Стресменеджмет і психологічне відновлення — must have навички для лідерок громад
Стресменеджмет і психологічне відновлення — must have навички для лідерок громад

Програма U-LEAD запустила пілотний проєкт для підтримки жінок-лідерок. Першими учасницями тренінгів, практикумів та консультацій з психологами стали голови громад та працівниці ОМС з Чернігівщини та Сумщини.


Стреси та значні психологічні навантаження — щоденна реальність голів громад та працівників ОМС прикордонних областей України. Оскільки в умовах війни уникнути їх неможливо, то вкрай важливою навичкою стає подолання їх наслідків та психологічне відновлення. Програма «U-LEAD з Європою» запустила пілотний проєкт для підтримки жінок-лідерок в громадах Чернігівщини та Сумщини.

Чернігівська та Сумська області невипадково обрані для реалізації проєкту, адже межують з країною-агресором та мають з нею спільний кордон загальною протяжністю понад 560 кілометрів на Сумщині та 225 кілометрів на Чернігівщині. Під час повномасштабного вторгнення 2022 року саме через ці області відбулось намагання ворога просунутись вглиб країни, застрягання на певних ділянках та оточення деяких громад. Звільнення областей в 2022 році сприяло поверненню місцевих мешканців. Але, в той же час, війна продовжується і несе із собою подальші виклики та загрози. А жінки-лідерки своїх громад у цих областях піддаються ще більшим стресам і навантаженням.

В рамках проєкту «Підтримка жінок-лідерок у подоланні наслідків війни» ГО «Кризовий центр психічного здоров’я» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» протягом 5 місяців організувала тренінги, практикуми та консультації з фахівціями-психологами задля покращення психічного здоров’я та психосоціального благополуччя для жінок-лідерок органів місцевого самоврядування.

Як зазначає керівниця ГО «Кризовий центр психічного здоров’я» Оксана Іванцова, за статистикою, жінки сильніше реагують на стрес, викликаний наслідками війни, більш емоційно сприймають інформацію та потребують додаткового ресурсу для боротьби зі стресовими ситуаціями:

«Ці події, які ми зараз переживаємо, є психотравмуючими, і в подальшому мають своїм наслідком ускладнення психічного здоров’я – депресії, тривожні розлади, посттравматичні стресові розлади. Важливо на ранніх етапах піклуватись про це, маючи таку пролонговану дальню ціль — профілактика і полегшення подальших ускладнень».

Території прикордонних громад Чернігівщини та Сумщини обстрілюються майже щоденно, при цьому працівники ОМС залишаються на території громад, працюють під обстрілами та мають оперативно реагувати на виклики, спричинені війною. Велика частина з них – жінки, що системно перебувають у стресових ситуаціях Але у самих громадах відсутні спеціалісти, які можуть навчити працівників практикам та методам зменшення психологічної напруженості, надати необхідну психологічну підтримку. Саме цю проблему і покликаний вирішити проєкт.

«Завдяки зустрічам з психологом, ми змогли глибше зрозуміти багато процесів, які бачили і сприймали, але не розуміли чому так відбувається. Оскільки жінки, крім своєї суспільної ролі керівника або працівника будь-якої сфери, повертаються додому, де є діти, чоловіки і фактично навантаження ще більше. І відповідальність ще більша за життя, здоров’я, за своїх людей на роботі, за близьких. І це та відповідальність, яка потребує досить суттєвого ресурсу», — розповіла одна із учасниць проєкту з Чернігівської області Добрянська селищна голова Світлана Бицько.

Одним із ключових завдань проєкта є формування навичок стрес менеджменту та психологічного відновлення в учасниць-працівниць ОМС. Адже люди по-різному реагують на стресові ситуації та з різною швидкістю відновлюються.

«У мене в колективі також більшість жінок, майже 90%. Всі абсолютно різні за реакцією – від тих, що від перших пострілів втрачали свідомість, до таких, що готові були стати поруч зі мною. Як би ти себе не почувала, якщо ти спокійна, то цей спокій передається і колективу, тому це важливо», — поділилася Світлана Бицько.

Ще однією з наскрізних тем проєкту — комунікація для жінок-лідерок. Зокрема, як доносити інформацію, щоб тебе чули і розуміли правильно. Адже що би ви не робили, якщо ви не розкажете про це словами, доступними людині, то це, як мінімум, вже втрата половини результату.

«Треба визнавати, що у нас у всіх не все так добре з комунікацією. Ми теж в певному розумінні закриваємось, коли нас багато критикують. Важливо це розуміти і в той момент, коли тобі хочеться закритись від усіх, перебороти себе і йти до людей та налагоджувати контакт. Тому що попри те, що тобі важко, ти є в певному розумінні взірцем, на який рівняються», — зазначає Світлана Бицько.

Окрім формування навичок піклування про своє психічне здоров’я у 60 безпосередніх учасниць проєкту з числа працівниць ОМС, ще однією його метою є популяризація таких практик в Україні.

«Практика піклування про своє ментальне здоров’я в Україні не є усталеною чи поширеною. Адже полікувати зуб— це усім зрозуміло, а такі практики — далеко не завжди зрозумілі. А якщо незрозуміло, то і не надто важливо й можна це відсунути і взагалі про це не думати. Ми ж прагнемо донести важливість таких практик на рівні з фізичним здоров’ям», — зазначає Оксана Іванцова.

Додамо, у проєкті «Підтримка жінок-лідерок у подоланні наслідків війни» беруть участь шість громад. Три з Чернігівської області — Куликівська, Добрянська, Яблунівська, а також три з Сумської області — Березівська, Новослобідська та Ямпільська.

Переглядів: 56
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: лідерство жінок
Читайте також: