Децентралізація і гендерна рівність: ООН Жінки готують до публікації дослідження

 

В Україні презентували результати звіту «Аналіз реформи децентралізації в Україні з точки зору гендерної рівності та підходу, заснованого на правах людини». Подія відбулась в рамках проєкту ООН Жінки «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні» який фінансується Міністерством закордонних справ Канади.

Дослідження проведене громадською організацією «Центр громадських ініціатив "Інтелект Сумщини"" за підтримки ООН Жінки та Моніторингової місії ООН з прав людини, в партнерстві з ключовими стейкхолдерами -  Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Міністерством розвитку громад та територій України та Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики.

В звіті, який невдовзі оприлюднять на сайті ООН Жінки, зафіксовано та проаналізовано проблеми, які необхідно врахувати в подальшій реалізації реформи децентралізації для врахування диференційованих потреб жінок та чоловіків, зокрема тих, які знаходяться у вразливій ситуації.

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час презентації досліджень поінформував, що для координації роботи за напрямом «гендерна рівність» у сферах місцевого самоврядування та регіонального розвитку в Мінрегіоні створено Кластер з питань гендерної рівності. Він є складовою частиною Секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток», що діє в Мінрегіоні.

Він зазначив, що Мінрегіон щорічно досліджує вплив децентралізації на суспільство та рівень обізнаності щодо реформи. Цьогоріч проведена вже шоста хвиля Всеукраїнського соціологічного дослідження «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування» у партнерстві з Київським міжнародним інститутом соціології та Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Окрему увагу заступник Міністра приділив IV розділу зазначеного дослідження «Гендерні стереотипи. Інклюзивність. Внутрішньо переміщені особи».

«За отриманими даними 17% людей, які брали участь в опитуванні, вважають, що стать голови впливає на якість надання послуг. Серед них 62% вважають, що кращі послуги надаються в громадах, очолюваних чоловіками, 31% – що в очолюваних жінками У 2020 році такі співвідношення були 54% до 41%. За останній рік з 31% до 40% стало більше людей, які вважають, що в їхній громаді враховуються потреби різних груп населення громади - жінок та чоловіків, дітей, літніх людей, людей з інвалідністю  при проведенні робіт з благоустрою та в інших сферах. Однак 38% вважають, що їхні потреби не враховуються. Порівнюючи з минулим роком, коли так вважали 45% опитаних, ця цифра помітно зменшилася. Однак, на мою думку, залишається високою і має спонукати, в тому числі органи місцевого самоврядування, до відповідних дій», - сказав В’ячеслав Негода.

Він також поінформував, що готуючись до майбутніх змін до Основного Закону України, Мінрегіон розробив проект нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», провівши його гендерний аналіз.

«Зауваження і пропозиції, підготовлені ООН Жінки спільно з експертами інших інституцій – враховано. Зокрема законопроектом передбачається, що підготовка, затвердження, організація та виконання стратегії сталого розвитку територіальної громади і місцевих програм здійснюється з урахуванням принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та їх груп. Враховано і те, що  стратегічні документи розвитку громади і місцеві програми підлягають гендерному аналізу. Передбачили  в проекті і те, щоб у структурі виконавчого органу місцевої ради на одного з заступників голови громади покладалися обов’язки координації забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків», - повідомив заступник Міністра.

Теги:

лідерство жінок В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...