Завдяки децентралізації люди нарешті стали повноцінними учасниками прийняття рішень на рівні своєї громади, - Олексій Чернишов

Децентралізація орієнтована на розширення повноважень та фінансових ресурсів кожної громади. Зокрема, результатом реформи є збільшення власних доходів місцевих бюджетів — вони зросли у чотири рази. 

Про це сказав Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час пресконференції з журналістами обласних та районних видань з областей-партнерів Програми USAID DOBRE, повідомила пресслужба Міністерства.

«Реалізація реформи децентралізації — це без перебільшення історична подія для України. Нарешті люди стали учасниками процесу прийняття рішень на рівні своєї громади. Такого не було ніколи. Лише один приклад: з 2014 по 2020 рік власні доходи місцевих бюджетів зросли у чотири рази. А це — нові ЦНАПи, розвиткові проєкти, будівництво доріг, шкіл та лікарень», — зазначив Олексій Чернишов.

Міністр також нагадав, що 2020 рік став знаковим для формування нового адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівнів України. До проведення реформи більшість територіальних громад були надмірно подрібненими. У ході децентралізації в Україні замість 11 509 територіальних громад було створено 1469 територіальних громад, замість 490 районів — 136 нових районів. Завдяки об’єднанню суміжних громад в одну, розширились не тільки повноваження громад, але й фінансові можливості — видатки на управлінський апарат зменшились у декілька разів, а дохідна частина навпаки зросла.

Також Олексій Чернишов зазначив, що децентралізація — це потужний інструмент для посилення економічного потенціалу держави. 

«Для завершення реформи маємо пройти ще шлях законодавчих трансформацій.  Це займає певний час. Зокрема, очікуємо на внесення змін до Конституції, які необхідні для подальшого просування реформи та її завершення», — додав очільник Мінрегіону.

Зазначимо, 11 лютого 2021 року Євросоюз визначив реформу децентралізації як одну з найуспішніших в Україні. Крім того, у червні поточного року посли країн «Великої сімки» у спільній заяві привітали успіх України в об’єднанні територіальних громад і вказали, що це — приклад її спроможності реалізувати реформи, що необхідні не тільки для ефективного врядування, а також для її майбутнього процвітання та стабільності. 

Довідково:

Децентралізація в Україні розпочалась у 2014 році. Наразі триває другий етап реформи. Зокрема, з 1 січня 2021 року в Україні усі громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини та стали рівними за статусом. Відтепер розвиток громад залежить від того, наскільки ефективно вони використовуватимуть свої можливості.

Важливим інструментом є співробітництво територіальних громад. Наразі укладено та зареєстровано понад 700 міжмуніципальних договорів між громадами. До прикладу, нещодавно 33 громади з 4 областей України – Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської та Хмельницької – підписали договір про муніципальне співробітництво. Громади знаходяться на території Дністровського каньйону і планують розвивати спільно туристичний напрямок. Це можливість для громад залучати кошти державного бюджету, отримати міжнародну технічну допомогу, брати участь у проєктах Європейського Союзу. Своєю чергою, це забезпечить відновлення інфраструктури, створення нових робочих місць тощо.

Пресконференція відбулась за підтримки програми DOBRE. Це програма, яка шляхом надання технічної та фінансової підтримки створює умови у 75 територіальних громадах (ТГ) України для покращення управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та залучення громадян до розбудови своїх громад.

Організаторами заходу виступили партнери DOBRE — Український кризовий медіа-центр.

26.10.2021 - 14:34 | Переглядів: 4295
Завдяки децентралізації люди нарешті стали повноцінними учасниками прийняття рішень на рівні своєї громади, - Олексій Чернишов

Приєднані зображення:

Теги:

Олексій Чернишов

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...