допомоги, що розходиться по всій Україні. Медикаменти та харчування – це добре, але нам потрібна зброя. Якщо не можете дати зброю, дайте бронежелети, каски, повнопривідні автомобілі. Кількість бажаючих служити у територіальній обороні просто зашкалює, і нам критично потрібно відрізати орків від каналів постачання з Білорусі через наш регіон», - наголосив Сергій Сухомлин, міський голова центрально-українського міста Житомир.

«Чернівці прихистили близько п’ятдесяти тисяч внутрішньо переміщених осіб з регіонів, у яких ведуться бойові дії. Стоять черги у військомат як з числа місцевих, так і біженців, які вивезли свої родини і безпечне місце, і повертаються назад захищати свої рідні міста. Тільки спільно ми можемо перемогти ворога. Ми боремося не тільки за свою країну, але й за вільну та незалежну Європу. Але й і Європа повинна заборонити будь-яку торгівлю з росією, і у такий спосіб ви допоможете нам здолати окупантів», - сказав Роман Клічук, Чернівецький міський голова.

«Подивіться, що ці потвори зробили з Харковом! Те ж саме вони можуть зробити і з Мукачевом, бо не мають жодних моральних обмежень. Я хотів би звернутися до представників Угорщини. Нам потрібна шоломи, аптечки і таке інше. Понад 80% росіян підтримують потенційний напад на територію Євросоюзу. Якщо хтось думає, що ця війна буде останньою для путіна, якщо Україна програє, він глибоко помиляється. Останньою для путіна буде та війна, у якій він зазнає поразки. Ми з вами фактично побратими. І давайте будемо разом у такий складний для цілої Європи час. Тому ми б хотіли відчувати від Угорщини більшої підтримки. Зокрема і в частині сприяння транзиту через територію Угорщини різного роду допомоги для України з третіх країн. Також ми були б раді вітати, якщо б угорський уряд наважився на складне рішення щодо зупинення комерційних проектів з РФ, зокрема у паливно-енергетичній сфері, ядерній енергетиці», - закликав Андрій Балога, Мукачівський міський голова.

До речі, саме Мукачево і Чернівці, які знаходяться неподалік від кордонів сусідніх європейських держав, сьогодні стали хабами для прийому вимушених переселенців, з одного боку, і транспортування гуманітарної допомоги для усіх регіонів України, з другого.

«Я зараз вертаюся з Польщі. Ми веземо дві фури гуманітарної допомоги з Німеччини вартістю понад 100 тис. євро. У нас одне серцебиття, один ритм. На кордоні зараз тисячі жінок та дітей. Це неможливо передати словами. Але зараз ми маємо вистояти, і ми вистоїмо. У маленький Чортків ми прийняли майже 2,5 тис. біженців. Я був вражений наполегливістю чоловіків, які з Харкова привезли до нас жінок та дітей, а потім повернулися захищати рідне місто. Ми отримуємо багато гуманітарних вантажів, і зараз ми взяли під опіку місто Тростянець Сумської області. Ми відправили 300 тонн вантажів лише на Сумщину та на Миколаївщину, де щойно звільнили від орків цілі громади. Росіяни мають зрозуміти, що проти них бореться не лише українська армія, а й усі наша держава. Однак ви маєте зрозуміти, що без закриття нашого неба ми не зупинимо цю орду. Зупиніть транзит товарів через Білорусь, яка допомагає Росії обходити санкції. Росію треба зупинити з усіх боків. Крім співчуття нам, ви маєте переконати свої уряди ізолювати росію», - закликав Володимир Шматько, міський голова невеликого Чорткова, де цього року планували відзначати своє 500-річчя.

Учасники марафону акцентували увагу на терористичному характері дій російських військ – масовані обстріли цивільного населення та об’єктів інфраструктури (знищення ТЕЦ, інфраструктури водоканалів, енергопостачання), руйнування культурної спадщини національного та світового рівнів (зруйновано чи пошкоджено понад 30 церков, зокрема і комплексу Святогірської лаври (1627 року)), провокування ядерної катастрофи, яка охопить і РФ, і Європу. Усі ці факти фіксуються і будуть представлені на міжнародному трибуналі, який неодмінно відбудеться в Гаазі, Нюрнберзі чи Харкові.

Клавдія Лучіані, директорка директорату людської гідності та врядування у Раді Європи висловила слова підтримки українським головам громад.

«Я почуваюся присоромленою, що не знаходжуся в Україні. Також я відчуваю страх і обурення. Рада Європи суворо засуджує напад росії, яку було цього тижня виключено з Ради Європи. Це надзвичайно важкий час для всієї Європи і всього, що дороге для нас. Насильство матиме величезні наслідки для світової економіки, довкілля тощо. Ви відважно боретеся з цим насильством, захищаючи своїх людей та свої інституції. Ми хотіли б віддати належне всім працівникам місцевого самоврядування України, які беруть участь у цій боротьбі. Ми дякуємо всім країнам, які прийняли у себе українських біженців», - сказала Клавдія Лучіані.

Зарубіжні представники місцевого самоврядування висловили свою солідарність з міськими головами, на яких російські війська влаштовують “полювання”, викрадають (Мелітополь, Дніпрорудне), чи навіть прилюдно вбивають (Гостомель).

«Виступи мерів українських міст розривають моє серце. Ми - об’єднання 14 асоціацій місцевого самоврядування - створили робочу групу допомоги Україні. Це координаційний центр, який визначає потреби український міст у медикаментах, генераторах, пальному, в організації таборів для тимчасово переміщених осіб. Ми робимо все, що можемо, щоб, принаймні, трішки допомогти вам. Ми скеровуємо нашу допомогу до логістичних хабів у Польщі. Ви постійно у наших молитвах за мир в Україні і за припинення страждань українців», - сказав Йоахім Рот з Мережі асоціацій місцевих органів влади Південно-Східної Європи (NALAS).

За словами Свєтіслава Пауновіча, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи створив неформальний Керівний комітет для забезпечення політичної підтримки конкретних заходів для України та координації гуманітарної допомоги.

«Місцеве самоврядування в кожній демократичній державі – влада, найближча до людей і тому велика сила. Приєднайте ваш голос до нашого, нехай голос місцевого самоврядування зазвучить повною мірою в Європі і в світі,» - закликав у заключному слові Міністр Олексій Чернишов.

З цим закликом українські мери будуть звертатись до колег і в інших країнах світу. Уже заплановано наступний захід у рамках міжнародного онлайн-марафону – діалог представників українського місцевого самоврядування з муніципалітетами Австрії, Франції, Німеччини, Швейцарії та Великобританії, який відбудеться 22 березня.

 

Запис ефіру події доступний  тут: https://www.facebook.com/events/306474131581562/

З додатковими питаннями звертайся за адресою: popiukrd@minregion.gov.ua

Офіційний Telegram канал про війну англійською мовою: https://t.me/UA_struggle

Фотогалерея: https://decentralization.ua/news/tag/foto-viiny

 

 

Теги:

війна міжнародна підтримка марафон єднання

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 травня 2024

Інститут старост в умовах війни – законопроект готовий до другого читання

Інститут старост в умовах війни – законопроект...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

20 травня 2024

Взаємодія місцевого самоврядування та органів державної влади на місцях - експерти проаналізували тенденції

Взаємодія місцевого самоврядування та органів...

Центр соціологічних досліджень, децентралізації та регіонального розвитку при Київській Школі Економіки у партнерстві...

20 травня 2024

Доплати представникам місцевої влади за роботу з міжнародними партнерами - законопроект готовий до першого читання

Доплати представникам місцевої влади за роботу...

20 травня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального...

20 травня 2024