Сумнівів у потрібності старост не має виникати, цей інститут варто розвивати та зміцнювати, - В’ячеслав Негода

 

В ході децентралізації ми хочемо максимально наблизити владу до людини. У кожному селі має бути представник влади, здатний допомогти, роз’яснити, розв'язати поточні питання жителів, які у компетенції місцевої влади. Ефективно налагодити цю роботу громада може в тому числі за допомогою старост. Це підтверджено досвідом об’єднаних громад, отже питання потрібності цього інституту зараз і в майбутньому не має виникати.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода під час онлайн-діалогу зі старостами, що відбувся в рамках ініціативи «Децентралізація на зв’язку».

«Інститут старост був важливою частиною успіху децентралізації на етапі добровільного об’єднання громад. Після створення нового адміністративно-територіального устрою на рівні громад, старости залишаються важливою ланкою у системі місцевого самоврядування. Зараз на центральному рівні вже немає дискусії, чи потрібен цей інститут, але ще залишаються питання, як зробити його більш ефективним і потрібним жителям громад на етапі розширення повноважень органів місцевого самоврядування», - зазначив В’ячеслав Негода.

Одним з найчастіших запитань старост, які вони надсилали до початку заходу, було створення на центральному рівні єдиного положення про старосту.

Відповідаючи на це запитання, експертка з юридичних питань Леся Федченко зазначила:

«Органам місцевого самоврядування, звичайно, було б зручно, якби їм дали шаблон положення про старосту, який вони б скопіювали та затвердили. Але складність в тому, що староста може здійснювати не лише повноваження, які чітко виписані в законі, а й функції, на які його/її уповноважить рада громади. Тому таке типове положення проблематично створити».

 

 

Своєю чергою, виконавчий директор Всеукраїнського об’єднання старост Станіслав Август вважає, що можна спробувати розробити не типове положення, а певний конструктор, щоб громада могла «збирати» положення, залежно від своїх потреб.

«Комусь потрібні додати нотаріальні дії, адміністративні послуги, військовий облік чи ще щось – ми даємо приклад, як це оформити в положенні. Звичайно, таке положення буде носити виключно рекомендаційний характер. Наша Асоціація спільно з Мінрегіоном працює над цим», - сказав він.

 

 

Більше запитань старост і відповідей на них, які звучали під час заходу – у наших наступних матеріалах.


«Децентралізація на зв’язку» - спільна ініціатива Мінрегіону та ГО «ДЕСПРО» і є одним з постійно діючих комунікаційних майданчиків, який забезпечує прямий діалог Мінрегіону з місцевим самоврядуванням.

Запропонуйте тему для діалогу, яка вас цікавить, і один з ефірів ми присвятимо саме цій темі.

Теги:

староста В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...