Новації податкового та бюджетного законодавства - тези дискусії

 

13 грудня у Львові відбулася дискусія «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 рр.». Організаторами заходу виступили Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» та Асоціація міст України.

Учасники заходу – представники Міністерства розвитку громад та територій України, Львівської міської ради, Львівської обласної державної адміністрації, територіальних громад області, а також експерти – підводили підсумки першого року бюджетного забезпечення місцевого самоврядування в нових адміністративно-територіальних умовах. Також дискутували щодо основних тенденцій законодавчих ініціатив податкової політики та бюджетного забезпечення територіальних громад на 2022 рік.

У своєму вітальному слові заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода нагадав, що за результатами нещодавнього соціологічного дослідження абсолютна більшість населення (86%) продовжують вважати, що необхідно встановити перевірку законності рішень органів місцевого самоврядування:

«Чинний зкон про місцеві та державні адміністрації передбачає більші можливості для державних адміністрацій втручатися в діяльність громад та здійснювати відповідний контроль. Ми маємо від такої системи відійти. Так, законопроєкт №4298, який в рамках чинної Конституції структурує повноваження місцевих держадміністрацій, розроблявся за участі представників місцевого самоврядуванні, що дало змогу знайти консенсусне рішення. Він передбачає впорядкування системи взаємодії між місцевими адміністраціями та органами самоврядування».

За словами Наталі Гнидюк, заступниці керівника Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», податкова та бюджетна системи є кровоносними системами органів місцевого самоврядування:

«Тільки тоді, коли ця система буде сформована і належним чином збалансована, територіальні громади зможуть ефективно розвиватися. «Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» спільно з міністерствами, в тому числі з нашим основним партнером – Міністерством розвитку громад та територій України, буде працювати над розробкою законодавства, яке дозволить зміцнити фінансову систему органів місцевого самоврядування. З 73 територіальних громад Львівської області нашими партнерами стали 10 громад, з якими ми будемо тісно співпрацювати. Але це не означає, що ми не можемо запропонувати певні інструменти для громад області. ГОВЕРЛА хоче допомогти громадам навчитися отримувати всі можливі кошти державних програм та ефективно їх використовувати. Ми розуміємо, що органам місцевого самоврядування зараз не вистачає потрібних знань».

Роль обласних бюджетів після реформи децентралізації змінилась. Обласний бюджет вже перестав бути суттєвим чинником впливу на те, що відбувається на місцевому рівні. Про це у своєму виступі говорив Володимир Квурт, голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради:

«Стара «матрьошка» – коли державні кошти попадали на обласний рівень, потім частково спускалися на районний рівень і лише потім потрапляли в громаду – зараз вже змінилась. Цього року 73 територіальні громади Львівщини отримали можливість формувати свої бюджети і відносини на рівні держава-місцеве самоврядування».

Часткова причина такої незбалансованості, за словами пана Квурта, міститься у форматі, який був запропонований у адміністративно-територіальній реформі. Як наслідок – для багатьох громад стало викликом формування абсолютно нової організаційної мережі територіальних громад.

«У цьому році для громад було значним викликом сформувати освітню, медичну та соціально-культурну мережі. Також гостро постало питання дорожньо-транспортної інфраструктури», - сказав пан Квурт.

В контексті оподаткування він нагадав, що Податок на доходи фізичних осіб – це базовий податок місцевого самоврядування, який повинен бути виключно на місцях – по місцю реєстрації громадян. Це б дозволило громадам забезпечити нормальні умови життя для кожного члена громади.

Теги:

бюджет міжнародна підтримка В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...